Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Plzeň udělala krok ke skupině v Evropě. CSKA Sofia v poklidu přehrála

Momentálně vedoucí celek první ligy hodný tohoto označení zvládl i zápas v Evropě. Poslední test na cestě do skupinové fáze Evropské konferenční ligy Plzeň proti fotbalistům CSKA Sofie zvládla doma na jedničku a vyhrála 2:0. První duel 4. předkola Viktoria pro sebe rozhodla góly Milana Havla a Jhona Mosquery.

Plzeňský Milan Havel slaví gól
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Svěřenci trenéra Michala Bílka v aktuální sezoně vyhráli osmý z devíti soutěžních zápasů. Vytvořili si slibnou pozici do odvety v Bulharsku, která se hraje příští čtvrtek.

"Hrozně důležitá byla druhá branka, která nám dává naději do odvety. Ale je to pořád poločas, žádná euforie není," řekl Bílek. "Uhráli jsme výborný výsledek, ale je potřeba se na to opravdu dobře připravit. Hrajeme o hodně," přidal bývalý reprezentační kouč.

V plzeňské sestavě chyběl zraněný nejlepší střelec Beauguel, kterého v útoku nahradil Chorý. Ve středu obrany dostali přednost Kaša s Pernicou a Brabec začal na lavičce. Od začátku nastoupil i křídelník Ba Loua, který po dvojzápase s CSKA odejde do Poznaně. Ze zdravotních důvodů nemohli hrát ani kapitán a stoper Hejda či záložník Čermák.

Domácí od začátku diktovali hru, soupeře k ničemu nepouštěli a v 11. minutě otevřeli skóre. Janošek obloučkem vyslal do šance Řezníka, který sice nepřekonal brankáře Busatta, ale volný Havel už z dorážky nezaváhal.

"Byl jsem ve správný čas na správném místě. Gól celého mančaftu, tam to udělali skvěle Jany (Janošek) s Řízkem (Řezníkem) a já jsem to doklepával," popsal Havel.

O chvíli později Janošek z dálky přestřelil. Na druhé straně v 17. minutě Wildshut po individuální akci trefil tyčku. Plzeňští v závěru měli nad Sofií převahu, ale až na několik závarů si větší šanci nevytvořili.

V podobném duchu pokračoval i druhý poločas. Slibný protiútok nedotáhl Šulc, ale poté 6859 diváků (z povolené kapacity 7000) na plzeňském stadionu dlouho čekalo na zajímavější akci.

Fanoušci Viktorie se dočkali v 72. minutě a hned mohli oslavit druhý gól. Řezník poslal míč do šestnáctky, Buchovu střelu vyrazil Busatto přesně k Mosquerovi a kolumbijský křídelník snadno zakončil do odkryté branky.

"I když Mosquera neměl nějak dobrou výkonnost, tak jsme ho drželi, protože víme, co v něm je, výborně pracuje. Dneska tu snahu zúročil. Hrál velmi dobře, dal branku, bojoval jako lev. Věřím, že to bude zlom," upozornil Bílek.

O chvíli později Mosquera napálil břevno a v nastaveném čase ještě Hybšův přímý kop zlikvidoval brankář CSKA. Západočeši v evropských pohárech protáhli domácí sérii bez porážky na osm utkání.

"Je to super, ale jsme teprve v půlce. Věřím, že jsme udělali dobrý krok k tomu, abychom to příští týden dotáhli," konstatoval Havel. "Doma budou velmi nebezpeční. Nebude nás tam čekat nic lehkého, to je jasné. Není nic rozhodnuté," dodal Bílek.

Vítěz play-off dostane za postup do hlavní fáze Evropské konferenční ligy od UEFA téměř 75 milionů korun, Plzeň v minulých dvou sezonách ve skupině evropských pohárů chyběla.

Úvodní zápas 4. předkola Evropské konferenční ligy:

Viktoria Plzeň - CSKA Sofia 2:0 (1:0)

Branky: 11. Havel, 72. Mosquera. Rozhodčí: Martins - Campos, Teixeira (všichni Portug.). ŽK: Caicedo, Youga (oba Sofia). Diváci: 6859 (omezený počet).

Sestavy:

Plzeň: Hruška - Řezník, Pernica, Kaša, Havel - Janošek, Bucha (90. Brabec) - Ba Loua (81. Kayamba), Šulc (75. Káčer), Mosquera (90. Hybš) - Chorý. Trenér: Bílek.

Sofia: Busatto - Turicov, Mattheij, Antov, Mazikou - Geferson, Youga, Carey - Jomov, Caicedo, Wildshut (75. Charles). Trenér: Mladenov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články