Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kouč Levý zaútočí s Vratislaví na zisk polského poháru, v cestě stojí Legia

Vratislav /Praha - Před rokem dobyl titul v albánské lize, teď má fotbalový kouč Stanislav Levý nakročeno k zisku pohárové trofeje v Polsku. Jeho tým Slask Vratislav ve středu postoupil do finále soutěže přes Wislu Krakov. Levý teď sní o tom, že se po následujícím dvojzápase s Legií Varšava dočká prvního pohárového triumfu v trenérské kariéře.

Hráči Slasku Vratislav
zdroj: Getty Images autor: Joern Pollex

"Hodně bych si toho považoval, ale máme před sebou ještě dva těžké kroky. Na finále se těším už teď, s Legií to bude vyhrocené. A velká událost to bude pro celý náš klub," řekl Levý.

Do finále po 26 letech

Vratislav v pohárovém semifinále porazila Krakov v obou zápasech; po domácí výhře 2:1 z minulého týdne ve středu na hřišti soupeře zvítězila 3:2. Slask se tak po dlouhých 26 letech radoval z postupu do finále.

Levý by v něm nerad zažil zklamání jako loni, kdy s albánským celkem Skënderbreu Korce podlehl gólem z prodloužení a přišel o ceněný double. "Je to trochu memento, ale také motivace, abych na druhý pokus ve finále se svým týmem konečně uspěl," podotkl s úsměvem čtyřiapadesátiletý kouč. "Když jsme už tak blízko, nechceme skončit pod vrcholem," dodal Levý.

Fotbalový trenér Stanislav Levý
zdroj: isifa/Lidové noviny autor: Hynek Glos

Finále poháru se v Polsku hraje na dva zápasy, Vratislav se s Legií Varšava poměří 2. a 8. května. Pro Levého a spol. závěrečný duel těžko mohl mít větší náboj: Legia je aktuálním lídrem polské ligy, na kterou se Vratislav ve druhé domácí soutěži bude chtít vytáhnout. Legia ale také bude mít o motivaci postaráno, právě s Vratislaví v minulé sezoně neuspěla v dostizích o ligový titul a nakonec musela vzít zavděk "až" třetím místem, zatímco Slask po 35 letech triumfoval.

"Legia možná finále poháru bude brát jako šanci na odvetu. Jisté je, že zápasy budou mít obrovské grády. Nehledě na to, že mezi oběma kluby je velká rivalita, což dost prožívají i fanoušci. Občas to je jako válka," řekl Levý, který do Vratislavi zamířil loni v září.

Cesta Slasku do pohárů vede i přes ligu

Levý nechtěl předjímat, jestli Vratislav pohárové vyvrcholení upřednostní před koncem ligy, kde mužstvu z Dolního Slezska patří třetí místo s třináctibodovou ztrátou právě na Legii. "Pohár i ligu řadíme na stejnou úroveň. Pro nás je klíčové, abychom se v příští sezoně dostali do evropských pohárů. A cesta tam pořád vede přes ligu, když udržíme třetí pozici, i případnou výhru v poháru," přemítal Levý, který s vedením klubu už také zahájil jednání o možné spolupráci na další sezonu. Současný kontrakt někdejšímu reprezentačnímu obránci vyprší po sezoně.

"Zůstal bych ve Slasku rád, protože mě tady práce opravdu naplňuje. Ale ještě musíme doladit určité záležitosti. Jde třeba o nastavení cílů na příští sezonu, složení hráčského kádru, přivedení posil a podobně. Brzy by snad mělo být jasněji," doufal Levý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články