Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Za chaosem před finále Ligy mistrů bylo podle vyšetřovací zprávy selhání přípravy

Řetězec chyb a nedorozumění společně s podceněním přípravy na akci. Takové je hodnocení nepokojů spojených s finále Ligy mistrů mezi Realem Madrid a Liverpoolem (1:0) na pařížském Stade de France. Vyplývá to z vyšetřovací zprávy, kterou ve francouzském Senátu odprezentoval šéf senátního výboru pro kulturu, vzdělávání a komunikaci Laurent Lafon. Původně členové francouzské vlády oznámili, že chaos způsobilo chování anglických příznivců.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih finále Liverpool - Real Madrid

Zápas, který nakonec ovládl Real Madrid, začal s více než půlhodinovým zpožděním kvůli problémům před stadionem, kde se zdržely tisíce fanoušků. Řada příznivců se navíc snažila dostat dovnitř s falešnými vstupenkami, což způsobilo chaos. Zadrženo bylo 105 lidí a 238 utrpělo lehká zranění.

Největší chaos byl před utkáním právě v sektoru anglických fanoušků, podle vyšetřovatelů ale nikoliv jejich vinou. Francouzský ministr vnitra Gérard Darmanin a ministryně sportu Amélie Oudéaová-Castéraová přitom označili po utkání za původce nepokojů příznivce "Reds".

"Není jejich vina, že se události takhle vyvinuly. Byl to řetězec chyb a nedorozumění, které začaly už několik dní před zápasem. Ministr vnitra se snažil odvést pozornost od neschopnosti zvládnout dav několika stovek lidí. Příprava na akci selhala," uvedl Lafon.

"Organizace utkání měla velké nedostatky. Od špatné komunikace přes dopravu kolem stadionu až po nedostatečné a málo flexibilní krizové scénáře. Například přesun fanoušků z vlakového nádraží naprosto selhal," dodal politik.

Chaos před stadionem před finále LM
zdroj: ČTK/AP/Christophe Ena

Policie se snažila zastavit dav za pomoci slzného plynu, který ale zasáhl i spořádané fanoušky. Šéf policejního komisařství v Paříži Didier Lallement se později omluvil a uvedl, že bezpečnostní složky selhaly. Někteří fanoušci se na finále nedostali ani s platnou vstupenkou a omluva přišla i z řad francouzských politiků včetně prezidenta Emmanuela Macrona.

"Musí se zlepšit přístup k fotbalovým fanouškům. Doporučujeme lépe s nimi komunikovat a například zatraktivnit okolí Stade de France, aby měli větší motivaci dorazit na stadion s předstihem," řekl Lafon.

Na potíže svých fanoušků si stěžoval i Real, který uvedl, že násilnosti pokračovaly i po utkání a bylo několik zraněných osob. Oba kluby žádají důkladné vyšetření událostí. Evropská fotbalová unie UEFA jako hlavní pořadatel zřídila speciální nezávislou komisi.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články