Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Dněpr přetlačil Neapol a postupuje. Ve finále narazí na Sevillu

Dněpropetrovsk – Fotbalisté Dněpropetrovska porazili v odvetě semifinále Evropské ligy Neapol 1:0 a po výsledku 1:1 z úvodního střetnutí postoupili do finále. Jedinou branku zápasu vstřelil v hustém dešti v 58. minutě Selezňov. Ve finále soutěže, které se uskuteční 27. května ve Varšavě, narazí Dněpropetrovsk na Sevillu. Ta přehrála Fiorentinu 2:0 (celkově 5:0). 

Utkání Dněpropetrovsk - Neapol
zdroj: ČTK/AP autor: Efrem Lukatsky

Pro Dněpropetrovsk byl historickým úspěchem už postup do semifinále, ale tým s gólmanem Janem Laštůvkou na lavičce a zraněným Ondřejem Mazuchem na soupisce se s tím nespokojil a vytáhl se i na Neapol. Hrdinou se stal útočník Jevgenij Selezňov, který nejprve zařídil remízu 1:1 v Itálii a v odvetě vstřelil postupový gól.

Neapol sice měla první velkou šanci, ale Higuaína skvěle vychytal brankář Bojko. Také Selezňov první šanci nevyužil, v 58. minutě si však počínal výborně v pokutovém území, po centru Konopljanky vyhrál hlavičkový souboj a zády k brance usměrnil míč mimo dosah gólmana.

Neapol zabrala a snažila se alespoň vyrovnat a vynutit si prodloužení, ale Dněpropetrovsk se za silného deště ubránil a vybojoval senzační postup. Dosud přitom nemá ani ukrajinský titul, loni byl druhý. Dvakrát ligový triumf slavil ještě v dobách Sovětského svazu.

Druhé semifinále bylo jasnou záležitostí. Sevilla rozhodla už v prvním zápase a v odvetě si postup v klidu hlídala. Zvlášť když ve 22. minutě poslal před branku přízemní centr z přímého kopu Banega a kanonýr Bacca zblízka dostal míč do sítě.

O pět minut později po další hezké kombinaci doklepl zblízka Carrico a bylo vše jasné. Aktivní Fiorentina měla tlak a mohla alespoň snížit, ale Iličič ve druhé půli neproměnil penaltu, když branku překopl. Sevilla postoupila do svého čtvrtého finále Evropské ligy či Poháru UEFA. Předchozí tři účasti v letech 2006, 2007 a 2014 přitom vždy proměnila v titul.

Fiorentina - Sevilla 0:2 (0:2)

Branky: 22. Bacca, 27. Carrico. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan (všichni Slovin.). ŽK: Pizarro, Savič, Valero - Banega. První zápas: 0:3, postoupila Sevilla.

Fiorentina: Neto - Savič, Basanta (46. Pasqual), Rodríguez, Alonso - Fernández (67. Badelj), Pizarro, Valero (85. Lazzari) - Joaquín, Iličič, Salah. Trenér: Montella.

Sevilla: Rico - Andujar Moreno, Carrico, Kolodziejczak, Trémoulinas - Krychowiak, Mbia - A. Vidal, Banega (55. Iborra), Vitolo (74. Reyes) - Bacca (70. Gameiro). Trenér: Emery.

Dněpropetrovsk - Neapol 1:0 (0:0)

Branka: 58. Selezňov. Rozhodčí: Mažič - Ristič, Djurdjevič (všichni Srb.). ŽK: Matos, Fedeckij, Selezňov, Kankava, Nascimento, Bojko - Gabbiadini, Ghulám, Callejón. První zápas 1:1, postoupil Dněpropetrovsk.

Dněpropetrovsk: Bojko - Fedeckij, Douglas, Čeberjačko, Léo Matos - Kankava, Fedorčuk - Luchkevič (67. Nascimento), Rotan, Konopljanka (86. Gama) - Selezňov (75. Kalinič). Trenér: Markevič.

Neapol: Andújar - Maggio, Albiol, Britos, Ghulám - Inler, D. López (79. Henrique) - Callejón, Gabbiadini (55. Hamšík), Insigne (61. Mertens) - Higuaín. Trenér: Benítez.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články