Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Španělská basketbalová liga 2024/2025

Máme plán, ale potřebujeme i štěstí, řekl Friis a chválil Manchester City

Hodně chválil trenéra i celý tým Manchesteru City kouč fotbalistů Sparty Lars Friis před zápasem Ligy mistrů. Dánský kouč Sparty řekl, že jde o nejlepší tým světa, který má také nejlepšího trenéra Pepa Guardiolu. Zároveň ale Friis věří, že se jeho hráči poučili z březnového osmifinále Evropské ligy s Liverpoolem, od něhož dostali ve dvou zápasech jedenáct gólů a dali jen dva. Věří, že budou mít odvahu se Citizens postavit.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sparta se chystá na Manchester City, Guardiola ocenil hru pražského klubu

"Pep je nejlepší trenér na světě a pravděpodobně nejlepší, který kdy byl. Nebavím se o počtu vyhraných trofejí, ale o tom, jak rozvinul hru a přišel s novými věcmi. Je velkou inspirací pro mnoho trenérů nejen v Premier League, kteří na něj naráží každý týden. To samé platí i pro mě. Vždycky od něj můžete očekávat neočekávané. Nikdy se nespokojí s jedním systémem nebo s jednou pozicí. Stoper třeba najednou hraje ve středu hřiště," uvedl Friis.

"To, co se děje ve fotbalovém světě, vychází z velké míry z jeho práce. Je mi potěšením nastoupit proti takovému týmu a trenérovi, jako je Guardiola. Rád ho pozoruju, protože do fotbalového světa přinesl něco nového. Pro mě je to nejlepší trenér na světě," prohlásil osmačtyřicetiletý Dán.

Manchester, který vyhrál rekordní čtyři anglické tituly po sobě, považuje za nejlepší tým na světě. "Máme plán, kterého se pokusíme držet. Musíme být opravdu dobří, to rozhodně. Také je potřeba trochu štěstí, abychom si odsud něco odvezli. Uděláme pro to všechno. Snažili jsme se poučit ze zkušeností. Nechceme jim nabídnout mnoho šancí, což se nám proti Liverpoolu ani v jednom ze dvou utkání nepovedlo. Je to nejlepší tým na světě a působíme v nejlepší soutěži. Víme, že to bude těžké," podotkl Friis. Sparta na Letné podlehla Liverpoolu 1:5 a na Anfieldu dokonce 1:6.

Pražané budou čelit řadě hvězd, jednou z největších je norský kanonýr Erling Haaland. "Dává snad devadesát procent gólů City. Je to pro nás téma, jak se s ním vypořádat. Je to špičkový útočník. Mimo šestnáctku se pohybuje velmi dobře, je fyzicky velmi silný, rychlý. To samé platí i pro jeho pohyb v šestnáctce, neustále si nachází prostory a vytváří šance. Je to jeden z nejlepších útočníků na světě, ne-li ten vůbec nejlepší. Pro obránce to bude pořádný test," mínil Friis.

Guardiolův tým pravidelně sleduje. "Dívám se na City každý týden, ale před naším vzájemným utkáním jsem viděl osm nebo deset zápasů. Musíme přijít na to, jak jim to znepříjemnit. Jsou skvělí po celém hřišti, mají skvělé hráče jeden na jednoho, dovedou kombinovat, takže potřebujeme mít plán na všechno. Nesmíme je pustit do velkých šancí, což nebude možné dělat celých 90 minut, to si uvědomujeme. Uděláme ale maximum. Pak budeme muset využít chvíli, kdy budeme mít balon, abychom se ho hned nezbavili. Je to také o odvaze, když čelíte takovému týmu," řekl Friis.

Sparta a City na sebe narazí poprvé, kouzlo velké scény si však Friis nedovede vychutnat. "Je to nemožné. Můžete se třeba zamyslet při příjezdu na stadion, poslechu hymny Ligy mistrů. Jakmile ale rozhodčí pískne, nedovedu si to užít. Jsem naprosto ponořený do utkání. Vychutnám si trénink na tomto velkém stadionu, zítra tu ale budeme od toho, abychom tu odevzdali maximum. Něco možná zaregistruju, ale jinak budu naprosto soustředěný," dodal bývalý kouč Viborgu a Aalborgu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články