Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Chance Národní Liga 2024/2025

Manchester City poprvé slaví triumf na MS klubů. Pohodlně přehrál Fluminense, hrdinou byl Álvarez

Hned při první účasti nová trofej do sbírky. Fotbalisté Manchesteru City vyhráli poprvé mistrovství světa klubů. Ve finále turnaje v Džiddě v Saúdské Arábii dnes porazili brazilský tým Fluminense 4:0. Hlavní postavou byl Argentinec Julián Álvarez, který dal dva góly a Philu Fodenovi přihrál na další. Jedna branka byla vlastní. Od roku 2013 triumfoval už pojedenácté v řadě vítěz evropské Ligy mistrů. Třetí místo obsadil egyptský tým Al-Ahlí po výhře nad japonskou Urawou Red Diamonds 4:2.

Manchester City slaví triumf na MS klubů
zdroj: ČTK / AP autor: Manu Fernandez

Manchester City tak završil úspěšný rok, v němž po Premier League, Lize mistrů, Anglickém poháru a Superpoháru UEFA získal už pátou trofej. Álvarez dal gól v šesti různých soutěžích.

Trenér Pep Guardiola si na pohár pro klubového mistra světa sáhl už počtvrté, tolikrát to nikdo jiný nedokázal. Dvakrát se radoval s Barcelonou a naposledy v roce 2013 s Bayernem Mnichov. Stejně úspěšný je chorvatský záložník Kovačič, který dvakrát vyhrál s Realem Madrid a v únoru 2022 s Chelsea, ale v tomto finále hrál jen poslední půlhodinu.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Manchester City vyhrál MS klubů, ve finále nedal šanci Fluminense

Trenér Fluminense Fernando Diniz, jenž zároveň dočasně vede brazilskou reprezentaci, poslal na hřiště stejnou jedenáctku, která v pondělí nastoupila při výhře nad Al-Ahlí. Na hrot anglického týmu se postavil Álvarez místo Portugalce Nunese, který hrál úterní semifinále proti Urawě. Norský kanonýr Haaland, o jehož návratu po zranění kotníku se spekulovalo, nebyl znovu ani na lavičce náhradníků.

A byl to Álvarez, kdo jako první udeřil. Uběhlo jen 50 sekund, když vypálil z dálky nizozemský obránce Aké, míč se odrazil od tyče a dobíhající argentinský mistr světa ho v pádu hrudí dopravil do odkryté branky. Její strážce, třiačtyřicetiletý Fábio, se v té chvíli teprve u tyče zvedal ze země.

V 17. minutě mohlo být vyrovnáno. Argentinec Cano si naběhl za obranu, brankář Ederson ho podrazil a polský rozhodčí Marciniak nejprve ukázal na penaltu. Ale šanci Brazilcům vzal předchozí těsný ofsajd. O deset minut později jejich kapitán Nino nešťastně tečoval Fodenovu střelu do vlastní sítě.

Vítězové jihoamerického Poháru osvoboditelů sice bavili diváky technickými kousky, ale vítěz Ligy mistrů jim dával lekci z přímočarosti. Hned po změně stran zabránil Fábio zvýšení náskoku při střele Grealishe a dvou následných šancích Bernarda Silvy.

V 72. minutě však byl proti Fodenově střele z voleje bezmocný. Álvarez pak svůj velký večer uzavřel přesnou střelou k tyči. O čtyři góly vyhrála ve finále jen Barcelona nad Santosem v roce 2011 a i tehdy byl při tom Guardiola.

Zlatý míč pro nejlepšího hráče turnaje převzal španělský záložník Manchesteru Rodri, který finále nedohrál pro zranění kolena. Za ním skončili kapitán vítězného týmu Walker a kolumbijský útočník Fluminense Arias.

Příští ročník se uskuteční v roce 2025 ve Spojených státech a v novém formátu s 32 kluby. Oba dnešní finalisté mají účast zajištěnou.

Útočník Al-Ahlí Percy Tau slaví gól
zdroj: Reuters autor: Ahmed Yosri

V souboji o bronz v 19. minutě brankář Nišikawa jen vyrazil Haního střelu z dálky a dobíhající Jásir Ibrahím zblízka poslal míč do sítě. O šest minut později potrestal chybu v japonské rozehrávce jihoafrický útočník Tau. Ještě do přestávky snížil guinejský útočník Kante, který strávil většinu kariéry v evropských klubech.

V 54. minutě dánský obránce Scholz dokonce vyrovnal z penalty nařízené za Haního ruku. Jenže za dalších šest minut Koizumi nešťastně tečoval střelu Málúla a vítěz africké Ligy mistrů znovu vedl. Svěřenci švýcarského trenéra Marcela Kollera si už náskok pohlídali.

Po Ogiwarově faulu mohl výhru zpečetit Málúl, ale neproměnil penaltu. V deváté minutě nastavení však své zaváhání napravil a z přímého kopu přidal čtvrtý gól.

Mistrovství světa klubů v Džiddě:

Finále:

Fluminense –⁠ Manchester City 0:4 (0:2)

Branky: 1. a 88. Álvarez, 27. vlastní Nino, 72. Foden. Rozhodčí: Marciniak (Pol.).

O 3. místo:

Urawa Red Diamonds –⁠ Al-Ahlí 2:4 (1:2)

Branky: 43. Kante, 54. Scholz z pen. –⁠ 19. Jásir Ibrahím, 25. Tau, 60. vlastní Koizumi, 90.+9 Malúl.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články