Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Euro pod dohledem tisíců policistů, vojáků i dronů. Francie nasazuje veškerý arzenál

Fotbalové Euro ve Francii může lákat nejen fotbalové fanoušky, ale i teroristy, kteří před šesti měsíci v Paříži zabili 130 lidí. Země galského kohouta proto nechce nechat nic náhodě a pro bezpečnost diváků i obyvatel plánuje největší operace posledních let. Do ulic bude nasazeno 42 000 policistů, 30 000 četníků a 10 000 vojáků vybavených pro boj.

Policie v Lyonu nacvičuje zásah v případě teroristického útoku během fotbalového Eura
zdroj: Reuters autor: Robert Pratta

Ve Francii stále platí výjimečný stav z důvodu teroristické hrozby, fanoušky to však před fotbalovým svátkem neodradilo. Lístky na zápasy rychle mizely a deset francouzských měst, ve kterých se budou utkání konat, zaplaví miliony fotbalových nadšenců, jenž budou směřovat na stadiony nebo třeba do fanzón.

Mít, či nemít fanzóny?

Právě na fanouškovské zóny se bezpečnostní akce zaměřují nejvíce. Během koncertů a zápasů budou oblasti neprodyšně uzavřeny. Fanoušci do nich přes bezpečnostní rámy nepronesou nic kovového, zakázány budou batohy, helmy i transparenty s politickými či nesnášenlivými hesly a omezen bude také vjezd větším vozidlům. Chování lidí bude neustále monitorovat čtyřicet kamer a mezi fanoušky se budou pohybovat i desítky agentů.

Na celé mistrovství jich má dohlížet dokonce deset tisíc. "Máme k dispozici to nejlepší, co mohou nabídnout jak veřejné, tak soukromé bezpečnostní složky v zemi," ujišťuje předseda organizačního výboru Eura Jacques Lambert.

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy povolení fanzón zkritizoval, jelikož jde pro teroristy o lehký cíl. Souhlasí s ním i bývalý šéf francouzské policie Frédéric Péchenard, který tvrdí, že fanzóny vzývají teroristy ke spáchání masakru. Vláda ovšem argumentuje, že je bezpečnější koncentrovat fanoušky na jednom střeženém místě, než mít velké skupiny lidí roztroušené po městě bez dozoru. Fanzóny navíc vytváří atmosféru celého turnaje a jsou klíčové pro sponzory.

"V časech hrozby je velmi důležité ukázat, že život jde dál," prohlásil k rozhodnutí o ponechání fanouškovských zón francouzský prezident Francois Hollande.

Průzkum ukázal, že 64 % Francouzů bylo proti zrušení fanzón, nicméně 66 % zároveň uvedlo, že vstup do nich vnímá jako risk. Policie bude nicméně neustále vyhodnocovat rizika a v případě detekce jakékoliv hrozby má pravomoce zrušit určitou část či složku turnaje, tedy například i fanzóny.

Posílená bezpečností opatření v Paříži
zdroj: ČTK/imago stock&people

Velkou hrozbu kromě fanzón představuje také hromadná doprava. Častý přesun diváků mezi stadiony totiž přeplní linky metra, autobusů i dalších dopravních prostředků a tato nepřehledná situace podle zástupce francouzské policie Didiera Martina bude komplikovat práci bezpečnostních složek.

Bezpečnost podpoří i drony

Pro zajištění co největší bezpečnosti se francouzská policie rozhodla nasadit i moderní techniku, přičemž prim by měly hrát drony, které by sledovaly situaci na stadionech a v jejich blízkosti. Tiché bezpilotní letouny budou vybaveny kamerami i pro dobré noční vidění z až stometrové výšky. S drony mají dobré zkušenosti i další země. Umožňují totiž zadržet podezřelé osoby dávno předtím, než si vůbec uvědomí, že byly zpozorovány.

