Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Chelsea podruhé vyhrála Ligu mistrů, Citizens si musejí počkat

Chelsea slaví. Kai Havertz zařídil jedinou trefou ve finále Ligy mistrů zisk nejcennější klubové trofeje. Manchester City si musí na premiérový triumf v této soutěži počkat. Londýnský celek ovládl Ligu mistrů stejně jako v roce 2012.

Chelsea vyhrála Ligu mistrů
zdroj: ČTK/AP

Finále začalo velmi svižně, obě mužstva dostála pověsti týmů, které rozhodně nebetonují. Více šancí v prvním poločase měli hráči Chelsea. Zejména agilní Timo Werner se několikrát dostal k nebezpečnému zakončení.

Jediná vážná příležitost Citizens v úvodním dějství se zrodila v 27. minutě, ale stoper Rüdiger se včas vrhl do Fodenova zakončení zblízka a zblokoval ho. V 39. minutě skončil zápas pro Thiaga Silvu, kterého nahradil Christensen.

To nejpodstatnější však nastalo ve 42. minutě, kdy Mason Mount našel fantastickým pasem Kaie Havertze v náběhu, ten si obhodil gólmana Edersona a zakončil nekompromisně do prázdné branky.

V 56. minutě se kapitán City De Bruyne srazil s Rüdigerem a utkání pro něj skončilo. Chelsea mohla přidat pojistku, jenže střídající Pulisic zakončil ve vápně těsně vedle. Manchester si nedokázal vytvořit výraznější šanci, v nastavení pouze Mahriz z hranice šestnáctky vypálil nad. Fotbalisté City ve třináctém duelu v Lize mistrů v této sezoně poprvé prohráli.

Blues dovedl k triumfu německý trenér Thomas Tuchel, který v lednu nahradil odvolaného Franka Lamparda. Tuchel je prvním koučem, který se dostal do finále Ligy mistrů ve dvou sezonách po sobě s dvěma kluby. Loni neuspěl s Paris St. Germain proti Bayernu Mnichov. U porážky francouzského celku byl tehdy i současný stoper Chelsea Thiago Silva.

Tuchel jako trenér Mohuče a Dortmundu nedokázal porazit Guardiolu s Bayernem ani v jednom z pěti zápasů, v roli kouče Chelsea ho ale zdolal i ve třetím soutěžním duelu. V dubnu Blues vyřadili Manchester City v semifinále Anglického poháru a před třemi týdny ho porazili na jeho hřišti v anglické lize.

Finále se kvůli nepříznivé koronavirové situaci v Turecku přesunulo z Istanbulu do Porta, kde přišlo na stadion 14 110 diváků. Loni Liga mistrů vyvrcholila turnajem "Final Eight" rovněž v Portugalsku v Lisabonu bez přítomnosti fanoušků.

Manchester City - Chelsea 0:1 (0:1)

Branka: 42. Havertz. Rozhodčí: Mateu Lahoz - Cebrián Devís, Del Palomar - Hernández (video, všichni Šp.). ŽK: Gündogan, Jesus - Rüdiger. Diváci: 14.110 (omezený počet).

Sestavy:

Manchester: Ederson - Walker, Stones, Dias, Zinčenko - B. Silva (64. Fernandinho), Gündogan, Foden - Mahriz, De Bruyne (60. Jesus), Sterling (77. Agüero). Trenér: Guardiola.

Chelsea: Mendy - Azpilicueta, T. Silva (39. Christensen), Rüdiger - James, Jorginho, Kanté, Chilwell - Havertz, Mount (80. Kovačič) - Werner (66. Pulisic). Trenér: Tuchel.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články