Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kúdela: Derby se Slovenskem může být dobrý odrazový můstek

Sezonu začal ve Slavii jako náhradník, teď je Ondřej Kúdela v reprezentaci. Tam se jednatřicetiletý fotbalista vrátil deset let poté, co si dres národního týmu vyzkoušel v neoficiálním přípravném utkání proti Řecku během soustředění na Kypru.

Ondřej Kúdela v dresu Slavie Praha
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Takže si připadá jako nováček. "Věkem asi ne, ale jinak to tak je," řekl s úsměvem. "Když jsem byl poprvé nominovaný, bylo mi dvacet, už je to dlouho. Jel jsem na sraz z domova z Moravy a měl jsem menší nehodu. Pak to bylo příjemnější v tom, že jsem letěl na Kypr s Petrem Čechem. Narodilo se mu tehdy dítě, dostal den volna navíc a letěl sám. Já se k němu přifařil. Běžná linka to nebyla, byl to soukromý let," vzpomínal Kúdela.  

Nyní jej nový trenér Jaroslav Šilhavý opět pozval na zápasy v Lize národů na Slovensku a na Ukrajině. Kúdela se chytil v sestavě Slavie, v níž od konce srpna nechyběl a reprezentační kouč to ocenil. "Celé se to takhle změnilo. Nějak nevím, co se stalo, ale prostě se to otočilo," popsal změnu z náhradníka v klubu v člena základní sestavy. "Začal jsem hrávat, začalo se nám dařit a díky tomu jsem tady. Předtím by mě samozřejmě ani nenapadlo, že tu teď budu," řekl Kúdela novinářům. Byl nominací překvapený. "Neměl jsem vůbec žádné náznaky. V pondělí jsem přijel na trénink Slavie a tam jsem se dozvěděl, že jsem dodatečně nominovaný," dodal fotbalista.  

S trenérem Šilhavým se shodou okolností potkal v reprezentaci i před deseti lety, kouč tehdy dělal v národním týmu asistenta. S Kúdelou navíc spolupracovali i kdysi na Kladně. "Přišel jsem na Kladno v době, kdy tam byli Bořek Dočkal, Marcel Gecov, kluci, s nimiž jsme spolu hrávali v jednadvacítce. Měli jsme docela dobře poskládaný mančaft, dařilo se nám. Trenér nebyl moc přísný, ale když se někdy něco nepodařilo, dokázal zvýšit hlas," vzpomněl Kúdela. 

Šilhavého uznává po fotbalové stránce a hlavně je prý skvělý po lidské stránce. „Dokázal vnímat hráče a naslouchat jim. I tady už nám nastínil, že je to o komunikaci. Věřím, že se nám bude dařit. Je dobře, že nás čeká hned derby se Slovenskem, které může hodně napovědět. Když se to podaří, bude to i pro trenéra dobrý odrazový můstek," dodal vicemistr světa do 20 let z roku 2007.  

Řada hráčů z tehdejšího úspěšného týmu se v další kariéře neprosadila. "Nevím, čím to je. Někdo dokázal vystřelit, třeba Mára Suchý, který tu kvůli zranění chybí, je jeden z pilířů. Ten to z té dvacítky dotáhl asi nejdál. Někomu se zamotala hlava, někomu se daří v pozdějším věku. Já jsem rád, že jsem tady," uvedl Kúdela.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články