Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Matějovský už nebude sparťanským kapitánem, vystřídal ho Lafata

Praha - Novým kapitánem fotbalistů pražské Sparty bude David Lafata. Jednatřicetiletý útočník převezme funkci po záložníkovi Marku Matějovském. Nového lídra vybral se svým realizačním týmem trenér Vítězslav Lavička. Zástupci kapitána budou středopolař Lukáš Vácha a útočník Václav Kadlec.

Vítězslav Lavička předává kapitánskou pásku Davidu Lafatovi
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Lafata, který do Sparty přišel teprve na začátku letošního roku z Jablonce, byl volbou kouče překvapený, ale zároveň poctěný. "Moc si cením toho, že jsem byl zvolen. Je to pro mne zavazující a velká čest být kapitánem v takhle velkém týmu," uvedl na tiskové konferenci nejlepší střelec posledních tří prvoligových ročníků.

Podle Lavičky rozhodla o změně kapitána i minulá nepovedená sezona, v níž Sparta nezískala žádnou trofej. Zkušený tvůrce hry Matějovský byl navíc během jara několikrát kritizován za výkony.

"Po vzájemné konzultaci s vedením klubu i realizačním týmem jsme dospěli k názoru, že by bylo dobré udělat na kapitánském postu změnu. Ne snad proto, že bychom chtěli nějak degradovat Marka Matějovského, naopak jsme z něj chtěli sejmout břímě zodpovědnosti," vysvětlil kouč úřadujícího prvoligového vicemistra.

"Dospěli jsme k názoru, že tím nejlepším řešením v dané situaci bude volba Davida Lafaty do pozice kapitána. Má naši plnou důvěru," uvedl Lavička. Také přiznal, že Lafata dostal ve finálové trojici přednost před další zimní posilou Lukášem Váchou a Václav Kadlecem, o kterého má velký zájem bundesligový Frankfurt.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalová Sparta představila nové dresy

Sparťané představili nové dresy

Fotbalisté Sparty Praha budu mít na dresech pro novou sezonu vedle klasického klubového znaku také speciální logo k výročí 120 let od založení, které letenský celek oslaví 16. listopadu. Nový zlatý znak umístěný uprostřed prsou je připomínkou úspěšné historie klubu.

"Základní plocha by měla značit sparťanský bojový štít, hvězda v něm je klasická jitřenka, kterou Sparta měla na dresu poměrně dlouho. Letopočet 1893-2013 značí letošní 120. výročí a tři hvězdy podobně jako u standardního loga přes 30 získaných titulů v historii," vysvětlil na tiskové konferenci mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

Trenér Vítězslav Lavička považuje výroční logo za důležitý motivační prvek do nového ročníku. Sparta v něm touží získat 36. mistrovský titul v historii, první od roku 2010. "Tradice klubu, která je tady znázorněna na prsou, by pro nás všechny sparťany měla být velkým motivem proto, abychom v následující sezoně uhráli co nejlepší výsledek a sáhli si na trofeje," uvedl Lavička.

David Lafata a nový sparťanský dres
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články