Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Lékař reprezentace: Bojíme se, aby nám něco nezatloukli

Bad Waltersdorf – V rakouském městečku Bad Waltersdorf se připravuje česká reprezentace na blížící fotbalové Euro. Všichni hráči mají za sebou dlouhou a náročnou sezonu. Těžko se najde někdo, koho by netrápila nějaká drobná bolístka. O zdraví a fyzickou kondici hráčů se proto jak v Rakousku, tak po dobu celé kvalifikace starají lékaři a fyzioterapeuti reprezentace.

Lékař reprezentace Petr Krejčí
zdroj: ČT24

"Zdravotní stav hráčů jsme sledovali už před srazem. Po dlouhé sezoně se nevyskytly žádné zásadní problémy. S problémy se vrátil jen Tomáš Rosický z Arsenalu s nataženým svalem a otokem v lýtkovém svalu," vypočítává lékař reprezentace Petr Krejčí.

K Rosickému se dnes málem přidal i obránce Michal Kadlec, který kvůli zlomenému nosu musí nastupovat s celoobličejovou maskou. Na dopoledním tréninku dostal Kadlec úder do obličeje a následně putoval na vyšetření do nemocnice. Podle tiskového mluvčího reprezentace Jaroslava Koláře však Kadlec jel na prohlídku do nemocnice jen pro jistotu. Ránu míčem při přípravě schytal z boku a maska ji ztlumila. Drobné potíže po zranění sužují například také Daniela Pudila či Tomáše Necida.

"Skoro žádný sportovec není zdravý, ale všichni jsou použitelní," konstatuje Krejčí. Řada hráčů si tak vypomáhá například tejpovacími páskami pro zpevnění kloubů. "Tejpem si v národním družstvu pomáhá prakticky každý. Kdybyste je viděl v kabině, to jsou desítky, možná stovky metrů tejpu." dodává lékař týmu.

Je nám líto, video expirovalo.
Soustředění před EURO 2012

Petr Krejčí je u národního týmu prakticky inventářem, to pro fyzioterapeuta Martina Janouška bude Euro prvním velkým turnajem u reprezentace. O mužstvo se ale stará již od začátku kvalifikačního cyklu. "S hráči jsme byli v kontaktu během celé kvalifikace. Během jara proběhly schůzky s vedením týmu, kde jsme konzultovali veškerou přípravu, jak bude probíhat. S hráči jsme byli v kontaktu, co se týče jejich případných problémů. A jsem rád, že nic vážného není," říká Janoušek.

V průběhu přípravného kempu ale na nikoho dohlížet nemusí. "Hráči jsou profíci. Vědí, o co se hraje. Ten sport je živí a bez toho to nejde. My jsme tady od toho, abychom jim maximálně pomohli, aby oni se cítili dobře," vysvětluje fyzioterapeut českého týmu.

Janoušek je hráčům, kteří trénují obvykle dvakrát denně, k dispozici prakticky dvacet čtyři hodin každý den. Na nedostatek práce si stěžovat nemůže. "Po tréninku si hráči řeknou, kdo co potřebuje. Jsme na to zvyklí, není to nic neobvyklého. Je dobře, že se hráči o sebe starají. My ten režim i v průběhu dne kontrolujeme a večer také s hráči pracujeme, takže celý den je co dělat," popisuje Janoušek.

Hráči ale před vrcholem sezony - pro některé možná i kariéry - nechodí za lékaři s každou bolístkou. "Euro a jakýkoliv velký turnaj je obrovská motivace. Spíš se bojíme, aby nám něco nezatloukli," říká Krejčí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články