Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Opava považuje zrušení baráže za férovější variantu, Příbram skupinu o záchranu dohrávat nechtěla

Ředitel fotbalové Opavy Jaroslav Rovňan kvituje rozhodnutí ligového grémia o dohrání posledních dvou kol skupiny o záchranu a zrušení baráže. Tuto variantu šéf slezského klubu považuje za férovější pro celky z nejvyšší soutěže. Pro návrh hlasovaly i další dva prvoligové kluby ohrožené sestupem Příbram a Karviná, která poprvé od karantény kvůli výskytu nového koronaviru v týmu trénovala.

Pokud se skupinu o záchranu povede dokončit, sestoupí letos z nejvyšší soutěže pouze jeden tým a z druhé ligy postoupí tři celky - vítězné Pardubice, Brno a Dukla Praha. Příští sezonu první ligy bude hrát 18 mužstev a bude zrušena nadstavba.

Jestliže se skupina o záchranu nedohraje, nikdo nesestoupí a v příští sezoně se objeví v nejvyšší soutěži pouze Pardubice a Brno.

"Rozhodne se na hřišti, což je správně. Jsme rádi, že podmínky pro týmy jsou nyní férovější než v původním návrhu, kdy měly prvoligové kluby v devíti dnech sehrát čtyři zápasy a byly by znevýhodněny proti druholigovým celkům," řekl Rovňan.

Je nám líto, video expirovalo.
Karviná je v nevýhodě, ale věří si

Po třech kolech nadstavbové skupiny o záchranu patří Karviné čtvrté místo v šestičlenné tabulce, které by za normálních okolností znamenalo účast v baráži.

Slezané mají dvoubodový náskok na předposlední Opavu a poslední Příbram. Čtvrté kolo je na programu ve čtvrtek 23. července a závěrečné páté kolo o tři dny později.

"Máme před sebou dva klíčové zápasy, které musíme zvládnout. Máme to ve svých rukách a uděláme všechno pro to, abychom se v nejvyšší soutěži udrželi," konstatoval Rovňan.

Verdikt profesionálních klubů respektují i v Karviné, jejíž situace závěr sezony výrazně zkomplikovala. Na začátku července se u několika hráčů MFK objevila nemoc covid-19.

Celý klub musel do dvoutýdenní karantény a až po negativních kontrolních testech na koronavirus se svěřenci trenéra Juraje Jarábka mohli vrátit do tréninku.

"Rozhodnutí ligového grémia plně respektujeme a zároveň se už pilně připravujeme na nejbližší zápas ve Zlíně, který nás čeká ve druhé polovině příštího týdne," uvedl člen představenstva Karviné Petr Hort.

Prezidentovi poslední Příbrami Jaroslavu Starkovi se kvůli výskytu koronaviru v Karviné a předtím v druholigovém Třinci od začátku nelíbil návrh dohrát skupinu o záchranu. Názor nezměnil ani po ligovém grémiu.

"Na rovinu, nejsme spokojeni s tím, že bude liga dohraná, ale respektujeme to," prohlásil Starka. "Jsme optimisti a věříme, že si příslušnost v lize uhrajeme," doplnil jeho syn a majitel klubu Jan Starka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články