Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sólo pro Sora. Slavia přestřílela Fenerbahce i v odvetě, Nigerijec zazářil dvěma góly

Slavia uspěla i v odvetě play-off Konferenční ligy a po druhé výhře 3:2 nad Fenerbahce Istanbul postoupila do osmifinále. Dvěma góly se na vítězství Pražanů podílela zimní posila Yira Sor. Červenobílí před zápasem podpořili Ukrajinu, jako kapitán vedl domácí symbolicky stoper Taras Kačaraba.

Fotbalisté Slavie se radují z gólu v síti Fenerbahce
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

Český šampion v Edenu vedl už po 27 minutách 2:0 poté, co se trefili Ivan Schranz a Yira Sor. Do pauzy snížil Mert Hakan Yandas, ale po změně stran se podruhé prosadil Sor. V závěru už jen zkorigoval stav Mergim Berisha.

Slavia zůstala posledním českým zástupcem v této sezoně evropských pohárů. Červenobílí se soupeře pro osmifinále dozvědí v pátek po poledni při losu ve švýcarském sídle UEFA v Nyonu.

Slávisté vloni a v roce 2019 došli do čtvrtfinále Evropské ligy, jejich maximem na evropské scéně je semifinále Poháru UEFA ze sezony 1995/96.

Necelých deset minut před výkopem stadion v Edenu potemněl. Fanoušci začali skandovat "Putin je ...", následně se rozezněla píseň "Bratříčku, zavírej vrátka" od Karla Kryla, která vznikla v reakci na okupaci Československa v srpnu 1968 vojsky států Varšavské smlouvy.

Emotivní atmosféru dokreslili diváci rozsvícenými mobilními telefony, ke gestu se přidali i příznivci Fenerbahce.

Slávisté přišli na trávník ve žlutých tričkách přetažených přes dresy a k tomu měli své tradiční modré stulpny, což symbolizovalo vlajku Ukrajiny. Na trikotech byl v angličtině nápis "Stojíme za Ukrajinou".

Kouč Trpišovský, který kvůli nemoci chyběl v Istanbulu při prvním duelu, znovu nasadil na hrot útoku jinak spíše křídelního hráče a jednu ze zimních posil Sora, nechyběl ani uzdravený záložník Holeš.

Slávisté byli od začátku lepší. V osmé minutě v první velké šanci trefil Oscar obránce, za dalších 11 minut už ale domácí vedli.

Plavšičův nákop do vápna vrátil vysokým obloukem před branku Holeš a míč po několika odrazech od hostujících hráčů doklepl do sítě Schranz.

Pražané byli dál nebezpečnější a v 27. minutě zvýšili. Po Traorého kolmici šel ze strany sám na gólmana Sor a s pomocí tyče zvýšil. Dal první branku za Slavii od příchodu z Ostravy.

Fenerbahce, kterému patří v turecké lize až páté místo, působilo odevzdaně a v další šanci ho proti Traorému zachránil Bayindir. V 39. minutě hosté nečekaně snížili, poté co se za vápnem přesně k tyči trefil Yandas.

S Pražany ale snížení nijak nezatřáslo a dál měli utkání pevně pod kontrolou, zpočátku druhého dějství ale zahazovali jednu šanci za druhou. Gólman Bayindir vychytal střídajícího Lingra i Sora, který v 52. minutě neproměnil ani sólový únik.

Nigerijský ofenzivní univerzál se dočkal druhé trefy v zápase v 63. minutě, kdy po Holešově akci napálil míč nechytatelně pod břevno. Necelých dvacet minut před koncem pak mohl Sor završit hattrick, ale Bayindira nepřekonal.

V 78. minutě se jako střídající dostal na trávník druhý ukrajinský hráč červenobílých Maksym Talovjerov a fanoušci jej podpořili hlasitým skandováním jeho jména.

Pražané si už závěr pohlídali a nic na tom nezměnila ani v 90. minutě snižující trefa střídajícího Berishy z dorážky poté, co se dvou slávistů zbavil mladík Güler.

Při závěrečné děkovačce před severní tribunou si slávistický "spíkr" vytáhl Kačarabu i Talovjerova na stupínek a spolu s nimi absolvoval pokřik. Za Ukrajinu se postavil i soupeř z Turecka, který už během dne na twitterový účet umístil vzkaz "Ne válce".

Za postup do osmifinále Evropské konferenční ligy je prémie 600 tisíc eur (zhruba 15 milionů korun). Za předešlé účinkování v této pohárové sezoně si dosud slávisté výsledky vydělali asi 4,9 milionu eur (asi 123 milionů korun), další finance UEFA rozděluje za desetiletý koeficient a podíl z marketingových práv.

Slavia Praha - Fenerbahce Istanbul 3:2 (2:1)

Branky: 27. a 63. Sor, 19. Schranz - 39. Yandas, 90. Berisha. Rozhodčí: Kavanagh - Hatzidakis, Lennard (všichni Angl.). ŽK: Kačaraba, Tecl - Osayi-Samuel, Yandas, Pelkas. Diváci: 10 120 (omezený počet). První zápas: 3:2, postoupila Slavia.

Slavia: Mandous - Bah (46. Lingr), Ousou, Kačaraba (90.+2 Kúdela), Oscar - Traoré (78. Talovjerov), Holeš - Schranz, Plavšič (90.+2 Pudil), Olayinka - Sor (83. Tecl). Trenér: Trpišovský.

Fenerbahce: Bayindir - Osayi-Samuel, Aziz, Tisserand (81. Kim Min-če), Szalai - Sosa (57. Tufan), Yandas - Valencia, Pelkas (57. Güler), Kadioglu (28. Sangaré) - Dursun (81. Berisha). Trenér: Kartal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články