Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Má zůstat Šilhavý u národního týmu? Bývalí reprezentanti by trenéra podrželi

Sen fotbalové reprezentace o postupu na mistrovství světa skončil ve Švédsku. Tým Jaroslava Šilhavého v semifinále nešťastně a po statečném boji prohrál 0:1. O účast v Kataru si tak zahrají v Polsku Švédové. Úkol tedy zůstal nesplněný. Kouči Šilhavému končí smlouva a je otázkou, zda bude pokračovat. Požádali jsme o názor několik bývalých reprezentantů, kteří jsou vesměs pro jeho setrvání u týmu a mají pro to své důvody.

Kouč Jaroslav Šilhavý na tréninku národního týmu
zdroj: REUTERS

Vyměnil byste po neúspěšné kvalifikaci trenéra?

Antonín Panenka: Pokud uvažují na svazu o odvolání trenéra, tak by měli mít připravenou jinou variantu. A nevím, jestli v tuhle chvíli někdo nějaký nápad má. A ten výkon proti Švédům nebyl špatný, bohužel to nevyšlo. Je to jeden zápas a jeden je po něm holt vždycky šťastný a druhý smutný. Takže já si myslím, že by měl pokračovat. Ti kluci se sejdou několikrát do roka po pár dnech a vdechnout tomu nějaký systém není snadné. Natrénovat to moc nejde, protože času moc není. Je to spíš motivační záležitost. Nebyl to žádný propadák, takže podle mě nezklamal a není důvod ho měnit.

Martin Frýdek: To je nepříjemná otázka. Jarda přebíral tým v hodně těžké situaci, bojoval do poslední chvíle o postup, ale myslím si, že asi přijde změna. Já bych tam dal někoho nového. I když včerejší zápas mě mile překvapil, byl to jeden z našich nejlepších výkonů, srovnatelný s Holandskem na Euru. Štve mě, že ta šance zhasla, ale hráli velice dobře. Kdybych věděl, že to bude v tomhle trendu pokračovat, tak bych tam Šihlavku nechal. Ale myslím si, že je spíš opatrnější, a asi bych volil spíš někoho, kdo by přišel s útočnějším duchem.

Jan Fiala: Jarda Šilhavý tam udělal velký kus práce. Scházeli mu hráči. A například Darida s Kadeřábkem skončili v reprezentaci, a přitom nejsou tak staří, to od nich nevidím moc férové. A pak přišla zranění. Hlavně Schick – ten, kdyby hrál proti Švédům, tak jsem přesvědčený, že by ten jeden gól, který jsme měli dát, dal. Ale je fakt, že se rozhodovalo už v předchozích zápasech a taky jsme mohli hrát kvalifikaci doma. Ale ten poslední zápas zvládl dobře, scházelo trochu štěstí. Je zvykem, že se trenér mění vždycky po nějakém cyklu. Nejsem Jardovým zastáncem, ale já bych byl pro, aby tam zůstal. Ale vzhledem k tomu, že se nepostoupil, tak bude hodně hlasů proti. A myslím, že nakonec bude vyměněný.

Václav Daněk: Těžko říct. Žádný propadák tam nebyl. Trenér Šilhavý šel k nároďáku po působení ve Slavii, kde byl taky úspěšný. Herně jsme nepropadli, ale cíl splněný nebyl. Nejspíš je už připravený někdo jiný, proto je vytvářen na tu pozici tlak. Když to srovnám s hokejem, kde to byly propadáky a trenéra měnit nechtěli, a fotbal nebyl až tak propadák... Slyšel jsem, že hráči za trenérem Šilhavým stojí, což taky svoji váhu má, ale hráči samozřejmě jsou od toho, aby ty Švédy porazili, a ne aby teď dávali stanoviska, že chtějí pod stejným koučem pokračovat. Já si ale myslím, že by měl zůstat dál.

Günter Bittengel: Myslím si, že Jarda se svým týmem a s hráči, které měl k dispozici, pro reprezentaci odvedl kus práce, a jestliže nemáme úplně jasno v tom, kdo by to měl dělat dál nebo jestli by měl skončit, tak nevidím důvod proč by neměl pokračovat. Kvůli tomu, že jsme vypadli se Švédskem, které má silný tým? Stále méně našich hráčů v zahraničních týmech pravidelně hraje a to je to, co v Evropě hlavně potřebujeme. Ti kluci dělají, co můžou. Tým trenéra respektuje a musíme vycházet z možností, které máme. A ty jsou omezené.

Koho byste viděl případně na místě trenéra Šilhavého?

Panenka: O tom jsem nepřemýšlel, ale třeba Ivan Hašek je volný...

Frýdek: Třeba někdo z těch mladších trenérů – sice nároďák je spíš o zkušenostech, ale já bych se toho nebál. Jako je třeba ze Slovácka trenér Svědík.

Fiala: Četl jsem, že by měl být volný Ivan Hašek. Znám je oba, jsou kvalitní. Ivan má končit v Libanonu a v Bohemce skončil i Klusáček, který mu dlouho všude po světě dělal asistenta. To nahrává spekulacím, že by Ivan mohl ten nároďák dostat.

Daněk: Ráno jsem zaslechl, že snad Ivan Hašek. Nabízí se teď také úspěšná kariéra trenéra Trpišovského, který by ale musel u reprezentace pracovat úplně jinak, a těžko říct, jak by mu to svědčilo. Je to na delší rozmýšlení. Teď si netroufám někoho jmenovat.

Bittengel: Trenérů je hodně, ale pak zjistíte, že když vám vypadne pár hráčů, tak nemáte, moc kým je nahradit. Myslím si, že všichni hráli na hranici svých možností. Ať je tam kdokoliv, tak může třeba změnit rozestavení nějaké věci, ale ne typologii hráčů a možnost výběru. To je největší limit českého fotbalu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články