Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Kouč Zbrojovky Machálek si nadělil k narozeninám postup do ligy, Dukla zůstává v nejistotě

Zbrojovka Brno slaví po rozhodnutí ligového grémia postup do nejvyšší soutěže a verdikt znamená také předčasný dárek pro trenéra Miloslava Machálka k pondělním 59. narozeninám. Tým z moravské metropole se vrací do nejvyšší soutěže po dvou letech poté, co byla zrušena baráž. Brňané mají z druhého místa postup jistý. Naopak třetí Dukla zůstává v nejistotě, do nejvyšší soutěže se vrátí jen v případě, že se podaří dohrát prvoligovou skupinu o záchranu.

Machálek v minulém ročníku trénoval sousední Líšeň, do Zbrojovky přešel na podzim. Zpráva o prvoligové jistotě ho zastihla na chalupě u Protivanova.

"Jsem nesmírně šťastný, že to tak dopadlo. Byla to velmi náročná a komplikovaná sezona a pro mě je podstatné, že se na jejím konci splnil cíl a sen v podobě návratu do první ligy," řekl Machálek.

Po příchodu do Zbrojovky opustil Machálek civilní zaměstnání na krajském úřadě v Olomouci a po patnácti letech zase začal trénovat na plný úvazek. A zrovna v nestandardní sezoně, ochromené načas koronavirem.

I přesto tuto etapu nepovažuje jednoznačně za nejtěžší ve své trenérské kariéře. "Už když jsme postupovali s Líšní do druhé ligy, tak to bylo taky bláznivé, ale toto je mnohem sledovanější," konstatoval Machálek.

V první lize bude patřit věkově k nejstarším trenérům, ale zároveň i ke služebně nejmladším. Na kontě má totiž jeden jediný odkoučovaný zápas mezi elitou.

"To snad ani nemohu počítat, to už je dávno," zavzpomínal na krátkodobé angažmá, či spíše záskok v roce 2003 u týmu Slovácka.

Zbrojovka už oznámila, že do přípravy naskočí první tým na přelomu července a srpna. Bližší podrobnosti ohlásí klub v pondělí.

"Moc se těším na svoji první sezonu v první lize. Co jsem tak sledoval, už ani fanoušci nevěřili, že by to mohlo takto dopadnout. O to větší zodpovědnost nás čeká," řekl Machálek.

On sám ví, co jeho Zbrojovka bude nejvíc potřebovat, aby hrála v lize důstojnou roli. "Ve druhé lize jsme hodně stříleli góly, dařila se nám ofenziva, tam nás bota netlačí. Takže je jasné, v čem bude spočívat naše snaha o posílení," podotkl brněnský kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
LFA zrušila baráž i nadstavbu

Dukla se chtěla o postup poprat na hřišti

Ani po zasedání ligového grémia Dukla neví, zda bude hrát v příští sezoně první, nebo druhou ligu. Pokud se dokončí skupina o záchranu, vrátí se Pražané po roce mezi elitu. V opačném případě by zůstali v druhé nejvyšší soutěži.

"Je to pro mě překvapení, jakým způsobem se rozhodlo. Byl bych radši, kdybychom o postupu rozhodli na hřišti. V tuto chvíli nám nezbývá než čekat na dohrání soutěže," uvedl trenér Dukly Roman Skuhravý.

"Upřednostňovali jsme variantu, kde se můžeme o postup porvat na hřišti. Ligový výbor přišel s jinou variantou, my ji vítáme a hlasovali jsme pro ni. I když jsme teď v nejistotě. Musíme počkat, jak dopadnou ta poslední dvě kola a jestli se vůbec dohrají," dodal pro ČT výkonný a sportovní ředitel Dukly Pavel Vandas.

Pro Pražany je komplikací, že stále nevědí, zda budou skládat kádr na první, nebo druhou ligu. "V tomhle je velká nejistota, protože příprava kádru pro první a druhou ligu bude odlišná. Měli jsme naplánováno, že hráči teď mají volno s tím, že začnou trénovat po neděli a připravovali jsme se na baráž. Po dohrání baráže jsme měli 2. srpna nastupovat na soustředění, takže bychom prakticky jeli bez nějaké přestávky. Bude to každopádně složité," uvedl Vandas.

"Na nastavené cestě se ale pro nás nic nemění. Po dohodě s majitelem postupujeme stále stejně. I když první liga bude určitě ekonomicky náročnější. Pozitivní je, že si můžu naplánovat, kdy začne pro hráče příprava na novou sezonu," dodal Skuhravý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články