Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Euro se blíží, dolaďuje se ubytování i logistika

Praha - Ve středu bude zbývat 100 dní do startu Eura. Jednotlivé národní týmy nyní dolaďují detaily v organizaci, aby byly na šampionát ve Francii co nejlépe připraveny. Blížící se turnaj signalizuje i velký pracovní seminář, na kterém se představitelé zúčastněných mužstev sejdou v pořadatelské zemi tento týden.

Dušan Fitzel
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Bude se řešit logistika, organizace, bezpečnost, tréninkové záležitosti a všechny potřebné detaily. Všechny reprezentace už mají svá sídla, a tak se bude vše dolaďovat, aby to fungovalo," řekl manažer české reprezentace Dušan Fitzel. "Po návratu si na FAČR sedneme a na základě porad si určíme další úkoly, které je třeba dotáhnout," dodal.

Sto dní před šampionátem je klíčovou postavou národního týmu. "Zatímco trenér má teď trochu klidnější období a hlavní práce ho čeká na šampionátu, tak já to mám obráceně. Já mám nejvíce práce teď a Euro si pak už budu jen užívat," usmál se Fitzel.

Větší tlak s blížícím se šampionátem nepociťuje, neboť na přípravách pracuje už od loňského října, kdy bylo jasné, že český tým na turnaj postoupí. "Všichni to bereme jako velkou výzvu a děláme vše pro úspěch. Proto je třeba vše dokonale připravit, aby hráči měli svůj komfort," řekl Fitzel.

Kromě ubytování a logistiky v Tours, kde bude mít národní tým základnu, je třeba doladit také soustředění v Seefeldu. Do Rakouska fotbalisté odletí 25. května a čekají je tam i dva přípravné zápasy zřejmě s Maltou a Ruskem. "S Maltou jsme se domluvili na neoficiálním utkání, aby tam kluci měli zápas na rozehrání. A Malta splňuje požadavky, že to není moc silný tým a měl by to být pohodový zápas," uvedl Fitzel.

S trenérem Pavlem Vrbou řeší i cesty za hráči, aby se co nejlépe seznámili s jejich aktuální formou. "Plánujeme výjezd do Turecka, kde máme pět reprezentantů, tak hledáme zajímavý víkend. Chystáme se také do Anglie podívat se na Matěje Vydru, jak se posunul, protože na něj máme dobré reference. Trenér se pojede určitě podívat také do Gliwic," řekl Fitzel.

"Jinak máme informace z InStatu, odkud si stahujeme statistiky hráčů a nějaké sekvence jejich hry, takže informací o nich máme dostatek. Většinu kluků už známe i osobně. Ve spojení jsme, takže už není třeba za všemi jezdit jako dříve. Spíše filtrujeme to, co je potřeba vidět na vlastní oči," doplnil.

Zapojí také skupinu pozorovatelů včetně trenérů mládežnických reprezentací, kteří pojedou sledovat zápasy soupeřů na ME Španělska, Chorvatska a Turecka. "V březnu pojedou na šest utkání, pak je tam ještě květnový termín na soustředěních, takže kluci budou zapojeni. Pojedou i s námi na Euro, kde budou pozorovat naše soupeře," řekl Fitzel.

Třicet dní před šampionátem, který odstartuje 10. června, musí UEFA dostat širší soupisku 30 hráčů. O konečné třiadvacítce musí být jasno 3. června. "Konečný kádr bychom chtěli vzít už ale na soustředění v Seefeldu. Možná budeme muset vzít někoho navíc v případě zranění a také, kdyby třeba Basilej postoupila do finále Švýcarského poháru, které zasahuje do soustředění a Vaclík se Suchým by tak byli k dispozici až později. Ještě nevíme, jak se k tomu postavíme a zda vezmeme někoho, s kým se pak budeme muset rozloučit," uvedl reprezentační manažer.

Program české fotbalové reprezentace před mistrovstvím Evropy:

21. března: sraz reprezentace na poslední přípravný blok

24. března: Česko - Skotsko, přípravné utkání v Praze

29. března: Švédsko - Česko, přípravné utkání ve Stockholmu

11. května: uzávěrka třicetičlenné širší nominace

23. května: sraz národního týmu před soustředěním

25. května - 2. června: soustředění v Seefeldu (dva zápasy s Maltou a Ruskem v Innsbrucku)

3. června: uzávěrka třiadvacetičlenné soupisky českého týmu pro ME

5. června: Česko - Jižní Korea, přípravné utkání v Praze (zatím oficiálně nepotvrzeno)

8. června: odlet do Tours, kde bude mít český tým během ME základnu

10. června: start mistrovství Evropy

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články