Policie pod tlakem veřejnosti

Francouzská policie je nicméně před startem Eura pod velkým tlakem. Občanům se nelíbí její vysoké nasazení a agresivní chování během protestů proti mzdovým reformám. Kritizována je také neustálá přítomnost pořádkového komanda v migračním kempu v Calais a Francouzi se bouří i kvůli nekončícímu výjimečnému stavu, který byl právě kvůli Euru a následnému Tour de France prodloužen až do konce července.

Díky němu může policie provádět razie a zabavovat i legálně pořízené zbraně. Úřady zase mohou nařizovat domácí vězení, zakazovat extremistické organizace, mazat webové stránky nebo rušit veřejná shromáždění. A na to jsou Francouzi, pyšnící se výdobytky Velké francouzské revoluce, i v době teroristické hrozby hodně hákliví.

Richard Walton, vedoucí protiteroristického komanda během olympiády v Londýně v roce 2012, ale prodloužení výjimečného stavu kvituje. "Teroristická hrozba na Euru ve Francii je akutnější než pro jakoukoliv sportovní akci v dějinách," prohlásil a dodal, že kromě policistů a vojáků v ulicích je třeba také inteligentní vedení a postup.

Obavy se vznáší ve vzduchu

Americké ministerstvo zahraničí na konci května varovalo před teroristickou hrozbou, která se týká i Eura. Podle úřadu mohou útočníci cílit i na turistická letoviska, restaurace, obchodní centra a dopravní prostředky po celé Evropě.

Na klidu nepřidalo nedávné zatčení Francouze, který byl na ukrajinsko-polských hranicích zadržen s arzenálem zbraní a výbušninami. Pro jeho spojení s možným útokem během Eura však nejsou žádné důkazy.

Obavy o bezpečnost během Eura umocnila také zpráva, že islámští sebevražední atentátnici, kteří stáli za březnovým masakrem v Bruselu, původně plánovali útoky ve Francii právě v době šampionátu. Rychlý postup policie při pátrání po islamistech v Belgii a Francii ale podle belgické prokuratury přiměl radikály plán změnit a rychle zaútočit v Bruselu.

S vědomím těchto skutečností se na přelomu března a dubna uskutečnilo cvičení několika evropských zemí, včetně Česka. Výcvik se zaměřoval mimo jiné na prevenci případného teroristického útoku, a to i chemického.

Protiteroristické cvičení v Lyonu před Eurem
zdroj: ČTK autor: Reynaud Julien

Zpřísnění bezpečnostních kontrol na stadionech

Bezpečnostní opatření na francouzských stadionech byla dále zpřísněna po rozpacích a chybách, které provázely finále francouzského Poháru mezi Paris Saint-Germaine a Olympique Marseille. Na Stade de la France totiž i přes prohledávání fanoušků byly proneseny petardy, světlice či skleněné láhve. Navíc se vyskytl vážný problém i s přeplněností stadionu.

Francouzská vláda ujistila, že v případě Eura budou bezpečnostní opatření na stadionech důslednější. Fanoušci budou prohledáváni a budou se kontrolovat i občanské průkazy. Přítomni budou uniformovaní policisté i vojáci. Ti mají v plánu kromě stadionů, fanzón a hromadné dopravy střežit také letiště či památky.

Policejní cvičení na stadionu Pierra Mauroye před Eurem
zdroj: ČTK autor: Michel Spingler

Tvrdě proti projevům nenávisti

Hrozbu nepředstavují pouze teroristé, ale také fotbaloví výtržníci. Přes 3000 fanoušků nebylo na základě předešlého hrubého chování vpuštěno do Francie. Speciální mezinárodní policie bude na Euru hlídat právě problémové diváky. Mezi nejrizikovější zápasy jsou v tomto ohledu zařazeny zápasy Anglie s Ruskem, Německa s Polskem či Turecka s Chorvatskem. Pozornost je zaměřena také na jakékoli rasově a nábožensky motivované nesnášenlivé projevy.

Zdroj
ČT24, Guardian, Le Monde

Hlavní zprávy

Nejčtenější články