Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Slavia načne play-off Konferenční ligy na horké půdě v Istanbulu, Sparta přivítá Partizan

Fotbalisté Slavie a Sparty rozehrají jarní vyřazovací fázi Evropské konferenční ligy. Český šampion nastoupí v úvodním duelu 2. kola v Istanbulu proti Fenerbahce a na horké půdě šestého celku turecké ligy zkusí vybojovat příznivý výsledek do domácí odvety. Sparťané se po pěti letech představí v jarním play-off a čeká je lídr srbské nejvyšší soutěže Partizan Bělehrad. Přímý přenos utkání Fenerbahce - Slavia sledujte od 18:15 mimořádně na ČT2 a webu ctsport.cz.

Je nám líto, video expirovalo.
Vrba už Partizan jednou vyřadil, teď to zkusí znovu

Zatímco Slavia postoupila do úvodního kola vyřazovací fáze Evropské konferenční ligy z druhého místa ve skupině, Fenerbahce přešlo do nově zavedené soutěže z třetího místa ve skupině Evropské ligy.

Červenobílí vloni a v roce 2019 došli v Evropské lize až do čtvrtfinále, jejich pohárovým maximem je semifinále z roku 1996. Fenerbahce v sezoně 2012/13 došlo do semifinále Evropské ligy a na cestě mezi nejlepší čtyřku v dosud posledním souboji českého týmu s tureckým vyřadilo i Plzeň.

"Čeká nás zápas s obrovským klubem, který patří mezi tři nejslavnější v zemi, s krásným stadionem a neskutečnými fanoušky. Je to pro nás velká výzva," řekl trenér Pražanů Jindřich Trpišovský, který kvůli nespecifikovaným zdravotním problémům v úterý neodletěl s týmem. 

Jeho svěřenci vstoupili do jarní části sezony porážkami v lize s Karvinou a v domácím poháru se Spartou. O víkendu si ale zlepšili náladu vítězstvím 1:0 na hřišti Slovácka a vrátili se do čela tabulky domácí soutěže. Také Fenerbahce v generálce vyhrálo, poté co porazilo Giresunspor 2:1.

"Po dvou porážkách to bylo na Slovácku velmi důležité utkání. Opět jsme si dokázali, že jsme schopni zápasy zlomit i v obtížných chvílích. Posunulo nás to, uklidnilo a teď můžeme na Fenerbahce," uvedl asistent trenéra Zdeněk Houštecký.

Jeho týmu se v této pohárové sezoně venku nedaří, v pěti utkáních na hřištích soupeřů čtyřikrát utrpěl porážku a naposledy remizoval 1:1 s Unionem v Berlíně. Zápasy na turecké půdě navíc tradičně provází velmi bouřlivé prostředí. Padesátitisícový stadion Fenerbahce v asijské části Istanbulu může být zcela zaplněn, neboť v zemi neplatí v souvislosti s koronavirem žádné omezení počtu diváků.

"Jsem rád, že první hrajeme u nich. Na turecké půdě jsou zápasy vždy těžké. Víme, jaká tam bývá bouřlivá atmosféra, očekáváme plné hlediště," řekl Houštecký. "Fenerbahce je technické mužstvo, jsou silní na míči. Do defenzivy zase všichni tolik nebrání. Co se týče běhání a intenzity, v tom nejsou silní. Máme něco v hlavě, uvidíme, co nám přinese samotný zápas," doplnil.

Fenerbahce je sice s 28 ligovými tituly historicky nejúspěšnějším tureckým klubem, naposledy se ale stalo mistrem v roce 2014. V minulé sezoně skončilo třetí a nyní v tabulce figuruje až na šesté příčce. K hlavním hvězdám mužstva, které od ledna vede trenér Ismail Kartal, patří záložníci Mesut Özil a Luiz Gustavo. Oba dva ale stejně jako český reprezentant Filip Novák v posledních zápasech kvůli zranění chyběli a jejich start je nepravděpodobný.

Slavisté řeší, jak poskládat obranu. Kvůli trestu za tři žluté karty bude chybět Alexander Bah a ze zdravotních důvodů zůstal doma i další pravý bek Lukáš Masopust. Variantou je i rozestavení se třemi stopery, které Pražané použili v Berlíně.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Slavia - Sparta

Předpokládané sestavy:

Fenerbahce: Bayindir - Sangaré, Kim Min-če, Szalai, Kadioglu - Sosa - Osayi-Samuel, Zajc, Yandas, Pelkas - Valencia.

Slavia: Mandous - Ousou, Kačaraba, Talovjerov - Lingr, Holeš, Ševčík, Madsen, Plavšič - Schranz, Olayinka.

Sparťané v únoru 2017 nestačili ve 2. kole Evropské ligy na Rostov, od té doby se do jarní části evropských pohárů neprobojovali. V této sezoně si Letenští vyzkoušejí všechny tři pohárové soutěže. Po vyřazení z kvalifikace Ligy mistrů přešli do skupiny Evropské ligy, v níž si třetím místem zajistili start v Evropské konferenční lize. Celek ze srbské metropole se do EKL probojoval přes tři předkola a ve skupinové fázi obsadil druhé místo za Gentem.

"Partizan každý rok v domácí soutěži bojuje o titul, aktuálně vede s výbornou bilancí srbskou ligu. Obecně dostávají poměrně málo branek, střelecky se jim přitom například na domácí scéně opravdu hodně daří. Je to tým poskládaný většinově z domácích hráčů. Respektujeme sílu soupeře, ale přejeme si postoupit do další fáze soutěže," řekl po losu trenér Pavel Vrba.

Vrba v dřívějším angažmá s Plzní v únoru 2018 vyřadil bělehradské mužstvo ve 2. kole Evropské ligy. Od té doby se "Černobílí" v jarní fázi evropských pohárů nepředstavili. Partizan vypadl v ročníku 2002/03 v Poháru UEFA (dnes Evropská liga) i v dvojzápase s pražskou Slavií. Na Spartu dosud narazil pouze v březnu 1966 ve čtvrtfinále Poháru mistrů evropských zemí (dnešní Liga mistrů). Sparťané doma zvítězili 4:1, po debaklu ve venkovní odvetě 0:5 ale nepostoupili. Partizan nakonec došel až do finále, v němž nestačil na Real Madrid.

Tým trenéra Aleksandara Stanojeviče v sobotu zvítězil na hřišti Radnički Niš 2:0 a ligu vede o pět bodů před městským rivalem Crvenou zvezdou. Partizan ve 22 kolech neprohrál, z toho dvacetkrát zvítězil. Titul naposledy získal v roce 2017, od té doby kraluje CZ Bělehrad.

"V domácí lize jsou suverénní, v Konferenční lize ale párkrát zaváhali. Jsem zvědavý, jak to s nimi bude vypadat," uvedl záložník Ladislav Krejčí mladší, jenž kvůli zranění vynechal nedělní ligový šlágr s Plzní (2:2) a nejistý je i jeho čtvrteční start.

Předpokládané sestavy:

Sparta: Holec - Wiesner, Panák, Čelůstka, Hancko - Pešek, Pavelka, Dočkal, Hložek, Haraslín - Čvančara.

Partizan: Stevanovič - Živkovič, Vujačič, Saničanin, Uroševič - Zdjelar, Jojič - Terzič, Natcho, Menig - Gomes.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články