Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Chaos před loňským finále LM zavinila UEFA, oznámila vyšetřovací komise

Evropská fotbalová unie (UEFA) nese odpovědnost za chaos před loňským finále Ligy mistrů mezi Realem Madrid a Liverpoolem v Paříži. Vyplývá to ze závěrečné zprávy nezávislé vyšetřovací komise, podle níž je s podivem, že kvůli bezpečnostním přehmatům nikdo nepřišel o život. UEFA se po zveřejnění stanoviska oficiálně omluvila Liverpoolu za to, že jeho příznivce obvinila ze zavinění situace. Politování nad postojem UEFA vyjádřil i její generální sekretář Theodore Theodoridis.

"Komise dospěla k závěru, že UEFA jako vlastník akce nese v první řadě odpovědnost za selhání, která vedla téměř ke katastrofě. Je pozoruhodné, že nikdo nepřišel o život," zní v obsáhlé zprávě.

Zápas na Stade de France začal loni v květnu s více než půlhodinovým zpožděním kvůli problémům před stadionem, kde se zdržely tisíce fanoušků. Francouzská policie podle záběrů z místa použila v napjaté situaci slzný plyn. Podle tehdejšího prohlášení UEFA se řada příznivců Liverpoolu snažila dostat dovnitř s falešnými vstupenkami, čímž způsobili chaos. To ale vyšetřování nepotvrdilo.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih finále Liverpool - Real Madrid

UEFA se za vzniklou situaci poprvé omluvila už loni v červnu poté, co si na události před zápasem stěžoval Liverpool i Real Madrid, který nakonec finále vyhrál 1:0. Vyšetřením pak pověřila nezávislou komisi vedenou Portugalcem Tiagem Brandaem. 

"Jménem UEFA bych se rád ještě jednou co nejupřímněji omluvil všem, jichž se dotkly události, ke kterým došlo při tom, co mělo být oslavou vrcholu klubové sezony," uvedl v prohlášení Theodoridis. "Zejména bych se chtěl omluvit fanouškům Liverpoolu za to, co mnoho z nich zažilo při příchodu na stadion a za informace zveřejněné před a během zápasu, které je nespravedlivě obviňovaly ze situace vedoucí ke zpoždění výkopu," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články