Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slavia porazila Saint-Gilloise i podruhé. V posledním předkole LM si to rozdá s Lille

Až nečekaně jednoznačně vypadá výsledek dvojutkání, tedy 4:1 pro Pražany. Fotbalisté Slavie v odvetě 3. předkola Ligy mistrů zvítězili nad Saint-Gilloise 1:0 a po domácí výhře 3:1 stvrdili postup. V 84. minutě rozhodl o vítězství Václav Jurečka. Příště narazí na Lille.

Václav Jurečka po gólu do sítě Saint-Gilloise
zdroj: ČTK / Panoramic autor: Jan De Meuleneir

Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského si o účast v hlavní fázi Ligy mistrů zahrají proti Lille. Dvojzápas proti čtvrtému týmu uplynulé sezony francouzské nejvyšší soutěže začnou příští úterý venku, k odvetě nastoupí o týden později ve středu doma.

Slavia usiluje o třetí postup do hlavní fáze Ligy mistrů, kterou si dosud zahrála v letech 2007 a 2019. Stejně jako Sparta získá za postup do závěrečného 4. předkola 4,29 milionu eur (108 milionů korun), zároveň má jistých nejméně dalších 3,63 milionu eur (91,5 milionu korun) za případnou účast v základní části Evropské ligy, kam by červenobílí přešli v případě vyřazení od Lille.

"Dvě výhry, celkové skóre 4:1, důležité body pro koeficient. Přehráli jsme skvělý tým, prakticky ho nepouštěli do šancí. Nedostali jsme od nich gól, jen nešťastný vlastní. Moc si toho vážím," citoval klubový web Trpišovského. "Lille to s námi nebude mít jednoduché, o Ligu mistrů nehrajete každý den," doplnil.

Trenér Slavie Trpišovský udělal jedinou změnu v základní sestavě oproti úvodnímu vzájemnému duelu. Do stoperské dvojice se vrátil jeden z kapitánů Holeš, který si před týdnem odpykal trest za vyloučení v závěru minulé pohárové sezony. Také domácí znovu nastoupili v rozestavení na tři střední obránce, v záloze ale vzhledem k manku z prvního utkání měli ofenzivnější typy.

Do hlediště stadionu Anderlechtu Brusel, kde Union našel pohárový azyl, dorazilo jen sedm tisíc diváků. Žádný očekávaný velký nápor Saint-Gilloise se v úvodu nekonal a Slavia poměrně s přehledem držela náskok z domácího zápasu.

Po 13 minutách napřáhl z levé strany zpoza vápna a z výrazného úhlu Diouf, gólman Moris ale jeho pokus pod břevno vytáhl na roh. Senegalský bek tak nenavázal na branku z víkendového ligového utkání proti Olomouci.

Domácí výrazně zahrozili až v 39. minutě, kdy hlavičkoval David a Pražany zachránila horní část břevna. Union byl aktivní i po změně stran, s Puertasovou střelou si ale poradil Kinský. Poté se nedokázal zorientovat ve vápně David a hosté odvrátili na roh.

Belgický vicemistr na zdramatizování dvojutkání neměl. Slávisté kontrolovali průběh a v 84. minutě definitivně rozhodli. Chorý vystihl chybnou rozehrávku domácích, přiťukl míč Provodovi a ten připravil na hranici malého vápna snadný gól pro Jurečku, který byl na trávníku jen zhruba dvě minuty.

"Šli jsme tam s Béřou (Bořilem), abychom podrželi balon a trochu to uklidnili. Asi jsem si to tak úplně nepředstavoval, že nastoupím a za minutu dvě dám gól. Jsem ale moc rád, že mi to tam spadlo. Musím hlavně pochválit kluky, protože mi to krásně připravili. Nebýt Proviho (Provoda) a Chorase (Chorého), tak ten gól nedám," řekl Jurečka.

Třicetiletý nejlepší střelec posledních dvou ligových ročníků v úvodních čtyřech soutěžních zápasech této sezony zůstal jen na lavičce, nyní se ale podruhé za sebou prosadil. O víkendu pomohl Slavii k vítězství 2:0 nad Olomoucí.

Brankář Kinský v závěru nastavení ustál poslední šanci domácích a popáté z šesti soutěžních duelů v sezoně neinkasoval. Slavia udržela neporazitelnost v ročníku a v předkolech pohárů zvítězila teprve podruhé z posledních devíti venkovních zápasů. Na stadionu Anderlechtu uspěla po dvou porážkách v letech 2005 a 2016.

"Cítil jsem, že máme zápas pod kontrolou, na druhou stranu vždy může nastat nějaký moment, červená karta nebo nějaká chyba. Díky skvělé defenzivě, obětavosti a nasazení jsme Union dokázali ubránit a na konci ještě vstřelit vítězný gól," pochvaloval si Trpišovský.

Odvetné utkání 3. předkola fotbalové Ligy mistrů:

Union Saint-Gilloise – Slavia Praha 0:1 (0:0)

Branka: 84. Jurečka. Rozhodčí: Jovanovič – Stojkovič, Mihajlovič - Markovič (video, všichni Srb.). ŽK: Vanhoutte, David – Zima, Diouf. Diváci: 7249. První zápas: 1:3, postoupila Slavia.

Sestavy:

Saint-Gillloise: Moris – Mac Allister, Vanhoutte, Machida – Castro-Montes, Sadiki, Ait El Hadj (65. Rasmussen), Puertas, Teklab (69. Terho) – Rodríguez (69. Kabangu), David (81. Eckert Ayensa). Trenér: Pocognoli.

Slavia: Kinský – Holeš, Ogbu, Zima - Masopust (64. Douděra), Zafeiris (64. Prebsl), Oscar, Diouf (82. Bořil) – Schranz (82. Jurečka), Provod (90. Jurásek) – Chorý. Trenér: Trpišovský.

Zdroj
ČTK, slavia.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články