Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

100 dnů do Eura. O koho se může Vrba opřít?

Praha – Do začátku fotbalového Eura ve Francii zbývá přesně 100 dní a trenér české reprezentace Pavel Vrba zatím může být spokojen s výkony i vytížením klíčových hráčů. Většina členů základní sestavy v úvodu jara v klubech pravidelně hrává a především záložníci pražské Sparty se dostali do velmi dobré formy.

"Mám radost z každého našeho hráče, kterému se daří. Pohoda a forma našich hráčů z klubů se může pozitivně odrazit také přímo v reprezentaci," řekl nedávno Vrba k dobré formě většiny reprezentantů.

Skalák – v Brightonu si příliš nezahraje

Z obvyklé základní sestavy, která na podzim končila úspěšnou kvalifikaci, příliš nehraje pouze záložník Jiří Skalák. Ten po přestupu z Mladé Boleslavi do anglického Brightonu nastoupil od začátku pouze v jediném druholigovém utkání a naposledy do hry nezasáhl vůbec.

Sparťané Krejčí, Dočkal a Šural na vzestupu

Na jeho postu v záloze však má momentálně Vrba dostatek dalších hráčů s dobrou formu. Po špatném podzimu se na startu jara daří sparťanovi Ladislavu Krejčímu, zlepšené výkony podává jeho spoluhráč Bořek Dočkal a formu ze závěru minulého roku si z Liberce přenesl na Letnou Josef Šural.

Kolář – možná náhrada za Rosického ukazuje střeleckou formu

Ve středu zálohy navíc může nastoupit plzeňský Daniel Kolář, kterému se v úvodu jara daří střelecky. Na pozici ofenzivního středopolaře by mohl zaskočit za kapitána Tomáše Rosického, jenž se na přelomu ledna a února po návratu na trávníky opět zranil. Kvůli potížím se svalem může být mimo hru až do května a jeho start na Euro je spíš nepravděpodobný.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi budou během Eura bydlet na zámku v Tours

Pavelka, Darida – opory v zahraničí

Zatímco Skalák zatím nemá v Brightonu takové vytížení, jaké by si přál, další záložník David Pavelka po přestupu z Liberce téměř ihned naskočil do základní sestavy turecké Kasimpasy. Jeho kolega z dvojice defenzivních záložníků Vladimír Darida si drží formu z podzimu a táhne Herthu Berlín v boji o Ligy mistrů. Za německý klub nastřílel v sezoně šest branek. Další ze středopolařů, kteří by neměli chybět v nominaci, zkušený Jaroslav Plašil z Bordeuax, nyní nehraje kvůli zranění.

Střelci: Necid ve střehu, Škoda hledá formu, Lafata zdraví

V útoku by asi Vrba momentálně sázel na Tomáše Necida, který v dresu Bursasporu patří s jedenácti góly k nejlepším střelcům turecké ligy. Sparťana Davida Lafatu na startu jara trápí zdravotní problémy a v ideální formě zatím není slávistický kanonýr Milan Škoda.

Čech stálou oporou

Mezi tyčemi je jasnou jedničkou Petr Čech, který se po letním odchodu z Chelsea stal okamžitě hlavní oporou Arsenalu.

Kdo na pravé straně obrany – Kadeřábek, Gebre Selassie nebo snad Zahustel?

Slušně se vede i obráncům, vedle Tomáše Sivoka z Bursasporu začal pravidelněji nastupovat také druhý stoper z turecké ligy Michal Kadlec z Fenerbahce Istanbul a dlouhodobě stabilní formu si udržuje levý bek David Limberský z Plzně.

Největším otazníkem z obranné čtveřice je zřejmě post vpravo. Pavel Kadeřábek v druhé polovině podzimu vypadl ze sestavy Hoffenheimu, ale po změně trenéra v posledních zápasech už zase hrál od začátku. Druhý z českých pravých obránců v německé bundeslize Theodor Gebre Selassie nastupuje za Brémy pravidelně v základní jedenáctce a šanci má i Ondřej Zahustel, který je po zimním příchodu z Mladé Boleslavi do Sparty aktuálně zřejmě nejlepším bekem letenského celku, navíc může hrát i v záloze.

O složení týmu pro Euro hodně napoví nominace na zápasy se Skotskem a ve Švédsku na konci března, které budou pro tým poslední prověrkou před závěrečnou přípravou na šampionát. Vrba nevyloučil, že v případě dobrých výkonů může povolat i překvapivé jméno. Šanci by mohl dostat třeba plzeňský stoper Jan Baránek, který se ale v posledním utkání zranil.

Program fotbalové reprezentace před ME:

21. března: sraz reprezentace na poslední přípravný blok

24. března: Česko - Skotsko, přípravné utkání v Praze

29. března: Švédsko - Česko, přípravné utkání ve Stockholmu

11. května: uzávěrka třicetičlenné širší nominace

23. května: sraz národního týmu před soustředěním

25. května - 2. června: soustředění v Seefeldu (dva zápasy s Maltou a Ruskem v Innsbrucku)

3. června: uzávěrka třiadvacetičlenné soupisky českého týmu pro ME

5. června: Česko - Jižní Korea, přípravné utkání v Praze (zatím oficiálně nepotvrzeno)

8. června: odlet do Tours, kde bude mít český tým během ME základnu

10. června: start mistrovství Evropy

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články