Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Zápas jako klíč k postupu. Ballkani má vyšší výkonnost než jméno, varuje Trpišovský

Podle trenéra Jindřicha Trpišovského bude pro Slavii čtvrteční druhé utkání ve skupině Evropské konferenční ligy proti Ballkani základním stavebním kamenem v boji o postup. Pražané potřebují první domácí zápas v hlavní fázi zvládnut o to víc, že na úvod remizovali v Sivasu. Šestačtyřicetiletý stratég varoval před podceněním kosovského soupeře, který má podle něj vyšší výkonnost než jméno. Vzhledem k absencím má aktuálně k dispozici jen 15 hráčů do pole.

Slavii čeká v neděli v Plzni přímý souboj o první místo v české lize, ale k duelu s Ballkani přistupuje se vší vážností.

"Pro nás je první vrchol týdne čtvrteční zápas. Zaprvé ho potřebujeme zvládnout za tři body, protože z prvního utkání máme jen bod. Navíc je to první domácí utkání ve skupině. I v minulých letech to byl pro nás klíč k tomu, abychom si vytvořili pozici k postupu. Vždy jsme ho zvládli, ať to byl kterýkoli soupeř," řekl na tiskové konferenci Trpišovský.

"Zadruhé máme zprávy, že by mohlo být vyprodáno. Moc si vážíme, že i na takový zápas bude skoro nebo možná úplně plno. Takže to potřebujeme zvládnout a pak přijde další vrchol (v Plzni)," poznamenal kouč.

Jeho tým opět trápí marodka, několik hráčů zápasí s virózou. I proto nemůže při skládání sestavy příliš hledět na šlágr v Plzni. "Zase nám v úterý pro teplotu vypadl jeden hráč, který leží. Plus je tam pohárová soupiska. Aktuálně máme na čtvrteční zápas 15 hráčů do pole, což samozřejmě na utkání bohatě stačí. Ale zase nemáme takové manévrovací možnosti, abychom přemýšleli i směrem k Plzni," podotkl Trpišovský.

Kvůli zranění bude Slavii chybět kapitán Tomáš Holeš. "Musíme si s jeho absencí poradit. Tomáš má kromě výkonnosti spoustu dalších úkolů na hřišti, při rozích hlídá nejlepší hlavičkáře soupeře, určitou úlohu má i v útočných standardkách. Jsou to věci, na které musíme myslet a nahradit je i směrem k nedělnímu zápasu," vysvětlil Trpišovský, který do středečního tréninku vezme i pět mladších hráčů z rezervy a týmu do 19 let.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavia se chystá na Ballkani, Pražané bojují se sestavou

Kosovského nováčka skupinové fáze evropských pohárů nepodceňuje. "Pro nás všechny to byla neznámá, nikdy jsem je neviděl naživo. Až teď jsem viděl jejich zápasy. Musím říct, že jsem příjemně překvapen. Někdy přijede tým, který má velké jméno a výkonnost není podle očekávání. U Ballkani je to naopak. Je to tým, který žádné jméno nemá, ale výkonnost je mnohem vyšší, než by člověk čekal," upozornil.

"Mají trenéra, který měl velké úspěchy v Albánii a přenesl je i do tohohle týmu. Jsou strašně silní v základní kombinaci, všechno rozehrávají. Celý tým je hodně fotbalový, mají rádi míč. V některých momentech mi připomínají futsalisty. Viděl jsem jejich zápas s Prištinou v lize, z obou stran to bylo zajímavé a hodně hezké na koukání. Mají samozřejmě nějaké slabiny, na které se zaměřujeme." 

Ballkani na úvod skupinové fáze EKL remizoval s Kluží 1:1 a o výhru přišel až v nastavení. "Nesmíme jim nechat moc prostoru. Kluž jim skoro nebyla schopná odebrat balon, v první půli měli držení míče okolo 70 procent. Musíme se snažit o to, abychom hráli jako doma v lize, abychom měli velkou kontrolu míče. Pak se objeví jejich slabiny. Vzadu mají zkušené obránce i brankáře, vepředu naopak pohyblivé a mladé hráče. Korenica, levé křídlo Krasniqi, nesmírně produktivní hráč, zajímavý útočník Rrahmani. Je to mix zkušených hráčů, kteří si hodně věří na balonu, a technických, rychlých hráčů vepředu," zakončil Trpišovský.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články