Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Na San Siru začne milánská bitva o finále LM. Rozhodně ještě nechceme končit, burcuje Pioli

Po úterním šlágru mezi Realem Madrid a Manchesterem City je v semifinále Champions League na programu milánské derby mezi AC a Interem. Městští rivalové se v pohárech utkají potřetí v historii. V obou předchozích vzájemných soubojích byli úspěšnější "Rossoneri", kteří vyhráli jak v semifinále ročníku 2002/03, tak o kolo dříve v sezoně 2004/05. Tentokrát jsou ale mírným favoritem na postup "Nerazzurri", dosud poslední italští šampioni Ligy mistrů.

Utkání AC Milán – Inter Milán
zdroj: REUTERS

Postup milánských klubů do semifinále je překvapením. AC se v Champions League dostal mezi nejlepší kvarteto poprvé od roku 2007, kdy dosáhl na sedmý triumf v prestižní soutěži. "Rossoneri" uspěli v osmi z posledních devíti semifinále. Inter je mezi posledními čtyřmi prvně od oku 2010, kdy si připsal třetí vítězství v soutěži.

AC v předchozím kole nečekaně přešel přes čerstvého mistra Serie A Neapol a také v semifinále proti Interu je pro sázkové kanceláře outsiderem. Možná i proto, že ve třech z posledních čtyř vzájemných duelů včetně obou letošních zápasů uspěl městský rival. V lednovém italském Superpoháru vyhrál Inter vysoko 3:0.

Jde o 31. vzájemný souboj klubů ze stejné země ve vyřazovací fázi Ligy mistrů a o 17. dvojzápas italských týmů v soutěžích UEFA. "Naše cesta do semifinále byla úžasná a rozhodně ještě nechceme končit. V semifinále nás čekají dvě nádherná utkání," řekl trenér AC Stefano Pioli, který v letech 2016 až 2017 vedl rivala Inter.

"San Siro je speciální místo, zvlášť když jde o derby proti Interu. Liga mistrů a fakt, že milánský tým má zaručeno finále, ještě přidávají na prestiži. Mám v živé paměti porážku v Superpoháru, v němž Inter opravdu dominoval. Abychom uspěli, musíme podat naše absolutní maximum," doplnil útočník Olivier Giroud.

Inter, který ve skupině dvakrát porazil Plzeň, vyřadil ve čtvrtfinále Benficu Lisabon. Trenér Simone Inzaghi ale roli favorita odmítl. "Užíváme si to, že jsme se dostali tam, kde jsme dlouho nebyli. Víme, co derby pro tenhle region znamená. Derby nikdy nemá favorita, rozhodnou maličkosti," mínil Inzaghi.

Oba týmy se naladily na středeční magnet výhrou 2:0 v Serii A a v domácí soutěži spolu na dálku bojují o pozice znamenající účast v Lize mistrů. AC z pátého místa tabulky ztrácí na městského rivala dva body. "Rossoneri" devět soutěžních zápasů po sobě neprohráli, "Nerazzurri" v posledních pěti duelech zvítězili a inkasovali jediný gól.

"Čekají nás dvě velkolepá utkání. Milán by měl být pyšný na to, že má dva týmy v semifinále. V sázce je hodně, hrát finále v Istanbulu by bylo neuvěřitelné. Městská derby mají hodně společného. Pro italské fanoušky je výhra v derby důležitější než v jiných zápasech, zejména v Římě, ale i tady v Miláně," zdůraznil útočník Interu Edin Džeko, který zažil městská derby také v Manchesteru a Římě. Do velkého fotbalu kdysi nakročil v Teplicích.

Předpokládané sestavy:

AC Milán: Maignan – Calabria, Kjaer, Tomori, Hernandez – Tonali, Krunič – Saelemaekers, Bennacer, Díaz – Giroud.

Inter: Onana – Darmian, Acerbi, Bastoni – Dumfries, Barella, Brozovič, Calhanoglu, Dimarco – Martínez, Džeko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články