Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Trenéři chválí Bílka, Šádka i plzeňský tým. Páník dodává: Jeden zázrak už byl

Fotbalová Plzeň jásá a čeká na los základní skupiny Ligy mistrů. Pivní metropole opět potvrdila, že je nyní v Česku také hlavním městem fotbalu, když po zisku titulu dokázala Viktoria projít ze druhého předkola až do milionářské soutěže. Oslovení trenéři František Cipro, František Komňacký i Bohumil Páník vyzdvihují hlavně sílu týmu, ale na další postup už to nevidí – i když...

Radost fotbalistů Plzně
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

V kom nebo v čem je největší síla Plzně?

Komňacký (Baník Ostrava dovedl k titulu v roce 2004, slovenský titul slavil s Ružomberokem, trénoval i v Rusku, v roce 2009 byl vyhlášen trenérem roku):

"Největší síla Plzně je v jejich týmovosti v jejich taktické disciplíně, dodržování pokynů. A také ve znalosti soupeře a správně zvolené taktice. To je základ, protože týmy, s nimiž hráli, na tom nejsou hráčsky hůř. Dokonce bych řekl, že mnohdy mají i lepší fotbalisty. Ale jako tým působí Viktorka velice dobře a tam vidím záruku toho dobrého výkonu. Michal Bílek ušil taktiku na míru hráčům, které má k dispozici, a oni to přijali a bezezbytku to plní. Hrají na hranici svých možností."

Cipro (jako stoper odehrál za Slavii téměř tři stovky zápasů a v roce 1996 ji dovedl k titulu už jako trenér a tak působil i na Kypru a v Rakousku):

"Hlavní síla Plzně je v takové té pospolitosti mančaftu, která se vytvořila v kabině pravděpodobně zásluhou trenérů Míši Bílka a Pavla Horvátha. A pak je tu samozřejmě pan Šádek, i když k němu má často někdo výhrady, tak takřka bez peněz zakouzlil s přestupama a získal posily. To svědčí o tom, že tam jdou za jedním cílem a drží při sobě. I když byli často kritizovaní v novinách, jak špatně hrají a že mají štěstí. Ale já se přiznám, že jsem jim hodně přál."

Páník (v Česku dovedl v roce 2017 Zlín k vítězství v poháru i superpoháru, trénoval i v Polsku):

"Hlavní síla je v celistvosti týmu, drží tam všichni pohromadě a každý pro to udělá všechno. Vinou finanční situace Viktorie se dostali do kouta a to je drží pospolu. Já říkám, když někoho zaženete do kouta, tak ze sebe vydá to maximum, co v sobě má, a to tam dneska panuje. A vládnou tam Pan Šádek s Michalem Bílkem a ve chvíli, kdy jim tam někdo do týmu nepasuje, tak je to krátký proces – děkujeme, na shledanou."

Spousta odborníků v minulé sezoně tvrdila, že plzeňský styl fotbalu se v Evropě neprosadí – změnila se od té doby nějak hra Viktorie?

Komňacký: "Plzeň hraje realistický fotbal, nejsou to nějací hračičkové, žádné kudrlinky. Hrát jinak by byl problém, protože na nějaké superkombinace a velké držení míče, vysoký pressing, na to musíte mít jinou kvalitu hráčů. Ale v rámci jejich možností hrají ideální fotbal, i když možná není tak atraktivní. A to se možná ukáže až v zápasech s těmi super týmy ve skupinové fázi Ligy mistrů."

Cipro: "To jsou ti odborníci, kteří tvrdí něco a pak nedokážou říct ani sorry, mýlil jsem se. Ve fotbale rozhodují výsledky, a ne jestli někdo hraje pěkně, moderně, pressing a další nové trendy a nic. Hrají takticky perfektně, mají skvělého gólmana. A třeba Simeone s Atléticem Madrid takhle hraje jedenáct let a každý rok je minimálně v semifinále Champions League a na špičce španělské ligy a nikdo nic neřekne."

Páník: "Do určité míry s tímhle fotbalem uspějete a Michal s ním taky uspěl, takže ty názory vyvrátil. Ale je jasné, že to bude fungovat jen po určitou míru, když už pak nemáte kvalitu těch hráčů takovou, tak už to fungovat nebude. Takže to je maximum s těmi hráči, které mají. Dobrý výškař přeskočí 230 centimetrů, ale 270 už nedá. A ve fotbale je to podobně."

Plzeň ještě nezná soupeře ve skupině Ligy mistrů, ale myslíte si, že má šanci postoupit dál, nebo už si sáhla na svůj strop?

Komňacký: "Myslím si, že dál už to nepůjde. Ti hráči samozřejmě mají svůj strop, který stačí na průměrné i mírně nadprůměrné evropské kluby, ale na ty nejlepší už to stačit nebude. To je ale normální, protože u nás těžko vyroste klub, který bude konkurovat Liverpoolu nebo PSG."

Cipro: "Šanci mají vždycky, záleží na losu. Teď je těžké k tomu něco říkat. Uvidíme, jaký bude los a v jaké budou fazóně, takže – proč ne?"

Páník: "Myslím, že nepostoupí. Já, když jsem hrál se Zlínem skupinu Evropské ligy, a to, čeho jsme dosáhli, bylo maximum. Ale to, co v Plzni udělali, je malý zázrak – takže jeden zázrak už byl a zázraky nejdou dělat donekonečna."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články