Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dánsko ztratilo jasný zápas v evropské kvalifikaci proti Kazachstánu, Portugalsko deklasovalo Lucembursko

Fotbalisté Dánska přišli v závěru o dvoubrankové vedení a v utkání kvalifikace mistrovství Evropy překvapivě prohráli 2:3 na hřišti Kazachstánu. Semifinalistům posledního Eura nestačily ani dvě branky útočníka Rasmuse Höjlunda. Kazachstán zdolal Seveřany poprvé v historii. Cristiano Ronaldo dovedl Portugalce dvěma brankami k suverénní výhře 6:0 nad Lucemburskem, Anglie si ve svém utkání poradila s Ukrajinou 3:0.

Kazašský obránce Abzal Beysebekov a dánský útočník Rasmus Höjlund
zdroj: ČTK/AP

Höjlund otevřel skóre ve 20. minutě chytrým lobem a v 36. minutě přidal z dorážky druhou trefu. Dvacetiletý útočník Bergama dal ve svých premiérových dvou utkáních v národním týmu pět branek a po prvních zápasech zatím vévodí tabulce střelců kvalifikace.

Kazachstán ale mezi 73. a 89. minutou předvedl velký obrat. Nejprve proměnil penaltu Zajnutdinov a v závěru přidali další góly Tagybergen s Ajmbetovem. Střelec vítězné branky byl v nastavení po druhé žluté kartě vyloučen, skóre už se ale nezměnilo. Oba týmy mají po dvou kolech na kontě tři body.

Debakl Lucemburska řídil kapitán Ronaldo

Ronaldo skóroval dvakrát, podobně jako ve čtvrtečním zápase s Lichtenštejnskem (4:0), ve kterém se stal hráčem s nejvíce reprezentačními starty. Čerstvý zápis dnes ještě vylepšil (198 utkání), stejně jako rekord v počtu branek v mezistátních zápasech (122). Lucembursko je první reprezentací, které Ronaldo nastřílel dvouciferný počet gólů. V 11 vzájemných zápasech dal stejný počet branek.

Osmatřicetiletý kanonýr nejprve v deváté minutě po Mendesově sklepnutí zblízka dorazil míč do odkryté brány a v 31. minutě zakončil únik za obranu střelou na přední tyč. Další trefy Portugalců obstarali Félix, Bernardo Silva, Otávio a Leao, jenž navíc v závěru nedal penaltu. Obvyklý exekutor Ronaldo už byl v tu dobu na střídačce.

Anglie po výhře v Itálii zvládla i druhé utkání, a to hlavně díky vydařenému konci první půle. Ve 37. minutě zužitkoval Kane Sakův centr na zadní tyč a v kvalifikaci na Euro skóroval v desátém utkání v řadě. Vzápětí sám Saka zvýšil přesným obstřelem na 2:0. Ukrajinci tak nezvládli soutěžní premiéru pod koučem Rotaněm, jenž během hráčské kariéry působil i v pražské Slavii.

Ve skupině J se odehrály ještě dva duely. Slovensko zdolalo 2:0 Bosnu a Hercegovinu a v šestém utkání pod italským trenérem Calzonou poprvé zvítězilo. Druhý gól domácích vstřelil sparťanský záložník Haraslín. Island deklasoval 7:0 Lichtenštejnsko a připsal si nejvyšší soutěžní výhru v historii. "Čistým" hattrickem mezi 48. a 73. minutou přispěl k prvním bodům svého týmu kapitán Aron Gunnarsson.

Kvalifikace ME 2024 ve fotbale:

Skupina H:

Kazachstán – Dánsko 3:2 (0:2)

Branky: 73. Zajnutdinov z pen., 86. Tagybergen, 89. Ajmbetov - 21. a 36. Höjlund.

Slovinsko – San Marino 2:0 (0:0)

Branky: 57. Šeško, 60. vlastní Di Maio.

Severní Irsko - Finsko 0:1 (0:1)

Branka: 28. Kallman.

Skupina C:

Anglie – Ukrajina 2:0 (2:0)

Branky: 37. Kane, 40. Saka.

Malta - Itálie 0:2 (0:2)

Branky: 15. Retegui, 27. Pessina.

Skupina J:

Lichtenštejnsko – Island 0:7 (0:2)

Branky: 48., 68. a 73. z pen. A. Gunnarsson, 3. Ólafsson, 38. Haraldsson, 85. Gudjohnsen, 87. Ellertsson.

Lucembursko - Portugalsko 0:6 (0:4)

Branky: 9. a 31. Ronaldo, 15. Félix, 18. B. Silva, 77. Otávio, 89. Leao.

Slovensko - Bosna a Hercegovina 2:0 (2:0).

Branky: 13. Mak, 40. Haraslín.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články