Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Vrba oznámil širší nominaci. Nepojede Vácha, nechybí ale Hubník, Rosický a Schick

Praha - Osmadvacet hráčů figuruje v předběžné nominaci Pavla Vrby na mistrovství Evropy. V nominaci nechybí opory včetně Rosického a Čecha, překvapením je snad jen absence Lukáše Váchy, jenž odehrál velkou část kvalifikace, na jaře však nepotvrdil dobrou formu, či Václava Černého. Konečný třiadvacetičlenný kádr, který pojede na soustředění do Rakouska, reprezentační trenér oznámí do konce týdne.

Pavel Vrba
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Osmadvacetičlenný tým absolvuje přípravný kemp v Praze, do konce týdne se již rozhodne o konečném kádru o 23 hráčích. Česká reprezentace odletí 25. května na soustředění do rakouského Kranzachu, oficiálně musí být třiadvacetičlenná soupiska uzavřena do 30. května.

"Nominace je širší proto, že máme krátký kemp, který končí zítra. Někteří hráči mají ještě před sebou zápasy. Do konce týdne by ale měla být ohlášena nominace 23 hráčů, kteří odletí na soustředění a tato nominace už zůstane stejná," prohlásil trenér reprezentace Pavel Vrba.

Měnit se s největší pravděpodobností nebude složení brankářů, kde figurují Čech, Vaclík a Koubek, ani střed obrany se čtyřmi stopery  Kadlecem, Sivokem, Suchým a Hubníkem, který svůj poslední start v reprezentaci absolvoval na Euru 2012 proti Rusku. Jediná nejasnost v defenzivě panuje na pravém beku, kde o místo bojují Kadeřábek, Gebre Selassie a Zahustel.

Na krajích hřiště je ostatně v nominaci evidentní přetlak, největší nejistota ale panuje na ofenzivních postech. "Pochybnosti se týkají hlavně ofenzivních postů, křídla a hroty, a jednoho krajního obránce. Hráči ještě neví, kdo je v ohrožení," řekl Vrba.

Je nám líto, video expirovalo.
Vrba oznámil širší výběr pro Euro

Přednost dostanou univerzální hráči, a i proto Vrba nejvíc lituje zranění Martina Frýdka, který za sebou má skvělou sezonu na různých postech. "Kdyby byl Frýdek zdravý, v širší nominaci by určitě byl. Ale neuvědomuji si, že bych na někoho jiného zapomněl," potvrdil Vrba.

Kapitán reprezentace Rosický v nominaci nechybí, byť za první tým Arsenalu, kde končí, nastoupil v tomto ročníku jen na 19 minut pohárového utkání. V závěru sezony se ale rozehrával v juniorce Gunners. Za reprezentaci se Rosický naposledy představil vloni v červnu v duelu evropské kvalifikace na Islandu. "Tomáš zvládl za juniorku celý zápas. Teď s námi trénuje dva dny bez úlev, takže nevidím důvod, proč by nemohl být stoprocentně připraven," uvedl Vrba.

Velkým překvapením je nominace mladého talentovaného útočníka Bohemians Patrika Schicka, jenž v sezoně nastřílel patnáct gólů, z toho osm za reprezentaci do 21 let. Nechybí ani záložníci Josef Šural či David Pavelka, kteří se během jara trápili se zraněními.

Podobně na tom byl i Lukáš Vácha, ten se ale do nominace nedostal. A to navzdory tomu, že sparťanský záložník odehrál velkou část zápasů vyřazovací části v Evropské lize až na dvojzápas s Villarrealem, kdy byl zraněný. Chybí i další sparťané – Jakub Brabec či Lukáš Juliš. "Toho jsem kontaktoval, ale řekl mi, že není zdravotně v pořádku a vzhledem ke zdravotnímu stavu se bude připravovat na příští sezonu," prohlásil Vrba.

Kouč do konce týdne zúží kádr na požadovaných 23 hráčů, kteří odcestují na soustředění do Rakouska a následně na turnaj do Francie. Vrba už zde bude počítat jen s konečným kádrem stejně jako Karel Brückner na Euru 2004, do Kranzachu by tak neměli odcestovat ani náhradníci. "Tato varianta je velice pravděpodobná," potvrdil reprezentační trenér.

Český tým už ve středu zahájil první tréninkový kemp a oficiálně se sejde před soustředěním v pondělí. Celý kádr by měl být k dispozici až 28. května po skončení veškerých soutěží včetně play-off o Premier League, kterého se účastní Daniel Pudil a Jiří Skalák.

V té době už reprezentace bude tři dny v Rakousku. Národní tým čekají dva přípravné duely, 27. května s Maltou a 1. června s Ruskem. 5. června sehrají Češi poslední přátelský zápas s Jižní Koreou a o tři dny později odlétají do Francie.

Širší nominace ČR na mistrovství Evropy (28 jmen, konečná třiadvacetičlenná nominace bude oznámena do konce týdne)

Brankáři: Petr Čech (Arsenal), Tomáš Vaclík (Basilej), Tomáš Koubek (Liberec)
Obránci: Theodor Gebre Selassie (Brémy), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Ondřej Zahustel (Sparta), Michal Kadlec (Fenerbahce), Tomáš Sivok (Bursaspor), Roman Hubník (Plzeň), Marek Suchý (Basilej), Daniel Pudil (Sheffield Wednesday), David Limberský (Plzeň)
Záložníci: Bořek Dočkal (Sparta), Vladimír Darida (Hertha Berlín), Tomáš Rosický (Arsenal), Jaroslav Plašil (Bordeaux), David Pavelka (Kasimpa), Lukáš Mareček (Sparta), Daniel Kolář (Plzeň), Jan Kovařík (Plzeň), Ladislav Krejčí (Sparta), Jiří Skalák (Brighton), Josef Šural (Sparta)
Útočníci: Tomáš Necid (Bursaspor), David Lafata (Sparta), Patrik Schick (Bohemians/Sparta), Milan Škoda (Slavia), Matěj Vydra (Reading).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články