Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

První krok za vysněnou Ligou mistrů. Spartě stojí v cestě nebezpečná Kodaň

Před Spartou stojí velká, ale určitě ne nemožná výzva. Letenští vstupují do kvalifikace Ligy mistrů. Hlavní soutěž si nezahráli dlouhých osmnáct let. V souboji dvou úřadujících šampionů svých zemí se ve 3. předkole představí na hřišti FC Kodaň. Dvojzápas bude pikantní pro dánského trenéra Pražanů Briana Priskeho, jenž v Kodani dělal asistenta a v sezoně 2016/17 vyhrál s týmem titul i domácí pohár.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Krejčí Spartě před Kodaní věří

Mužstva se v pohárech dosud utkala jen ve skupinové fázi Evropské ligy v sezoně 2009/10, kdy kodaňský tým doma vyhrál 1:0 a na Letné dokonce 3:0. Sparta na hřištích dánských soupeřů nezvítězila v pohárech čtyřikrát po sobě a nevstřelila při tom gól, z toho třikrát hrála 0:0. Na druhé straně celek z dánské metropole v pohárech ve vyřazovacích dvojzápasech s českými soupeři ve všech třech případech vypadl.

Pražané postoupili v evropských pohárech do skupinové fáze naposledy v ročníku 2021/22, v uplynulé sezoně vypadli hned ve 2. předkole Evropské konferenční ligy s norským Vikingem Stavanger.

"S Kodaní to budou úplně jiná utkání. Už jen to, že budeme hrát na Parkenu, je něco naprosto nesrovnatelného. Máme dobrý základ už z minulé sezony, což je asi tím největším rozdílem oproti dvojzápasu s Vikingem," řekl Priske po sobotní ligové výhře 5:2 nad Pardubicemi.

Jeho asistentem ve Spartě je krajan Lars Friis, v kádru úřadujících českých mistrů jsou i tři dánští hráči: brankář Peter Vindahl Jensen a obránci Casper Höjer a Asger Sörensen.

Letenští se naposledy probojovali do základní skupiny v "milionářské" soutěži v sezoně 2005/06, naopak FC Kodaň si hlavní fázi zahrál v minulém ročníku. Ve skupině s pozdějším vítězem LM Manchesterem City, Dortmundem a budoucím vítězem EL Sevillou v šesti zápasech nevyhrál a skončil poslední, doma ale ve všech duelech remizoval.

Sparta od posledního postupu do skupiny LM vypadla v kvalifikaci soutěže osmkrát po sobě, naposledy si ji zahrála před dvěma lety. Od sezony 2012/13 nevyhrála venku v předkolech pohárů 15 utkání v řadě.

Pražané zvítězili v této sezoně ve všech třech ligových utkáních, Kodaň uspěla dokonce ve všech pěti soutěžních zápasech, v nichž nastřílela 17 branek.

Fotbalisté Sparty: zleva Jan Kuchta a Tomáš Wiesner
zdroj: ČTK

Zatímco Letenští do kvalifikace LM vstupují, Kodaň má za sebou 2. předkolo, v němž přešla přes islandský Breidablik po výhrách 2:0 venku a 6:3 doma. "O krok jsme se přiblížili našemu cíli zahrát si skupinu Ligy mistrů. Proti Spartě nás čekají dva vyrovnané zápasy," uvedl trenér dánského týmu Jacob Neestrup.

Jeho svěřenci se na souboj s Pražany naladili sobotní ligovou výhrou 4:0 nad Randers. "Předvedli jsme opravdu pěkný výkon, přesně tak bychom se rádi prezentovali. Tým je hladový po dalších výhrách, tak by to mělo být. Zároveň jsme hodili za hlavu negativní pocity po špatném začátku odvetného utkání s Breidablikem a třech inkasovaných gólech," prohlásil pětatřicetiletý kodaňský rodák.

Vítěz dvojutkání postoupí do závěrečného předkola LM, kde se utká s lepším z dvojice Raków Čenstochová/Aris Limassol, poražený bude bojovat o skupinu EL buď s AEK Atény, nebo Dinamem Záhřeb. Všechny zmíněné týmy včetně Sparty s Kodaní mají jistotu minimálně účasti ve skupině EKL.

Předpokládané sestavy:

Kodaň: Grabara – Ankersen, Vavro, Diks, C. Sörensen – Lerager, Clem, Falk – Bardghji, Larsson, Goncalves.

Sparta: Vindahl – Vitík, A. Sörensen, Krejčí – Wiesner, Kairinen, Sadílek, Zelený – Birmančevič, Haraslín – Kuchta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články