Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Krátká kariéra, zdravotní handicap. Chytrého nic nezastavilo. Nenapadlo mě, že budu u nároďáku, říká

Jeho příběh je inspirativní a motivující. Brzy musel trenér Jiří Chytrý ukončit fotbalovou kariéru, už v 27 letech, protože ho limitoval zdravotní handicap, měl umělou ruku od předloktí. Muž, který začínal s fotbalem ve vesnici na Zlínsku ve Zborovicích se pilnou prací a studiem trenéřiny dostal až na pozici asistenta kouče národního týmu Jaroslava Šilhavého.

Asistent fotbalové reprezentace Jiří Chytrý
zdroj: ČTK autor: David Šváb

"Řekl bych, že jsem šel krok za krokem. Nenapadlo mě, že někdy budu v českém nároďáku. Chtěl jsem jen dělat trenéřinu na sto procent, takže jsem se snažil vzdělávat," říká vždy skromný Chytrý.

Už od šesti roků miloval fotbal, který hrával více než dalších dvacet let a dostal se do třetí ligy i přesto, že se narodil s handicapem a má pravou ruku od předloktí umělou.

"Začal jsem ve Zborovicích odkud pochází táta, který byl i můj první trenér a vedl tam malé děti. Pak jsem se dostal do Hanácké Slavie Kroměříž, kde jsem se potkal například s Pavlem Hapalem nebo Daliborem Slezákem. Dá se říct celou kariéru jsem strávil v Hanácké Slavii a hráli jsme MSFL i s dalšími kluky, kteří měli ligové zkušenosti," popisuje šestačtyřicetiletý trenér v pořadu Fotbal Extra.

Je nám líto, video expirovalo.
Asistent Chytrý: Starám se o tréninkový proces a přípravu na soupeře

Handicap mu dělal problém při větším zatížení. "Trénovali jsme tenkrát v třetiligových týmech klasicky dvoufázově. Špatně jsem to snášel a měl jsem svalové problémy a problémy se zády. Zjistil jsem, že v tomto zatížení to asi nepůjde. Chtěl jsem ale zůstat u fotbalu, protože jsem ho měl rád. Relativně brzo, už v 27 letech jsem začal trénovat," povídá Chytrý.

Odstartoval u trénování mládeže v Kroměříži, poté se přesunul na Slovácko a zastával také pozici šéftrenéra mládeže ve Zlíně. "Do toho jsem to střídal ještě s mužským fotbalem. Takže druholigové štace, jako byla ještě tehdy Kroměříž, nebo zase Slovácko a Zlín. Krůček za krůčkem jsem stoupal nahoru," uvedl.

Jeho cesta vedla přes angažmá u ligových fotbalistů Dukly, Jablonce, Liberce a Slavie, kde společně s Jaroslavem Šilhavým slavil titul. Nyní sehrané duo vede národní tým. "Jarda je klasický hlavní kouč, určuje směr a dělá důležitá rozhodnutí. Na mě je víceméně, abych připravil tréninkový proces, udělal přípravu na soupeře, videa, tréninky, cokoliv, na čem se domluvíme," vysvětluje Chytrý.

Trenérská dvojice se potkala už v Liberci a sedla si. "To bylo pro mou kariéru klíčové. Přišel jsem tam jako trenér juniorky. Měl jsem možnost se s Jardou bavit každý den, spoustu času jsme spolu trávili. Zjistili jsme, že si sedíme lidsky i v náhledu na fotbal. Byl z toho přesun k prvnímu týmu v Liberci. Tím, že nám to fungovalo na těch štacích, šli jsme dál a děláme spolu doteď," uzavírá Chytrý své povídání.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články