Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Liverpool remizoval, Manchester City dokonce padl. West Ham zničil Aston Villu

Nečekané ztráty favoritů nabídlo 10. kolo anglické ligy. Dosavadní lídr Liverpool sice vedl o dvě branky, ale nakonec pouze remizoval s Brightonem 2:2. Toho využila Chelsea, která po triumfu 3:0 v Newcastlu v čele odskočila na rozdíl tří bodů. Ještě hůře než "reds" dopadl Manchester City, jenž doma prohrál s Crystal Palace 0:2 a dotáhl se na něj West Ham. Ten se Součkem a v závěru i Coufalem v sestavě porazil 4:1 Aston Villu. Po čtyřech zápasech bez ligové výhry zabral Manchester United, porazil Tottenham 3:0 a velkou úlevu cítil zejména kouč Ole Gunnar Solskjaer, jenž byl pod velkým tlakem. 

Slavící fotbalisté Chelsea
zdroj: ČTK/PA/ autor: Owen Humphreys

Překvapivou výhru nad City si odvezli fotbalisté Crystal Palace. Svěřenci Patricka Vieiry vedli díky brance Zahy z 6. minuty. Domácí si zkomplikovali cestu za obratem v nastavení první půle, kdy Laporte propadl v souboji se Zahou a svou chybu vyřešil jen za cenu faulu na červenou kartu. Manchester dokázal i v deseti zásluhou srovnat Jesuse, ale asistent rozhodčího u videa odhalil těsný ofsajd a branku odvolal. Druhý úder favoritovi zasadil před koncem Gallagher.

Liverpool poslal do vedení kapitán Henderson, jenž využil nahrávku nejlepšího týmového střelce Salaha. Druhou branku domácích přidal v 24. minutě po povedeném křižném pasu Oxlade-Chamberlaina útočník Mané. Brighton snížil čtyři minuty před pauzou, kdy nenápadnou ranou z pětadvaceti metrů vrátil “Racky” do hry Mwepu. Na 2:2 srovnali hosté v 65. minutě zásluhou Trossarda, jenž si pohrál se stopery a bezpečně prostřelil Alissona.

Chelsea využila zaváhání hlavních rivalů a po výhře v Newcastlu odskočila druhému Liverpoolu na rozdíl tří bodů. Dvěma góly pomohl Blues obránce Reece James, který je se čtyřmi trefami nejlepším střelcem Chelsea v soutěži.

United poslal do vedení v 39. minutě krásným volejem Ronaldo. Portugalská hvězda si naběhla na centr krajana Fernandese a poprvé prostřelila Llorise. I ve druhém gólu měl prsty Ronaldo, v 64. minutě našel průnikovou přihrávkou Cavaniho a čtyřiatřicetiletý uruguayský útočník zvýšil na 2:0. Skóre uzavřel po úniku Rashford.

Arsenal zvítězil na hřišti Leicesteru 2:0, prodloužil sérii bez porážky na devět soutěžních zápasů a poskočil na šesté místo. Oba góly vstřelil v úvodní dvacetiminutovce. Vedoucí trefu zařídil v páté minutě Gabriel hlavičkou z rohu, poté zvýšil Smith-Rowe střelou po odraženém míči. Londýnský tým několikrát výrazně podržel brankář Ramsdale. Zřejmě nejlepší zákrok předvedl na konci první půle, kdy Maddisonův přímý kop vytáhl na břevno.

Fotbalisté West Hamu zvítězili na hřišti Aston Villy 4:1. K třetí ligové výhře "Kladivářů" za sebou pomohl také záložník Tomáš Souček, který odehrál celý zápas. Vladimír Coufal nastoupil v 91. minutě, Alex Král po pozitivním testu na koronavirus na soupisce stále chybí.

Svěřence trenéra Davida Moyese dostal v Birminghamu do vedení už v 7. minutě Johnson. Domácí sice vyrovnali po půl hodině hry zásluhou Watkinse, sedm minut před přestávkou však vrátil West Hamu vedení svou druhou brankou v sezoně Rice. Naději na zdramatizování zápasu Aston Ville zkomplikoval v 50. minutě vyloučený Konsa. Přesto mohl o chvíli později vyrovnat opět Watkins, ale jeho hlavička mířila jen do břevna.

Hosté nakonec závěr kontrolovali a po trefách Fornalse a Bowena bodovali i v pátém venkovním zápase v této ligové sezoně. Aston Villa naopak v nejvyšší soutěži prohrála počtvrté za sebou a je s 10 body patnáctá.

Fotbalisté Wolverhampton porazili Everton 2:1 a po čtvrté výhře z posledních pěti zápasů jsou v tabulce sedmí. Dobrou formu potvrdili díky gólům Maxe Kilmana, který skóroval v Premier League poprvé, a Raúla Jiméneze z prvního poločasu. Hosté už jen snížili zásluhou Alexe Iwobiho v 66. minutě. Everton prohrál potřetí za sebou. V lize figurují svěřenci Rafaela Beníteze na desátém místě.

Důležité tři body slaví také Leeds, a to po obratu na hřišti Norwiche. Tým trenéra Marcela Bielsy se dostal do vedení v 56. minutě zásluhou Rafinhy. Domácí sice o dvě minuty později vyrovnali po hlavičce Omobamideleho a ukončili 573 minut dlouhé čekání bez vstřelené branky, brzy nato ale znovu inkasovali po trefě Rodriga.

Leeds bodoval potřetí z posledních čtyř zápasů a je sedmnáctý. Naopak Norwich na své první vítězství v sezoně dál čeká a patří mu poslední, 20. příčka.

Anglická fotbalová liga - 10. kolo:

Leicester - Arsenal 0:2 (5. Gabriel, 18. Smith Rowe), Burnley - Brentford 3:1 (4. Wood, 32. Lowton, 36. Cornet - 79. Ghoddos), Liverpool - Brighton 2:2 (4. J. Henderson, 24. Mané - 41. Mwepu, 65. Trossard), Manchester City - Crystal Palace 0:2 (6. Zaha, 88. Gallagher), Newcastle - Chelsea 0:3 (65. a 77. R. James, 80. Jorginho z pen.), Watford - Southampton 0:1 (20. Ch. Adams), Tottenham - Manchester United 0:3 (39. Ronaldo, 64. Cavani, 86. Rashford), Norwich - Leeds 1:2 (58. Omobamidele - 56. Raphinha, 61. Rodrigo), Aston Villa - West Ham United 1:4 (34. Watkins - 7. Johnson, 38. Rice, 80. Fornals, 84. Bowen), Wolverhampton - Everton 2:1 (28. Kilman, 32. Jiménez - 66. Iwobi).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články