Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Sparta utekla Plzni z lopaty v nastaveném čase - zachránil ji Hložek

Fotbalisté Viktorie Plzeň se v posledním zápase 21. ligového kola hodně snažili dostát svému jménu. Vedli v Praze na Letné ještě v 70. minutě nad Spartou 2:0. Jenže pak se trefil Pavelka, a když hosté nevyužili další šance definitivně rozhodnout utkání, tak v nastaveném čase přišel trest a Hložek vyrovnal.

Sparta - Plzeň
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Plzeňští bodovali se Spartou v sedmém z posledních osmi ligových zápasů. Viktoria neprohrála v nejvyšší soutěži poosmé za sebou, po pěti kolech však nezvítězila. Západočeši přišli o vedení v tabulce, vinou horšího skóre jsou při bodové rovnosti druzí za obhájcem titulu Slavií. Letenští nevyhráli ani v druhém jarním kole a na vedoucí duo ztrácejí čtyři body.

Kvůli zranění ze středečního vítězného čtvrtfinále domácího poháru na Slavii (2:0) chyběl Spartě její nejlepší střelec ligové sezony Pulkrab, svalové problémy také vyřadily ze hry záložníka Ladislava Krejčího mladšího. Naopak do základní sestavy se vrátil uzdravený obránce Hancko.

Plzeň udělala oproti vítězství 1:0 nad Hradcem Králové v minulém kole jedinou změnu, zraněného stopera Pernicu nahradil Kaša. Utkání také nabídlo souboj dvou bývalých trenérů české reprezentace sparťanského Pavla Vrby a plzeňského Michala Bílka, kteří v minulosti vedli i tým soupeře.

Nejprve v šesté minutě zahrozila Sparta, Pešek však napálil míč do boční sítě. Naopak Západočeši po 20 minutách hry ze své první příležitosti udeřili. Kalvachův centr z rohu našel Chorého, který v hlavičkovém souboji předčil reprezentačního stopera Čelůstku a otevřel skóre. Plzeňský útočník se prosadil i ve druhém jarním kole.

Západočeši byli překvapivě lepší a o necelých 10 minut později málem zvýšili. Kaša ale hlavou po Sýkorově pasu trefil jen tyč.

Do druhého poločasu nastoupil místo Minčeva na hrotu domácího útoku Čvančara, který si odbyl soutěžní debut za Letenské. Z branky se však v 53. minutě radovali hosté. Sparťan Pešek špatnou "malou domů" nabídl Plzni roh, z něhož zvýšila. Chorého hlavička se přes Mosqueru odrazila k Hejdovi, který se z bezprostřední blízkosti nemýlil.

Za chvíli mohl přidat třetí trefu Viktorie z úniku Mosquera, jenže brankář Holec ho vychytal. Sparťanská hra se vyznačovala řadou nepřesností, naopak hosté nadále hráli výborně takticky.

Přesto domácí v 71. minutě snížili, když si kapitán Pavelka naskočil na Wiesnerův centr a hlavičku nechytatelně usměrnil k tyči. Spartu gól nakopl a před Staňkovou brankou si vytvořila závar, ale hostující obrana vše odvrátila.

V závěru mohl stvrdit triumf hostů střídající Šulc, ve třech vyložených šancích, při kterých byl zcela sám před Holcem, však selhal. Plzeň vzápětí promarněné příležitosti hodně mrzely, jelikož Hložek v nastavení hlavou po rohovém kopu srovnal.

Sparta pod trenérem Vrbou doma v lize v 19 zápasech ještě nenašla přemožitele a teprve podruhé tam při této sérii nebodovala naplno. Pražané neprohráli v šestém kole po sobě.

Sparta Praha - Viktoria Plzeň 2:2 (0:1)

Branky: 71. Pavelka, 90.+1 Hložek - 20. Chorý, 53. Hejda. Rozhodčí: Berka - Kubr, Vlček - Adámková (video). ŽK: Holec - Sýkora, Hejda, Bílek (trenér). Diváci: 1000 (omezený počet).

Sparta: Holec - Wiesner, Panák, Čelůstka, Hancko - Pešek (56. Ladislav Krejčí I), Pavelka, Sáček (67. Dočkal), Hložek, Haraslín (56. Karabec) - Minčev (46. Čvančara). Trenér: Vrba.

Plzeň: Staněk - Havel, Kaša, Hejda, Sýkora - Bucha, Kalvach - Kopic (81. Šulc), Čermák (82. Káčer), Mosquera - Chorý (64. Beauguel). Trenér: Bílek.

Pavel Vrba (trenér Sparty): "Plzeň tady hrála velice zodpovědně dozadu, organizovaně. V útočné fázi jsme byli prvních 60 minut velice pomalí. Nedokázali jsme jejich dobře organizovanou obranu překonat, ať už individuálně nebo po kombinacích. To bylo prostě špatně. Naštěstí se nám podařila střídání. Hráči, kteří tam přišli, nám v tom hodně pomohli. Podařilo se nám aspoň remizovat. I když se přiznám, že se štěstím, protože za stavu 1:2 mohla Plzeň výsledek potvrdit a bod bychom neměli. Posledních 30 minut ukázalo, že dokážeme hrát i trošku jiný fotbal než prvních 60 minut."

Michal Bílek (trenér Plzně): "Převažuje zklamání z výsledku, protože jsme dali na Spartě dvě branky a měli jsme další čtyři tutové šance, které jsme neproměnili. Podali jsme na Spartě vynikající výkon. Škoda, že jsme to nedotáhli. Na konci zápasu za stavu 2:1 jsme šli sami na bránu, vzápětí jsme měli další stoprocentní šanci. Tu jsme nedali a bohužel jsme si nepohlídali standardku, ze které jsme dostali na 2:2. Spokojenost s výkonem. Kluci si zaslouží pochvalu, protože Spartu nenechali hrát. Rychle jsme k nim dostupovali, hlavně prvních 70 minut, kdy nic neměli. Pak si vytvořili optický tlak, dali kontaktní branku. Bohužel šance, které jsme si v závěru vytvořili, jsme neproměnili."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články