Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Lesní běh Říčany XCR

Plzeňská bitva podzimu. Viktoria potřebuje do Konferenční ligy, Kostanaj jí to touží zkomplikovat

Fotbalisty Plzně čeká odveta závěrečného 4. předkola Evropské konferenční ligy doma proti Tobolu Kostanaj. Svěřenci trenéra Miroslava Koubka jsou po úvodním nadějném vítězství 2:1 v Kazachstánu blízko postupu do skupiny. Jak ale zároveň zdůrazňuje, rozhodnuto zdaleka není.

Fotbalisté Plzně
zdroj: ČTK

Všechny branky v Kostanaji padly ve druhém poločase. V 73. minutě otevřel skóre Brazilec Cadu a v 90. minutě přidal druhý gól Plzně Lukáš Kalvach. Za kazachstánský tým snížil v osmé minutě nastavení Serges Deblé proměněnou penaltou.

"Je to dobrý výsledek, výhra na horké půdě je cenná. V žádném případě ale není rozhodnuto. Potvrdilo se, že Tobol je opravdu nepříjemný soupeř," řekl trenér Miroslav Koubek, jehož svěřenci zvítězili v sedmém soutěžním zápase po sobě.

Plzeňští si kvůli účasti v play-off nechali odložit původně nedělní utkání šestého ligového kola v Mladé Boleslavi. Tobol před dlouhou cestou do Česka v neděli remizoval 0:0 s lídrem kazachstánské ligy Ordabasy Šymkent, v normální hrací době vyhrál jediný z posledních osmi soutěžních duelů.

"To odložení nám přišlo vhod, cesta byla fakt náročná. Čeká nás zápas podzimu, takže já osobně jsem tu pauzu uvítal," řekl záložník Jan Kopic.

Viktoria bude znovu spoléhat na sílu domácího prostředí. V Doosan Areně v kvalifikaci evropských pohárů neprohrála dvanáctkrát za sebou.

"Doma máme sílu, lidi nás poženou, takže věřím, že to zvládneme," uvedl záložník Kalvach. "Bude plný stadion, diváci nám pomohou. Naše sebedůvěra je stejná jako před prvním utkáním, máme víru v sami sebe," doplnil Koubek, který den po utkání oslaví 72. narozeniny.

Západočeši mohou poprvé postoupit do skupiny Konferenční ligy a získat od UEFA prémii 2,94 milionu eur (asi 71 milionů korun). Loni se z 2. předkola probojovali do hlavní fáze Ligy mistrů, kde s Bayernem Mnichov, Interem Milán a FC Barcelona prohráli všech šest zápasů.

"Myslím, že máme kvalitnější tým, a když k tomu přistoupíme jak minulý týden a dáme do toho sto procent, tak nevidím důvod, proč bychom neměli postoupit," doplnil třiatřicetiletý Kopic.

S výpravou Tobolu v úterý nepřiletěli ruský brankář Ivan Konovalov, obránce Albert Gabaraj a záložník Ivan Kirejenko a běloruský obránce Pavel Zabelin, protože kvůli ruské invazi na Ukrajinu nesmí na českém území startovat ruští a běloruští sportovci.

Vláda ale následně těmto hráčům udělila víza s vysvětlením, že reprezentují kazachstánský klub, nikoliv Rusko nebo Bělorusko. Spolumajitel Tobolu Alimžan Kaldijarov předtím pohrozil, že bez nich by hostující mužstvo v Plzni asi nenastoupilo.

"Někteří hráči přijeli až ve středu. Byly tam určité problémy s vízy, ale nakonec se to vyřešilo. Trénink absolvoval tým, který může ve čtvrtek nastoupit," uvedl trenér Tobolu Milič Čurčič. "My jsme přijeli odevzdat kvalitní týmový výkon. Uvidíme, jaký bude konečný výsledek. Nesmíme dělat chyby. Pokud předvedeme dobrou hru, můžeme uspět," dodal srbský kouč.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články