Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kostanaj může v Plzni nastoupit i s ruskými hráči, vláda souhlasila s udělením víz

Vláda souhlasila s udělením víz pro fotbalisty Tobolu Kostanaj, kazachstánský klub tak bude moci v Plzni proti Viktorii nastoupit ve čtvrtek k utkání Evropské konferenční ligy i s hráči z Ruska a Běloruska. Tiskový mluvčí vlády Václav Smolka uvedl, že hráči soukromého klubu reprezentují právě onen klub a nikoliv země, odkud pocházejí.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Kostanaj přiletěl do ČR bez Rusů a Bělorusa

Vláda přihlédla také k tomu, že klub i s hráči z Ruska a Běloruska už i v jiných státech Evropy odehrál soutěžní zápasy.

"Pokud by se vláda rozhodla víza neudělit, došlo by ze strany UEFA k disciplinárnímu řízení a možným sankcím proti FC Viktoria Plzeň, čímž by došlo nejen k finančním ztrátám, ale především poškození prestiže českého fotbalu," uvedl Smolka.

Pokud by hráči nemohli nastoupit, Kostanaj by k utkání ve Štruncových sadech vůbec nenastoupil, uvedl spolumajitel klubu Alimžan Kaldijarov.

Tobol má v kádru ruského brankáře Ivana Konovalova, obránce Alberta Gabarajeva a záložníka Ivana Kirejenka a běloruského obránce Pavla Zabelina.

Tři z nich nastoupili před týdnem v úvodním utkání, v němž Plzeň vyhrála v Kazachstánu 2:1. Na palubě letadla po příletu do Prahy nebyli, potvrdil Deníku N mluvčí cizinecké policie Josef Urban.

"Po celou dobu jsme poskytovali Tobolu Kostanaj veškerou asistenci a komunikovali se všemi zúčastněnými stranami, aby mohlo co nejrychleji padnout rozhodnutí. Vítáme, že je vše vyřešeno, těšíme se na zápas a věříme, že nás ve čtvrtek přijde v důležitém utkání podpořit co nejvíce fanoušků," uvedl plzeňský klub.

Kostanaj v této sezoně přešla v kvalifikaci Konferenční ligy už přes tři soupeře a před soubojem s Plzní se představila ve třech zemích.

Na stadionu finské Honky, Basileje ve Švýcarsku i v Dublinu proti Derry City ruští a běloruští hráči byli k dispozici a nastoupili.

Podle výkladu Národní sportovní agentury startu ruských a běloruských hráčů Tobolu na západě Čech nemělo nic bránit.

"Ruští fotbalisté hrající za kazašský klub by podle našeho výkladu mohli nastoupit k utkání v Plzni, aniž by došlo k porušení vládního usnesení, jelikož jsou členy týmu nereprezentujícího Rusko ani Bělorusko," citoval Deník mluvčího Národní sportovní agentury Jakuba Večerku.

Vládní nařízení podle výkladu Národní sportovní agentury platí jen pro reprezentanty svých zemí. Přesto v červenci na tenisovém Prague Open nestartovaly žádné ruské ani běloruské hráčky poté, co policie na ruzyňském letišti jednu z nich nevpustila do Česka. Tenisté a tenistky z obou těchto zemí startují na turnajích pod neutrálním statusem a bez státních symbolů.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih a ohlasy utkání Tobol Kostanaj – Plzeň

Plzeň na úvod závěrečného play-off Evropské konferenční ligy porazila v Kazachstánu Tobol Kostanaj 2:1 a přiblížila se postupu do skupiny.

Kvůli odvetě si Viktoria odložila ligové utkání s Mladou Boleslaví, které bylo původně plánováno na uplynulý víkend.

Všechny branky v Kostanaji, kde je čtyřhodinový posun oproti středoevropskému letnímu času, padly ve druhém poločase.

V 73. minutě otevřel skóre Brazilec Cadu, v 90. minutě přidal druhý gól hostů Lukáš Kalvach. V osmé minutě nastavení Serges Deblé snížil z penalty. Svěřenci trenéra Miroslava Koubka vyhráli sedmý soutěžní zápas po sobě.

"Je to dobrý výsledek, výhra na horké půdě je cenná. V žádném případě ale není rozhodnuto. Tobol je opravdu nepříjemný soupeř," uvedl trenér Miroslav Koubek.

Západočeši v předkolech evropských pohárů protáhli sérii bez porážky na 11 zápasů. V této sezoně venku i potřetí v kvalifikaci Konferenční ligy zvítězili.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články