Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

GLOSA: Žlutá ponorka se v Liverpoolu nestačila vynořit

Když dva dělají to samé, nemusí to být vždycky totéž, říká staré přísloví. To se potvrdilo i v Lize mistrů, po úterní oslavě fotbalu v Manchesteru, kde tamní Citizens vyhráli přestřelku s Realem Madrid 4:3, připlula do Liverpoolu "žlutá ponorka". Konstruktéři by žasli, protože se rázem změnila v autobus, který si zajel zaparkovat na Anfield stadion. Španělský Villarreal, jehož přezdívka našla základ ve žlutých dresech a slavné písni ještě slavnější liverpoolské kapely Beatles, tentokrát fanoušky moc nepotěšil a úterní óda na fotbalovou radost ve středu lehce zhořkla.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Liverpool – Villarreal

Už jen z řeči statistik je zřejmé, že Villarreal vsadil na to, čemu se kdysi v naší kotlině říkalo prešovský beton a v Itálii catenaccio. Zkrátka "zanďour". Kdo čekal, a já byl mezi nimi, aktivní defenzivní hru s vysokým napadáním hráčů Liverpoolu hned po ztrátě balonu, třeba už na jejich polovině, ten se významně spletl. Čísla mluví jasnou řečí: držení míče 71:29 procentům, střely 20:1, střely na branku 5:0 pro Liverpool.

"Měli jsme plán, ale ten nevyšel," přiznal po zápase kouč poraženého celku Unai Emery. A já jen mohu dodat: Chvála bohu, že španělské čekání na zázrak nevyslyšel.

Protože tímhle směrem by fotbal určitě jít neměl a pořekadlo o účelu, který světí prostředky, se naštěstí nepotvrdilo. I Emeri uznal: "Nezasloužili jsme si nic lepšího než porážku 0:2 a mohli jsme prohrát i větším rozdílem," konstatoval pro marca.es nakonec ještě celkem spokojeně s tím, že naděje na finále stále žije.

"Bylo to o tom, abychom měli šanci v odvetě. V té chceme navázat na to, co už jsme dokázali, a hrát tak, jak chceme my," dodal španělský trenér týmu, který loni vyhrál Evropskou ligu a nyní na cestě do semifinále Champions League vyřadil těžké váhy typu Juventus Turín a Bayern Mnichov.

A stoper Torres řekl, že proti Bayernu jeho celek taky dokázal, že odveta může být úplně jiný příběh. Ovšem tehdejší výhra 1:0, poměr střel 11:21 a na branku 1:4, držení míče 40:60 % taky neslibuje zrovna fotbalovou hitparádu. "Budeme opět sami sebou," řekl brazilský stoper. No, právě. A ani to mě nepřesvědčilo, protože taková sázka na defenzivu mi už přece jen zavání fotbalovou historií.

A proto jsem rád, že německý kouč anglického celku Jürgen Klopp hodlá i v odvetě ctít pravidlo, že nejlepší obranou je útok. "Nemůžeme bránit. Pokud to uděláte, okamžitě přijdete o veškeré výhody," vzkázal fotbalovému světu.

Už za necelý týden uvidíme, jak to dopadne. Jestli uspěje lepší, nebo pragmatičtější.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články