Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Pražská "S" jdou do odvety. Slavia chce víc gólů, Sparta si neúspěch nepřipouští

Udelět první krok vstříc skupině Evropské konferenční ligy se v odvetách 2. předkola pokusí pražská "S". Téměř jistý postup mají po výhře na Gibraltaru 4:0 fotbalisté Slavie, kteří by doma proti St Joseph's nastříleli ještě více branek. Těžší práce po domácí remíze 0:0 čeká na Spartu, která navíc na půdě Vikingu musí zvládnout vedle soupeře také umělou trávu. Přímý přenos odvety Stavanger - Sparta sledujte od 18:50 na ČT sport nebo webu ctsport.cz.

Je nám líto, video expirovalo.
Hancko věří, že fotbalisté Sparty v Norsku skórují

Pražané si doma vytvořili několik šancí, ale Vikingu se díky brankáři Patriku Gunnarssonovi a urputné obraně podařilo uhrát nerozhodný výsledek. "Bylo by dobré jet do Norska s pohodlným náskokem. Na jejich hřišti musíme zase dominovat. Jsem si jistý, že vyhrajeme. V odvetě očekáváme stejný výkon jako na Letné," řekl dánský trenér Brian Priske, který si proti celku ze Stavangeru odbyl soutěžní premiéru na lavičce Sparty.

Ani stoper Dávid Hancko nemá z odvety strach. "Kdybychom doma vyhráli bez inkasovaného gólu, bylo by to pro nás komfortnější, jednodušší. Pořád je za námi teprve poločas. Věřím, že jsme ukázali, že jsme kvalitnější hráči a mužstvo a že nám chybí jenom gól," uvedl čtyřiadvacetiletý slovenský reprezentant.

Zatímco Letenští vstoupí do české ligy až v neděli domácím soubojem s Libercem, Viking má za sebou polovinu aktuální sezony norské nejvyšší soutěže, jež se hraje systémem jaro - podzim. V neděli v ní podlehl na hřišti Valerengy Oslo 2:4 a klesl na čtvrté místo.

Sparta v pěti pohárových utkáních s norskými soupeři neprohrála. České kluby vyřadily norské týmy v šesti ze sedmi dosavadních dvojzápasů evropských pohárů. Na druhé straně se Pražanům dlouhodobě nedaří ve venkovních pohárových utkáních. Nevyhráli sedmkrát za sebou (z toho šest porážek) a od sezony 2012/13 venku nezvítězili v předkolech pohárů dokonce ve 14 zápasech po sobě.

Letenští si v minulých dvou ročnících zahráli základní skupinu Evropské ligy a v uplynulé sezoně se kvalifikovali do úvodního jarního vyřazovacího kola Evropské konferenční ligy, kde nestačili na Partizan Bělehrad. Porážka s Vikingem by pro ně znamenala konec v této pohárové sezoně, pro postup do skupiny EKL by naopak museli vyřadit ještě dva další soupeře.

Slavia si chce zastřílet

Slavia v minulém týdnu v prvním soutěžním duelu českého a gibraltarského klubu dominovala a v premiéře v nové sezoně vyrovnala svou nejvyšší venkovní výhru v pohárech. Pražané mají téměř jisté 3. předkolo, v němž by nastoupili proti Panathinaikosu Atény. Na cestě do skupiny potřebují červenobílí přejít přes tři soupeře, jinak by poprvé od ročníku 2016/17 nehráli v pohárech hlavní fázi na podzim. V minulém ročníku došli slávisté v Evropské konferenční lize do čtvrtfinále. Finále této sezony bude v příštím roce hostit Eden.

Po jasném výsledku z úvodního duelu by Pražané mohli v odvetě zaútočit na překonání svého nejvyššího vítězství v pohárech, jímž je výhra 5:1. "Věřím tomu, že doma budeme hrát ještě mnohem lépe než venku, bude to ještě mnohem rychlejší a gólů dáme více. Po dlouhé době nás čeká soutěžní zápas v domácím prostředí. Musíme si vážit lidí, kteří dorazí na zápas," řekl Trpišovský.

Je nám líto, video expirovalo.
Trpišovský: V odvetě dostanou příležitost jiní hráči, budou se chtít ukázat

Trpišovský nečeká, že by St Joseph's v odvetě měnil styl. Nejstarší gibraltarský klub, který v uplynulé sezoně skončil v domácí soutěži třetí, vyhrál jen poslední z šesti venkovních zápasů v pohárech. Díky vítězství nad Larne poprvé prošel do 2. předkola. Kvůli trestu za vyloučení v úvodním duelu proti Slavii budou St Joseph's v Edenu chybět záložník Cristian Pecci a na lavičce španělský trenér Abraham Paz.

"Je otázka, jestli nenastoupí v jiném rozestavení, ale jejich výkon bude asi podobný jako v prvním zápase. Hrají z nízkého bloku, soustředí se na defenzivu a brejky přes dva rychlé hráče na hrotu. Otázkou je, jak se vyrovnají s terénem, jako jsme se museli vyrovnat my u nich (s umělkou). Doufám, že navážeme na prvních 30 minut prvního zápasu," přál si Trpišovský.

Slavia bude mít kvůli disciplinárnímu trestu za výtržnosti fanoušků v dubnové odvetě čtvrtfinále s Feyenoordem Rotterdam uzavřenou severní tribunu, kde sídlí "kotel". Vzhledem k výjimce od UEFA ale mohla na místa pozvat dětské fanoušky stejně jako Sparta před týdnem na Letné proti Vikingu Stavanger.

"Jsem rád, že taková výjimka vůbec existuje, bude to úplně něco jiného. Něco takového už jsme zažili na Legii (Varšava). Trest nás mrzí. Mrzí nás, že tady severní tribuna nebude, ale věřím, že bude v ostatních sektorech. Návštěvu dětí vítám, nebude tu prázdné místo," řekl Trpišovský, jehož svěřenci doma v pohárech naposledy podlehli Feyenoordu, ale předtím tam v soutěžích UEFA sedmkrát po sobě neprohráli.

Dá se čekat, že trenér Pražanů i s ohledem na nedělní úvodní kolo nové ligové sezony proti Hradci Králové sáhne ke změnám v sestavě. O víkendu slávisté prohráli v modelovém utkání za zavřenými dveřmi s druholigovou Líšní 2:4 a šanci dostali ti, kteří nenastoupili proti St Joseph's v zahajovací jedenáctce. Drobné zdravotní problémy má střelec dvou branek z úvodního duelu na Gibraltaru útočník Yira Sor, dlouhodobě mimo hru jsou obránci Jan Bořil s Davidem Hovorkou.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články