Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ukrajinci prováhali své šance a podlehli Němcům 0:2

Lille – Úřadující světoví šampioni z Německa vstoupili do evropského šampionátu vítězstvím nad Ukrajinou 2:0. Skóre otevřel v 19. minutě přesnou hlavičkou Škodran Mustafi, v nastavení potvrdil výhru favorita střídající Bastian Schweinsteiger. V dalším duelu Němci nastoupí ve čtvrtek proti Polsku a Ukrajina proti Severnímu Irsku.

V 90. minutě vítá hlasité hlediště v Lille na trávníku Bastiana Schweinsteigera. Za dvě minuty tento hráč skáče radostí a objímá se se spoluhráči. To když nikým nehlídán z protiútoku proměnil lahodný pas od Mesuta Özila. Trenér Joachim Löw může být spokojen, sáhl pro toho správného stvrzovatele povinného německého vítězství.

Už se přitom zdálo, že zůstane u nejhubenější výhry a že střelcem rozhodující branky se stane pro některé možná trochu překvapivě obránce Mustafi. Kroos mu posadil z přímého kopu balon na hlavu a hráč s balkánskými kořeny se trefil přesně k tyči.

Ukrajinci mohli jen litovat neproměněných šancí. V prvním poločase Konopljankovu střelu musel s veškerým úsilím vyrážet Neuer. Ten se také vytáhl proti Chačeridiho hlavičce. Ukrajinci měli pořádnou porci smůly. Boateng zachraňoval balon až na brankové čáře. Záběr z brankové technologie potvrdil, že k ukrajinské radosti scházelo několik centimetrů. V 39. minutě pak oslavy přeťal zdvižený praporek asistenta a hvizd hlavního rozhodčího, gól z ofsajdu platit nemohl.

Jinak však úřadovali Němci, kteří začali v sestavě s deseti držiteli titulu mistrů světa. Několikrát skvěle zasahoval i Neuerův protějšek Pjatov. V prvním poločase vychytal Khediru. Německý defenzivní záložník se nečekaně prodral za ukrajinskou obranu.

První patnáctiminutovka druhého poločasu byla ve znamení povedených střel ze střední a delší vzdálenosti a rovněž povedených zákroků brankářů na obou stranách.

Draxler v 48. minutě vypálil z ostrého úhlu velmi tvrdě, Pjatov musel briskně reagovat. Na další střelu Kroose byl ukrajinský brankář krátký, ale rána naštěstí pro něj jen lízla spojnici břevna a tyče. Na druhé straně zdálky zahrozil Rakyckyj. Z přímého kopu obstřelil zeď a Neuer musel míč, který před ním nepříjemně skočil, vyrazit na roh. Zaskvěl se i Pjatov po střele Khediry.

Němci předváděli sobě tak typickou hru – dominovali v držení míče, rychle si předávali míč z nohy na nohu. V 68. minutě Draxler minul hlavou, pak nedůrazně pálil Götze, o něco razantněji střílel Müller, ale Pjatov byl vždy na místě.

Místo Draxlera přišel na poslední minuty Schürrle a ofenzivní stojaté vody favorita rozčeřil. Pálil pravačkou z hranice pokutového území, branku ale netrefil. Poté mu chybělo pár metrů a byl by za obranou dříve než Pjatov, který uklidil balon do bezpečí. Özil mohl zpečetit výhru Němců, jenže ve sprintu nedokázal zakončit. Na druhé straně po rychlé rozehrávce Pjatova nedokázal využít nedorozumění mezi Mustafim a Neuerem vystřídavší Selezňov. Když Özil nedokázal zakončit sám, vybídl alespoň Schweinsteigera a bylo hotovo.

Německo - Ukrajina 2:0 (1:0)

Branky: 19. Mustafi, 90.+2 Schweinsteiger. Rozhodčí: Atkinson - Mullarkey, Child - Oliver, Pawson (všichni Angl.). ŽK: Konopljanka (Ukr.). Diváci: 43 035.

Německo: Neuer - Höwedes, Boateng, Mustafi, Hector - Müller, Khedira, Özil, Kroos, Draxler (78. Schürrle) - Götze (90. Schweinsteiger). Trenér: Löw.

Ukrajina: Pjatov - Fedeckij, Chačeridi, Rakickij, Ševčuk - Jarmolenko, Sydorčuk, Kovalenko (74. Zinčenko), Stěpaněnko, Konopljanka - Zozulja (66. Selezňov). Trenér: Fomenko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články