Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Slavia chce Kluži oplatit domácí porážku. Slovácko hraje v Nice o udržení nadějí na postup

S cílem oplatit svým soupeřům domácí porážky 0:1 vyráží české týmy k čtvrtým zápasům Evropské konferenční ligy. Fotbalisté Slavie se představí v rumunské Kluži a duel může být klíčový v boji o postup, jelikož všechny čtyři celky mají v tabulce zatím čtyři body. Veledůležité střetnutí čeká také Slovácko, jež bude v Nice hrát o udržení naděje na play-off. Tým z Uherského Hradiště o ni přijde, pokud ve Francii prohraje a Partizan Bělehrad zdolá Kolín nad Rýnem. Přímý přenos utkání Kluž - Slavia sledujte na ČT sport nebo ČT sport plus od 18:25.

Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského si před týdnem v Edenu vytvořili více šancí, gólově se ale prosadil jen na konci první půle hostující Rangelo Janga. Český vicemistr podlehl i v neděli v lize domácí Olomouci 0:2 a prohrál tři z posledních čtyř soutěžních duelů.

"Všechny tři zbylé zápasy skupiny budou důležité, každý bod se počítá. Vzhledem k průběhu prvního zápasu věříme, že to konečně protrhneme. Dáme první gól, tým se pak uklidní a nasypeme to tam jako v jiných zápasech, když dáme první gól," řekl pro klubovou televizi asistent slávistického trenéra Zdeněk Houštecký.

Pražané před týdnem utrpěli první porážku ve skupině a nečekaně si zkomplikovali boj o postup. Stejně jako Ballkani, Sivasspor a Kluž má nyní Slavia čtyři body při nerozhodném skóre. Do osmifinále přímo projdou jen celky z prvních míst ve skupinách, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s kluby na třetích příčkách v Evropské lize.

"Čeká nás velice důležitý zápas, chceme vyhrát. Víme, že na ně máme. Doma jsme byli mnohem lepší, ale trápilo nás zakončení. Bohužel z jedné šance jsme inkasovali gól," prohlásil slávistický gólman Ondřej Kolář, který se v posledních zápasech dostal do branky místo zraněné jedničky Aleše Mandouse.

Zatímco Kluž prohrála jediný z posledních osmi soutěžních duelů, Pražané se aktuálně trápí. Z posledních čtyř zápasů třikrát neskórovali. "Chceme to zlomit. Na tréninku kluci o to víc makají a snaží se každou situaci vyřešit stoprocentně, aby to skončilo v bráně. Myslím, že od toho se můžeme odpíchnout," poznamenal Kolář.

Slavia vyhrála jediný z posledních šesti venkovních pohárových zápasů, v Kluži ale v létě 2019 vítězstvím 1:0 nakročila ze závěrečného předkola do skupiny Ligy mistrů. Postup pak červenobílí stvrdili stejným výsledkem v domácí odvetě.

"Určitě si na to vzpomeneme, protože to byl jeden z největších zážitků v naší kariéře. Když koukáme na videa a vidíme to, tak si na to člověk samozřejmě vzpomene, i když jsou ty týmy už úplně jiné. Pár hráčů zůstalo na obou stranách, ale i projev je trochu jiný. Nostalgie tam bude, ale musíme se soustředit na zápas a zvládnout ho," řekl Houštecký.

Slavii stále trápí absence, Trpišovský z nejrůznějších důvodů postrádá 10 hráčů. Na marodku přibyli klíčoví střední záložníci Petr Ševčík s Lukášem Provodem, už delší dobu mimo hru je další z opor Tomáš Holeš.

Slovácko hraje o naději

Úřadující vítěz českého poháru má po třech zápasech ve skupině D na kontě jediný bod. Tým z Uherského Hradiště přijde o šanci na účast v jarní části, pokud ve Francii prohraje a Partizan Bělehrad zdolá Kolín nad Rýnem.

Svěřenci trenéra Martina Svědíka se nenaladili na zápas vítězně a neprožívají povedené období. V domácí ligové generálce podlehli v dlouhém oslabení 2:4 pražským Bohemians 1905 a výhry se nedočkali v devátém z posledních deseti soutěžních utkání. V české nejvyšší soutěži jim patří až 11. místo.

"Dva roky jsme byli čtvrtí, všechno se dařilo a bylo fajn. Teď přišlo období, kdy to fajn není. Takové období přijde v životě i ve fotbale. Je otázka, jak se k tomu jako tým postavíme. Není to jen o mně a hráčích. Společně si vždycky jdeme za nějakým cílem a jsme spolu v dobrém i zlém," řekl Svědík na tiskové konferenci po duelu s Bohemians.

"Je to pro nás složitější sezona v tom, že máme evropské poháry, které jsme chtěli hrát. Taky to zažíváme poprvé, je to pro nás všechny nová zkušenost. Jak je vidět, vybírá si to daň," prohlásil Svědík.

Mužstvo v posledních zápasech nepodrželi brankáři. S Nice prohrálo Slovácko po velké chybě Filipa Nguyena. Do duelu s Bohemians nastoupil Jiří Borek, který byl ale po 12 minutách hry vyloučen. Utkání dochytal Nguyen, jenž čtyřikrát inkasoval. Svědík proto neví, koho proti Nice postaví do branky.

"To je složitá otázka. Vyhodnotíme si, jaká cesta bude pro tým nejlepší. Je rozhodující, koho do branky dát, aby to v týmu fungovalo," uvedl osmačtyřicetiletý pardubický rodák.

Slovácko v součtu s Pohárem Intertoto porazilo francouzské soupeře v jediném z pěti duelů a ve čtyřech z nich neskórovalo. České týmy prohrály v pohárech s celky z Francie posledních šest zápasů, z toho pět Sparta.

Nice o víkendu porazilo Troyes 3:2. Doma celek z Azurového pobřeží zvítězil po čtyřech soutěžních zápasech a v Ligue 1 mu patří až 13. místo. V Evropské konferenční lize OGC ještě neprohrál, před vítězstvím v Uherském Hradišti remizoval 1:1 doma s Kolínem nad Rýnem i venku s Partizanem.

Odveta v Nice se odehraje bez diváků. Disciplinární komise UEFA potrestala "Orly" za chování fanoušků v duelu s Kolínem nad Rýnem. "Je to škoda, mohli jsme si to užít se vším všudy, krásný stadion. Podpora fanoušků k fotbalu patří. Bude to trochu smutnější, ale co se dá dělat," konstatoval záložník Milan Petržela.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články