Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Dotáhne Pukki Finsko na Euro? Současný kádr má na šampionát blíž než "zlatá generace"

Už jen krůček chybí Finsku k nečekanému postupu na Euro. Seveřané mohou poprvé v historii slavit postup na velký fotbalový turnaj, což nezvládla ani generace okolo skvělých hráčů, jako byl Sami Hyypiä nebo Jari Litmanen. Ideální příležitost k radosti budou mít v domácím utkání proti outsiderovi z Lichtenštejnska, Finům stačí jakákoliv výhra.

Teemu Pukki z Norwiche slaví jeden z gólů, který položil Manchester City
zdroj: Reuters autor: John Sibley

"Je těžké to vyjádřit slovy. Máme zkrátka úžasnou příležitost. Hrajeme doma, s Lichtenštejnskem, stadion má být plný. Celá země tím naplno žije," řekl reprezentační kapitán Tim Sparv.

Záložník dánského Midtjyllandu působí v národním týmu od roku 2009 a potkal se v něm ještě s finskými legendami Samim Hyypiäem či Jarim Litmanenem. "Jako malý jsem k nim vzhlížel a byla to velká věc, když jsem se s nimi sešel v reprezentaci. Na ně se nedá zapomenout, byla to zlatá generace. Všichni čekali, že oni dostanou Finsko na velký turnaj. Bylo to překvapení a pro někoho možná i zklamání, že se jim to nepovedlo," vzpomínal dvaatřicetiletý Sparv.

Současný finský výběr těží z výborně organizované defenzivy, ale klíčového hráče má v útoku. Kanonýr anglického Norwiche Teemu Pukki dal v dosavadních osmi kvalifikačních zápasech sedm z 12 finských gólů a má stejnou bilanci jako portugalská hvězda Cristiano Ronaldo.

"Pukki je naším X faktorem. Víme, že když mu vytvoříme šance, z deseti příležitostí dá devět gólů. Vyrostl ve skutečnou hvězdu," uvedl kapitán finského týmu, který figuruje ve skupině J na druhém místě za už jistým účastníkem Eura Itálií. Před třetí Arménií mají Finové dva zápasy před koncem pětibodový náskok.

"Jsme připravení a zvládneme to. Vyhrajeme," prohlásil Pukki, kterému se daří s reprezentací mnohem víc než v klubu. V anglické lize je Norwich poslední.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články