Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Liga předčasně skončila. LFA potvrdila, že ze soutěže nikdo nesestupuje

Ligový výbor Ligové fotbalové asociace (LFA) podle očekávání předčasně ukončil sezonu nejvyšší soutěže. Kvůli pozitivnímu testu na nový koronavirus u jednoho hráče Opavy zůstane nedohraná nadstavbová skupina o záchranu. Z první ligy letos nikdo nesestoupí.

Fotbalisté Teplic se radují z gólu v utkání s Opavou
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

Sezona nejvyšší soutěže, kterou prodloužila koronavirová přestávka, zůstala nedohraná poprvé v historii. Její dokončení znemožnil výskyt nemoci covid-19 v Opavě, která musela na dva týdny do karantény. Ročník by se tak nestihl dokončit do 2. srpna, který byl nejzazším termínem.

"Po celou dobu koronavirové krize jsme dělali maximum pro dohrání soutěží na trávníku sportovní cestou. Po nařízení karantény na opavský klub už bohužel není možné aktuální sezonu dokončit tak, abychom stihli termín, který si kluby samy stanovily jako nejzazší datum pro řádné dokončení," uvedl předseda LFA Dušan Svoboda.

Kvůli nedohrání soutěže skončí sezona bez určení konečného pořadí. Pražské Slavii ale obhajoba titulu zůstane a nic se nemění ani na tom, že spolu s mistrem prošly do evropských pohárů Plzeň, Sparta, Jablonec a Liberec.

"Z pohledu řádů nebyla jiná volba, a přestože nám chybí odehrát pouze šest zápasů, nemůžeme v první lize uznat konečné pořadí. Již s předstihem jsme ale na tuto situaci byli připraveni a ty nejzásadnější parametry můžeme určit. Pohároví účastníci jsou dáni konečným pořadím skupiny o titul a mistrovský titul připadne logicky Slavii, které je třeba ještě jednou touto cestou pogratulovat," řekl Svoboda.

Z druhé ligy do nejvyšší soutěže postoupily vítězné Pardubice a druhá Zbrojovka Brno, třetí Dukla Praha mezi elitu neprošla. Už v minulém týdnu kluby na grémiu odsouhlasily zrušení baráže. Příští sezonu první ligy bude hrát poprvé v samostatné historii 18 týmů. Zrušena byla nadstavba a přímo sestoupí tři celky.

"Jedná se o přechodný stav na jednu sezonu a je naším záměrem se za rok zase vrátit k rovnoměrnému modelu 16 účastníků v obou ligách," dodal Svoboda.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články