Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kouč Mariboru Čačič: Máme recept, jak proti Plzni hrát

Plzeň - Fotbalisté Mariboru přijeli do Plzně na úterní úvodní zápas 4. předkola Ligy mistrů s velkým sebevědomím. Trenér Ante Čačič věří, že našel recept na hru domácích. Viktorii sice považuje za mírného favorita, ale zároveň je přesvědčen o tom, že Maribor má kvalitu na to, aby postoupil do hlavní soutěže.

Trenér Mariboru Ante Čačič
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Plzeň je velmi dobrý tým. Sleduji její hru už delší dobu a viděl jsem teď její zápasy ve 2. i 3. předkole. Její výsledky nejsou náhodné," řekl Čačič. Podle svého názoru český tým dokonale přečetl. "Myslím si, že jsme Plzeň dobře rozebrali a máme recept na to, jak proti ní hrát," dodal.

Slovinskému mistrovi dodal sebevědomí postup ze 3. předkola přes nedávného čtvrtfinalistu Ligy mistrů APOEL Nikósie. "Prošli jsme přes kvalitního soupeře, ale naše ambice tím nekončí. Chceme přivézt Ligu mistrů slovinskému národu, protože veřejnost to od nás očekává," prohlásil Čačič, který věří, že při jedenácté snaze o postup do základní skupiny jeho tým podruhé uspěje. Dosud jedinkrát hrál v LM v sezoně 1999/2000.

Na druhou stranu ale připouští, že Plzeň je mírným favoritem. "Má momentálně lepší hodnocení než my. Je to zkušený tým a doma je určitě favoritem, ale my jsme si sem přijeli pro výsledek, který nám doma umožní hrát o postup," řekl Čačič.

Klíčem je prý vstřelit v Plzni gól. "Nechceme jen bránit, protože fotbal se hraje na dvě brány. Samozřejmě záleží, co nám soupeř dovolí, ale uděláme vše pro to, abychom vstřelili gól. To by nám odvetu velmi usnadnilo. Věřím, že o postupu se bude rozhodovat až u nás doma," dodal.

Veří si i hráči

Jeden z nejzkušenějších hráčů slovinského týmu Aleš Mertejl doufá, že souboj s Plzní dopadne pro Maribor lépe, než tomu bylo v roce 2009, kdy vypadl ve 4. předkole Evropské ligy s pražskou Spartou po porážkách 0:2 a 0:1.

"Trochu si na ty zápasy pamatuji. Tehdy jsme vypadli, ale teď jsme zkušenější a zralejší. Jsme plni optimismu a sebevědomí. Máme dobré vyhlídky, jsme dobře připraveni a nepochybujeme o tom, že můžeme postoupit," prohlásil Mertejl.

Obrana Plzně si bude muset dávat pozor především na kapitána Mariboru Marcose Tavarese. Brazilský útočník se stal ikonou klubu a se 111 góly ve 260 zápasech už je druhým nejlepším střelcem v jeho historii. Na rekordmana Branko Horjaka mu chybí jen šest branek.

Brazilská modla

Svůj sen stát se profesionálním fotbalistou začal Tavares naplňovat v mládeži Gremia a vypracoval se až do mládežnických reprezentací, kde nastupoval po boku Daniho Alvese, který září v Barceloně, či záložníka Diega z Wolfsburgu.

V Gremiu však nedostal šanci mezi dospělými, proto se rozhodl zkusit exotické angažmá v Malajsii, kam odešel i s těhotnou manželkou. "Začátky byly těžké, protože jsem neuměl anglicky. První týden jsem zhubnul čtyři kila, protože jsme si neuměl říct o jídlo. Získal jsem tam ale cenné zkušenosti a naučil jsem se starat sám o sebe. Stal se tam ze mě muž a otec rodiny," vzpomíná Tavares v dobrém na působení v Kedehu.

Svými výkony zaujal agenta Roberta de Assis Moreiru, bratra hvězdného Ronaldinha, který ho přivedl zpět do Brazílie do Gremia a Porta Alegre. Následovalo krátké působení v APOELu, než se usadil v Mariboru.

Hráči Mariboru při tréninku před utkáním s Plzní
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Na Kypru jsem se potkal s kapverdským fotbalistou Niltonem, který mě představil sportovnímu řediteli Mariboru Zlatku Zahovičovi. Dostal jsem smlouvu na šest měsíců a myslel jsem si, že tam jen dohraju sezonu a půjdu dál. Sám jsem překvapen, že v Mariboru začínám sedmou sezonu. Musel to být zásah od Boha, protože jsem v Mariboru opravdu šťastný a našel jsem tam svůj druhý domov," dodal Tavares, který má smlouvu až do léta 2017.

Ve Slovinsku je fotbalovou modlou a velkým oblíbencem fanoušků. Svůj vliv se snaží využít i k tomu, aby k fotbalu nalákal děti. Pod svým jménem otevřel fotbalovou akademii. Nyní by rád fotbal zpropagoval i tím, že by do Mariboru dostal zápasy Ligy mistrů.

K tomu potřebuje vyřadit Plzeň a předvést lepší výkon než před čtyřmi lety, kdy se ve 4. předkole Evropské ligy neprosadil proti Spartě. Tehdy v brance Letenských stál právě gólman Kozáčik, který si proti brazilskému kanonýrovi zachytá i tentokrát.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články