Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

BLOG: Se slušností nejdál dojdeš – teď až na Euro

Jsme tam! Fotbalová reprezentace si opět zahraje na mistrovství Evropy a fanoušci jásají. A to i ti, kteří tomu před příchodem kouče Jaroslava Šilhavého moc nevěřili. I já se přiznávám, že když nový trenér loni střídal Karla Jarolíma u fotbalové reprezentace, poté co dostala v Rusku výprask 1:5, nevěřil jsem, že se ten mančaft vůbec dá resuscitovat. Obraz tuzemského fotbalu v tu dobu připomínal slavné Maroldovo panorama po bitvě na Bílé Hoře.

Radost českých fotbalistů z trefy Krále
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Jenže trenér Šilhavý dokázal posbírat zbytky národní fotbalové šikovnosti a hrdosti, sestavit je dohromady a ejhle – pacient přežil a má se k světu (tedy zatím jen k Evropě, ale co není...).

Současného kouče národního týmu si vážím už proto, že je důkazem toho, že se slušností můžeš dojít mnohem dál, než se v tuzemském fotbalu obecně předpokládá (že, pane Berbre?). To je pro mě možná ještě příjemnější zpráva než ta, že jsme opět mezi evropskou fotbalovou VIP společností.

Šéf národní fotbalové asociace Martin Malík se po výhře nad Kosovem svěřil, že hlavní Šilhavého přínos pro národní tým vidí zejména ve změně atmosféry v kabině. A na tom bude hodně pravdy. Šilhavý si vybral hráče, kterým věří, ti to cítí a společně mu to vracejí.

Ten tým roste každým zápasem. Darida, Král, Masopust a vůbec všichni makají jeden za druhého a k tomu si dovolí hrát fotbal, který má smysl a na který se dá koukat. A i když třeba na Součkovi bylo vidět, že proti Kosovu nebyl úplně ve své kůži, Šilhavý mu věřil dál a nakonec byl u vítězného gólu.

I když to ve čtvrtek proti nevyzpytatelnému soupeři chvíli vypadalo, že se Šilhavého parta z inkasovaného gólu z úvodu druhé půle nevzpamatuje a zopakuje si první zápas v Prištině (1:2), zvládla to. Tým našel sám sebe a sevřel soupeře tak, že výhra zkrátka přijít musela. Nebyla ukoptěná a upocená, ale vybojovaná a zasloužená. Postup taky.

Naše skupina sice nebyla z nejtěžších, ale v době, kdy Francouzi porazí doma Moldavsko jen 2:1 a Srbsko Lucembursko 3:2, se nemůžete spoléhat na nic, ale musíte si to uhrát. A přesně to český celek udělal.

Díky moc a hodně štěstí na Euru.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články