Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Koronavirus je pro ženský fotbal existenční hrozbou, varuje hráčská asociace

Světová pandemie ohrožuje řadu velkých i menších fotbalových klubů mužů. Co ale ženské celky? Podle zprávy Světové hráčské asociace FIFPRO je koronavirová krize "téměř existenční hrozbou" pro ženský fotbal.

zdroj: REUTERS autor: Stephane Mahe

Podobně jako mužské soutěže se zastavily i ligy fotbalistek. Zatímco však mužská hra je mnohem etablovanější, ženský fotbal zdaleka nestojí na tak pevných ekonomických základech.

Už zpráva z roku 2017 upozornila, že pouze 18 procent fotbalistek má profesionální smlouvy. Více než 60 procent placených hráček pobíralo v celosvětovém měřítku méně než 600 dolarů (zhruba 15 tisíc korun) měsíčně a 37 procent přiznalo, že dostávají plat se zpožděním.

Držitelka Zlatého míče a jedna z největších hvězd současného ženského fotbalu Ada Hegerbergová, která v současnosti hájí barvy jednoho z nejlepších evropských celků Lyonu, vidí budoucnost svého sportu velmi nejsitě. "Když vidíte, jak bojují mužské velkokluby, dokážete si představit, jak to ovlivní ženské týmy," uvedla.

Aktivní pomoc je nutná

FIFPRO vyzývá ke "zvláštním opatřením" na ochranu ženského fotbalu. Některé ženské kluby podle asociace "uvolňují hráčky a ruší jim smlouvy".

"Musíme chránit hráčky jakožto lidi a také jako zaměstnance a vyhýbat se hromadné nezaměstnanosti," uvádí se ve zprávě FIFPRO.

Ligy napříč Evropou v současné době vyčkávají, aby zjistily, zda budou schopny dokončit pozastavená období. Například v Anglii pozdržují verdikt s vizí, že by tamní Super League mohli dohrát do konce srpna.

Podle francouzské hráčské asociace si přeje obnovení nejvyšší soutěže pouze třetina hráček, ostatní považují za jasnou priotritu zdravotní hledisko.

"Ženský fotbal bude vyžadovat inovace a zásahy soukromého i veřejného sektoru, od vládních orgánů až po televizní společnosti a sponzory," uzavírá prohlášení FIFPRO.

Zdroj
FIFPro, AFP

Hlavní zprávy

Nejčtenější články