Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Opava má nakaženého hráče a musí do karantény. Liga se nedohraje

Bylo to za pět minut dvanáct před restartem boje o záchranu, ale liga se nakonec nedohraje. Opava má jednoho fotbalistu nakaženého novým koronavirem. Na tiskové konferenci to uvedla ředitelka krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová, podle které musí celý tým do karantény. Slezský celek měl dnes hrát s Olomoucí v ligové skupině o záchranu a kromě nich se měly střetnout ještě Příbram - Teplice a Zlín - Karviná, ale hrát se nebude ani tam. Ligová fotbalová asociace nejprve obě závěrečná kola skupiny odložila a pak oznámila, že sezona bude ukončena a z první ligy nikdo nesestoupí. Ještě musí v nejbližších dnech oficiálně rozhodnout ligový výbor.

Fotbalisté Opavy před výkopem utkání
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Pozitivní nález v Opavě znamenal předčasné ukončení nejvyšší soutěže. Vzhledem k dvoutýdenní karanténě Slezanů by se skupina o záchranu nestihla dohrát do 2. srpna, který je nejzazším možným termínem.

Podle Svrčinové začal mít nejmenovaný hráč Opavy zdravotní problémy v úterý nebo ve středu, do té doby trénoval s týmem. "Všichni musí jít do karantény, všichni na testy. Objednáváme je na testy, pak budou 14 dní v karanténě, potom půjdou znovu na testy. Také nařizujeme dezinfekci celého stadionu včetně masáží, rehabilitací, šaten," uvedla Svrčinová.

Hygienici vpodvečer v tiskové zprávě upřesnili, že pozitivně testovaný fotbalista byl v kontaktu s 23 hráči a dalšími sedmi osobami z týmu. Uvedli, že v souvislosti s nákazou v opavském klubu pokračuje epidemiologické prošetřování.

"Nakaženým je hráč A-mužstva, který nás v úterý odpoledne po tréninku telefonicky informoval, že se necítí dobře. Doporučili jsme mu kontaktovat obvodního lékaře, který jej následně odeslal na testy. Testům se podrobil ve středu dopoledne a ve čtvrtek dopoledne ho kontaktoval jeho lékař s tím, že výsledky byly pozitivní. Od úterního tréninku nebyl hráč s nikým v kontaktu a zůstal doma. Byl vytvořen seznam epidemiologicky významných kontaktů - tyto osoby musí absolvovat testy a s okamžitou platností jim byla nařízena karanténa," řekl opavský ředitel Jaroslav Rovňan. 

Sport
zdroj: ČT4

Ve skupině o záchranu měly už před plánovanou dohrávkou jistotu udržení Olomouc, Teplice a Zlín. Karviná měla náskok dvou bodů na předposlední Opavu a poslední Příbram. Nález v Opavě všem třem ohroženým klubům pomohl, v případě dohrání soutěže by totiž nejhorší z nich sestoupil.

"Velice mě mrzí reakce některých lidí, které jsou dle mého názoru za hranou zdravého rozumu. Nyní si nepřejeme nic jiného, než aby byli všichni ostatní zdraví a dotyčný hráč brzy v pořádku," uvedl Rovňan.

LFA zatím zbylá dvě kola odložila. Mandát k ukončení soutěže má ligový výbor, který zasedne v nejbližších dnech, zřejmě hned v pátek. "S ohledem na nemožnost dohrát všechna utkání první ligy ve stanoveném nejzazším termínu do 2. srpna bude ligový výbor v nejbližších dnech nucen učinit rozhodnutí o ukončení soutěžního ročníku první ligy bez určení konečného pořadí družstev," uvedla LFA v prohlášení.

Zbylé dvě nadstavbové skupiny o titul a o Evropu se dohrály. Konečné pořadí sice nakonec nebude určeno, Slavia Praha ale o obhajobu mistrovského primátu nepřijde. Nic se také nemění na tom, že spolu s mistrem zamíří do evropských pohárů Plzeň, Sparta, Jablonec a Liberec.

Skupina o záchranu ale skončila nedohrána. Do příštího ročníku s 18 účastníky tak postupují z druhé ligy Pardubice a Zbrojovka Brno, třetí Dukla Praha se mezi elitu nedostala. V minulém týdnu kluby rozhodly o zrušení baráže.

Dukla se už po první informaci z Opavy smířila s tím, že se letos do první ligy nevrátí. "Pro mě je to opravdu velké překvapení. Nakaženému hráči přeji brzké uzdravení. Další komentář je asi zbytečný. Mám pouze obavy o příští soutěžní ročník, bude to jeden velký zmatek," uvedl na sociální síti výkonný a sportovní ředitel Dukly Pavel Vandas.

Teplický tým zastihla zpráva o tom, že se dnes nebude hrát, už cestou k utkání. "Mančaft vyrážel někdy kolem půl desáté. Dostali jsme zprávu, že se máme otočit. Takže jsme obraceli autobus někde na půli cesty," řekl tiskový mluvčí teplického klubu Martin Kovařík.

Skupinu o záchranu už na začátku července zkomplikovalo několik pozitivních případů v týmu Karviné. Kontrolní test v minulém týdnu už měli všichni hráči negativní a mohli se vrátit do tréninku.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články