Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Lyon u soudu neuspěl a bude po 23 letech scházet v Evropě, sestupující živí naději

Odvolání fotbalových klubů z Lyonu, Amiens a Toulouse proti předčasnému ukončení Ligue 1 kvůli pandemii koronaviru zamítl francouzský nejvyšší správní soud. Zároveň ale rozhodl, že sestup Amiens a Toulouse neplatí, a nařídil přezkoumání podoby nového ročníku.

Memphis Depay v dresu Lyonu
zdroj: Panoramic autor: Frederic Chambert

Vedení francouzské fotbalové ligy (LFP) se rozhodlo ukončit sezonu nejvyšší soutěže deset kol před koncem 30. dubna poté, co vláda kvůli koronaviru vyhlásila do září zákaz všech větších sportovních akcí. Sedmý Lyon proto přišel o možnost zajistit si účast v evropských pohárech, kde nescházel 23 let. Amiens a Toulouse zůstaly na sestupových příčkách.

Především Lyon rozhodnutí LFP ostře kritizoval. Situace se navíc od dubna změnila natolik, že se budou v zemi v červenci a srpnu dohrávat závěrečná utkání Francouzského poháru a mužstva už mohou znovu trénovat.

"Soud potvrdil podmínky definované ligou, zejména pro konečnou klasifikaci soutěže," uvádí se v oficiálním prohlášení Státní rady. "Ve zkráceném procesu soudce rozhodl pozastavit sestup Amiens a Toulouse do druhé ligy," dodává.

Vzhledem k tomu, že dva týmy z Ligue 2 si už zajistily postup, nařídil soud představitelům LFP, aby přezkoumali podobu nejvyšší soutěže pro příští sezonu. Je tak možné, že v novém ročníku bude hrát mezi elitou 22 klubů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články