Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Eurománie si vybírá daň: Padělky dresů

Praha – Za originální dresy a další fotbalové předměty jako šály nebo míče jsou fanoušci po celé republice ochotni zaplatit desítky milionů korun. Ještě vyšší suma se ale protočí na trhu neoficiálním. Repliky a napodobeniny dresů, které se na úspěchu českého fotbalu přiživují, totiž prodávají nejen pouliční prodejci, ale i obchodní řetězce.

Čeští fotbalisté
zdroj: ČT24

Oficiálních dresů české fotbalové reprezentace je na prodej zhruba dvacet tisíc. Jenže zájemců je mnohem víc. "Já bych byl strašně rád, kdyby jich bylo víc, ale má to jeden problém. Fabriky to nestíhají vyrábět," řekl generální ředitel STES David Dušek.

A tak úspěšně nastupuje trh padělků. Zatímco ceny oficiálních dresů se pohybují kolem tisíce korun, neoficiální stojí pár stovek. Zisky z nich jdou do kapsy přímo prodejcům a ne fotbalové reprezentaci. "My jsme představili dresy v listopadu a v únoru a už za měsíc se objevily první padělky," uvedl Jan Kryšpín ze společnosti Puma.

Při zátahu na nelegální prodejce je ale možné zabavit pouze to oblečení, které má nové logo reprezentace. Jen to je totiž patentově chráněné. Většina prodejců ho ale na dresech nemá, což je i případ obchodních řetězců. Ty velmi úspěšně prodávají své napodobeniny bez ochranných znaků. "Jsou to dresy bez loga, takže to prodávat můžeme," vysvětlila mluvčí Tesca Eva Karasová.

"Se všemi jsme jednali, všichni to odmítli. Je to parazitování na postupu národního týmu," hřímá Dušek. Nejprodávanější jsou dresy s desítkou na zádech, která patří kapitánovi reprezentace Tomáši Rosickému.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články