Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Lvíčata čeká los domácího ME, soupeře jim určí Pavel Nedvěd

Praha – Za účasti prezidenta UEFA Michela Platiniho se v pražském hotelu Clarion rozlosuje závěrečný turnaj mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let, který se v červnu uskuteční v Česku. Osm celků rozdělí do dvou skupin jedna z největších osobností českého fotbalu a držitel Zlatého míče pro nejlepšího hráče Evropy Pavel Nedvěd, který je rovněž ambasadorem turnaje. Přímý přenos losu můžete sledovat od 18:00 exkluzivně na našem webu.

Jakub Dovalil
zdroj: ČT24

Z obou skupin do semifinále postoupí dva celky, pak se utkají křížem s týmem z druhé skupiny o postup do finále. Poražení semifinalisté mají bronz, o třetí místo se v soutěžích UEFA nehraje. Zatím je jisté, že český výběr pod vedením trenéra Jakuba Dovalila se představí ve skupině A, která se odehraje v Praze na stadionech Sparty a Slavie. Nasazeným celkem do skupiny B v Olomouci a Uherském Hradišti je Anglie.

Druhým účastníkem skupin bude jeden z nasazených celků Německo a Itálie. "Sám nevím, koho bych si z této dvojice přál. Itálie je vždy silná a Německo je pro mě favoritem celého turnaje. Ten tým je nabitý hráči, kteří pravidelně nastupují v Bundeslize. Navíc i jejich trenér Horst Hrubesch řekl, že chtějí turnaj vyhrát a že je pro ně motivací i olympiáda, kde hráli naposledy v roce 1988. Proto by mohli přijet i hráči z áčka, kteří věkově do jednadvacítky ještě spadají," řekl trenér Dovalil.

Další účastníci skupin vzejdou ze čtveřice nenasazených týmů Portugalsko, Dánsko, Švédsko a Srbsko. "Tady si také těžko vybírat. Nechám to osudu. Všechna družstva postoupila na mistrovství po právu. Dánové nastříleli nejvíce branek, Portugalci nemají vyloženou hvězdu, ale mají to dobře rozložené a stejně jako Dánové ani jednou neprohráli. Švédové zas vyřadili silnou Francii a Srbsko šokovalo vyřazením Španělska. Tam si nevyberete," dodal Dovalil.

Turnaj je zároveň kvalifikací na olympijské hry 2016 v Riu de Janeiro, kam postoupí čtyři nejlepší týmy. Pokud by se však do semifinále dostala Anglie, která na olympiádě nestartuje samostatně, ale pod hlavičkou Velké Británie, na hry by místo ní postoupil lepší tým z třetích míst v základních skupinách.

Slavnostního aktu se vedle Platiniho a Nedvěda zúčastní také trenéři všech osmi týmů, mimo jiné Gareth Southgate či Luigi Di Biagio, ale třeba i čeští internacionálové. "Účast potvrdila řada významných osobností, mimo jiné někteří předsedové evropských fotbalových svazů. Zástupci UEFA spolu s představiteli týmů a organizačního výboru absolvují po losu prohlídky hotelů, stadionů i tréninkových hřišť v Praze, Olomouci i Uherském Hradišti," doplnil předseda organizačního výboru Petr Fousek. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články