Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Argentině stačila k postupu na mistrovství světa bezbranková remíza s Brazílií

Argentina si jako druhý tým z Jižní Ameriky zajistila postup na mistrovství světa. K potvrzení účasti na šampionátu v Kataru v příštím roce výběru okolo Lionela Messiho stačila domácí bezbranková remíza v kvalifikačním šlágru zóny CONMEBOL s vedoucí Brazílií.

Utkání Argentina - Brazílie
zdroj: Reuters autor: Agustin Marcarian

V dalších zápasech totiž Chile podlehlo doma Ekvádoru 0:2 a Uruguay nebodovala v Bolívii (0:3), takže na prvních dvou nepostupových místech už nemohou ve zbývajících čtyřech kolech Argentince v tabulce předstihnout.

Brazílie, jež do zápasu v San Juanu nastoupila bez hvězdného Neymara, zůstala v čele tabulky s šestibodovým náskokem.

Oběma rivalům zbývá na rozdíl od ostatních týmů sehrát pět utkání včetně vzájemného zápasu, který byl původně na programu na počátku září v Sao Paulu, ale byl po několika minutách přerušen a předčasně ukončen.

Důvodem byl tehdy zásah pracovníků zdravotního úřadu, kteří přišli na hřiště v doprovodu policistů, protože podle nich čtyři argentinští hráči z anglické ligy porušili karanténu, do které měli zamířit v souladu s opatřeními proti šíření koronaviru.

Duel v San Juanu nenabídl příliš brankových příležitostí. Ojedinělou šanci brazilského útočníka Viníciuse zneškodnil brankář Martínez, Fred trefil břevno argentinské branky. Neprosadil se ani po zranění kolena uzdravený Messi, jeho pokus v závěru snadno zlikvidoval Alisson.

"Dal jsem do toho všechno, co jsem mohl. Byl to urputný zápas. Nějakou dobu jsem byl mimo a není snadné hrát pak zápas, který vyžaduje takové úsilí," řekl Messi, kterému se postupem otevřely dveře k páté účasti na MS.

To dosud zvládli jen čtyři hráči - Němec Lothar Matthäus (1982-1998), který je i rekordmanem s 25 zápasy, Mexičané Antonio Carbajal (1950-1966) a Rafael Márquez (2002-2018) a italský brankář Gianluigi Buffon (1998-2014), který ale na rozdíl od předchozích tří fotbalistů při své premiéře na turnaji do hry nezasáhl.

V prvním poločase došlo na kontroverzi poté, co domácí Otamendi trefil loktem do úst Raphinhu, který začal krvácet. Zákrok zůstal nepotrestán, podle brazilských médií lékaři o přestávce sešili Raphinhovi ret pěti stehy.

Kouč Tite se pak zlobil zejména na rozhodčí u videa. "Je nemožné, že by nebyl Otamendiho loket na Raphinhovi vidět. Opakuji, nemožné. Kvalitní VAR takhle nemůže pracovat. Je to nepředstavitelné, a takové slovo používám jen proto, že jsem slušný," řekl Tite.

S výsledkem byl ale spokojený. "Přišli jsme o výjimečného hráče, Neymara, a museli jsme přebudovat tým, který se proti Messiho kvalitám držel. Kvalitu měly oba týmy, takže ani jeden z nich nedokázal mít hru pod kontrolou," řekl Tite.

Jeho protějšek Lionel Scaloni byl nadšený, že jeho tým završil postupem povedený rok. "Byl to skvělý rok. Vyhráli jsme Copu América, kvalifikovali se na mistrovství světa a držíme šňůru neporazitelnosti. Je to sen," radoval se Scaloni, jehož svěřenci neprohráli už 27 zápasů a přes dva roky od semifinálové porážky na Copě América právě od Brazílie (0:2).

To v duelu Chile s Ekvádorem šel za nebezpečnou hru už ve 13. minutě předčasně pod sprchy domácí Vidal, který ve snaze dosáhnout na vysoký centr trefil do obličeje hlavičkujícího obránce Torrese.

Chilané v té době prohrávali po gólu Estupiňána a v oslabení se na zvrat nezmohli. V nastavení jejich porážku po předchozích třech výhrách zpečetil Caiceido a Ekvádor si upevnil překvapivé třetí místo s šestibodovým náskokem před Kolumbií, jež hrála bez branek doma s Paraguayí.

Dvojnásobní mistři světa Uruguayci z posledních čtyř zápasů nezískali ani bod při skóre 1:11. V Bolívii prohrávali už v poločase 0:2 po brankách Arceho a Morena, po změně stran se trefil ještě jednou šestatřicetiletý Arce.

Před Chile a Uruguay se tak na páté místo, které znamená baráž o postup na MS, posunulo o bod Peru, které zvítězilo na hřišti poslední Venezuely 2:1.

Argentina se stala třináctým kvalifikovaným týmem z 32. V Kataru nebudou vedle Brazílie chybět ani Anglie, Švýcarsko, Německo, Dánsko, Francie, Belgie, Chorvatsko, Španělsko, Srbsko, Nizozemsko a domácí reprezentace.

Výsledky jihoamerické kvalifikace MS 2022 ve fotbale:

Bolívie - Uruguay 3:0 (2:0)
Branky: 29. a 79. Arce, 45. Moreno. ČK: 74. Algaraňaz (Bolívie).

Kolumbie - Paraguay 0:0
ČK: 84. Cubas (Paraguay).

Venezuela - Peru 1:2 (0:1)
Branky: 52. Machís - 18. Lapadula, 65. Cueva.

Argentina - Brazílie 0:0

Chile - Ekvádor 0:2 (0:1)
Branky: 9. Estupiňán, 90.+3 Caicedo. ČK: 14. Vidal (Chile).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články