Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

A jde se na Bulhary. S novým trenérem jsou trošku neznámá, zní z českého týmu

Debakl v Anglii musí být zapomenut. Není čas lízat si rány, českou reprezentaci čekají důležité duely v boji o mistrovství Evropy v příštím roce. Svěřenci Jaroslava Šilhavého vítají v Praze na Letné Bulharsko, v pondělí pak hostí Černou Horu. Bulhary, s nimiž reprezentace v samostatné historii v pěti duelech ještě neprohrála, poprvé povede nový kouč Krasimir Balakov. Výhoda, nebo nevýhoda? Cílem Čechů jsou dvě výhry. První zápas začne ve 20:45. Přímý přenos vysílá ČT sport a web ctsport.cz.

zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

"Hrajeme doma, chceme vyhrát oba zápasy, trošku se i rehabilitovat po Anglii. Budou to pro nás možná klíčové zápasy celé kvalifikace. Věřím, že nás doma podpoří fanoušci a my se jim odměníme body," řekl Šilhavý.

Českému týmu nahrály ostatní výsledky a na postupové druhé místo, které drží Bulhaři, ztrácí jen dva body. "Vůbec nemáme v hlavách, že bychom nepostoupili," ujistil záložník Tomáš Souček.

Zatímco český celek odehrál v březnu v kvalifikaci jen jeden zápas a o čtyři dny později doma v přípravě podlehl Brazílii 1:3, Bulhaři už za sebou mají dvě utkání. Remizovali 1:1 s Černou Horou i v Kosovu, což stálo místo trenéra Petara Hubčeva.

Premiéru na lavičce týmu si v Praze odbude někdejší záložník Balakov. "Chceme z následných dvou zápasů s Českem a doma Kosovem získat minimálně čtyři body. Uděláme vše pro to, abychom na Euro postoupili," řekl Balakov.

Neprobádaní Bulhaři

Změna na bulharské lavičce může být pro český celek mírnou nevýhodou. "Uvidíme, co tam nový trenér udělá. Co jsem slyšel, tak chtěl hrát rozestavení 4-3-3, ofenzivně, držet balon. Ale uvidíme, jestli během jednoho srazu je schopen překopat tým k obrazu svému, nebo se to bude odvíjet od těch základů, co měli předtím. V tomhle je to pro nás trošku taková neznámá. Nemáme úplně nějaký materiál, od kterého bychom se mohli aspoň trochu odrazit," podotkl brankář Tomáš Vaclík.

Reprezentanti se však chtějí soustředit na svůj výkon a navázat na zlepšení z duelu proti Brazílii, nad kterou v poločase vedli. S Bulharskem v samostatné historii čtyřikrát vyhráli a jednou remizovali při skóre 11:1.

"Ukazovali jsme si, jaké chyby jsme v Anglii udělali, co musíme zlepšit. Už v zápase s Brazílií byl vidět nějaký pokrok. Bude to o tom, jak budeme mít nastavenou hlavu. Nějakou fotbalovost a kvalitu máme, takže teď v zápase s Bulharskem by to mělo být jednoznačně vidět, když nastoupíme třeba tak, jak jsme nastoupili proti Brazílii," mínil útočník Patrik Schick.

Český tým trápí absence ve středu zálohy, kde kvůli zranění vypadli kapitán Bořek Dočkal, Vladimír Darida, Michal Trávník i Antonín Barák. Není tak jasné, jakou sestavu kouč Šilhavý zvolí.

Kvalifikace vyvrcholí na podzim a na šampionát postoupí první dva týmy. Samostatná reprezentace dosud nechyběla ani na jednom z šesti mistrovství Evropy.

Předpokládané sestavy:

ČR: Vaclík - Kadeřábek, Čelůstka, Suchý, Novák - Souček, Pavelka - Masopust, Král, Kopic - Schick.

Bulharsko: Michajlov - S. Popov, Božikov, Chadžiev, Nedjalkov - G. Ivanov, Kostadinov, Nedělev, Malinov, Kostov - I. Popov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články