Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Laštůvka: Neapol nás trochu podcenila

Kyjev - Za překvapení Evropské ligy se jistě dají označit háči ukrajinského Dněpru. Ti na své cestě až do finále prošli přes Olympiakos, Ajax a Neapol. Klub s brankářem Janem Laštůvkou a obráncem Ondřejem Mazuchem má nyní na dosah historický úspěch v evropském poháru. Laštůvka uvedl, že semifinálový soupeř Neapol doplatila na to, že Dněpr zřejmě trochu podcenila.

Jan Laštůvka
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Dněpr nemusel v odvetě po remíze 1:1 v Neapoli nikam chvátat a také toho dokonale využil. Stejně jako v prvním utkání se trefil Selezňov a zařídil výhru 1:0. "Myslím si, že nás Neapol celkově trochu podcenila. U nich se nám ale i s trochou štěstí povedlo uhrát remízu a hlavně jsme dali gól, který rozložení sil najednou úplně změnil. Nemuseli jsme riskovat. Přesto jsme doma podali mnohem lepší výkon než v Itálii. Moc jsme jim toho nedovolili, oni měli dvě šance, jednu z nich výborně chytil Bojko," řekl Laštůvka, který utkání znovu sledoval ze střídačky jako Bojkův náhradník.

Dněpr se do finále poháru probojoval paradoxně v sezoně, ve které přišel o výhodu domácího prostředí. UEFA klubu kvůli vojenskému konfliktu na Ukrajině zakázala hrát domácí zápasy v Dněpropetrovsku a jeho přechodným domovem se stal 500 kilometrů vzdálený Kyjev. "Na naše minulé zápasy tam chodilo deset dvanáct tisíc lidí a přirozeně to nebylo takové jako u nás doma. Teď ale dorazilo 65 tisíc a atmosféra byla výborná. Přijelo hodně fanoušků od nás, ale bylo cítit, že nám přejou i lidi v Kyjevě. Měli jsme výbornou podporu," řekl Laštůvka.

Hráči si za odměnu vysloužili od kouče na pátek volno a postup mohli i oslavit. "Tím, že už v neděli hrajeme znovu v Kyjevě ligu proti Dynamu, nám odpadlo cestování. Jsme teď vlastně pět dnů v kuse v Kyjevě. Mohli jsme si dopřát i malou oslavu, ale myslím, že to bylo v míře. Pro klub je už účast ve finále obrovský úspěch, radost byla veliká," řekl Laštůvka.

Dvaatřicetiletý gólman letos plní nepopulární roli dvojky za Bojkem. Ale z úspěšného putování Evropskou ligou profituje i Laštůvka, protože kouč Markevyč před pohárovými zápasy rozkládá zátěž i na hráče z lavičky. "V neděli proti Dynamu budu chytat, budou hrát i další kluci, co moc nehrávají. Ve středu nás totiž ještě čeká odveta v ukrajinském poháru proti Šachtaru a tam by zase měla hrát základní jedenáctka. Ale teď už se všechno ladí na finále se Sevillou," řekl Laštůvka.

Ukrajinský klub vypadá v porovnání s úspěchy finálového soupeře Sevilly jako chudý příbuzný. Jeho poslední triumf pochází ještě z dob sovětské ligy v roce 1988, od té doby Dněpropetrovsk skončil nejlépe druhý v minulém ročníku ukrajinské ligy. "Favorit zase nejsme, ale třeba je překvapíme. V jednom utkání na neutrální půdě se může stát cokoliv a my jsme letos těch favoritů nachytali hodně," řekl Laštůvka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články