Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Plzeň a Jablonec chtějí stvrdit postupy do EKL, před odvetami mají slibné náskoky

Hrají o postupový bonus 75 milionů korun pro své kluby. Fotbalisté Plzně a Jablonce mají blízko k postupu do skupinové fáze Evropské konferenční ligy. Viktoria bude v odvetě 4. předkola od 19:00 na hřišti CSKA Sofia hájit slibný domácí náskok 2:0. Jablonec si zase doma uhrál výsledek 5:1 proti Žilině a svůj zápas hraje o hodinu dříve než Plzeň v 18:00. Oba duely vysílá živě program ČT sport a web ctsport.cz. 

Plzeňský Miroslav Káčer a Bradley Mazikou z CSKA Sofia
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Viktorii minulý čtvrtek poslal v 11. minutě do vedení Milan Havel a v 72. minutě přidal pojistku Jhon Mosquera. Hráči CSKA se v Plzni dostali do minima šancí, pouze Yanic Wildschut v prvním poločase trefil tyčku.

"Uhráli jsme výborný výsledek, ale je potřeba se na odvetu opravdu dobře připravit. Hrajeme o hodně," řekl plzeňský trenér Michal Bílek. "Doma budou velmi nebezpeční. Potvrdili to s Osijekem, kterému dali čtyřku (4:2 v úvodním zápase 3. předkola). Nebude nás tam čekat nic lehkého, to je jasné. Není vůbec nic rozhodnuté," přidal bývalý reprezentační kouč.

Jeho svěřenci mají skvělou formu. V domácí lize zvítězili ve všech pěti kolech a vedou tabulku, celkově vyhráli devět z deseti soutěžních zápasů v sezoně a v posledních třech udrželi čisté konto. Naposledy Plzeňští v neděli porazili Karvinou 2:0. "Tento zápas nám zase pomůže i psychicky. Určitě máme kvalitu na to, abychom ve čtvrtek Sofii porazili," uvedl stoper a autor druhé branky Filip Kaša.

Rekordní jednatřicetinásobní bulharští mistři si v tomto ročníku nechali kvůli pohárům odložit tři z pěti ligových duelů, v neděli ale nastoupili a Blagoevgrad doma zdolali 1:0. "Ve čtvrtek nás čeká velký zápas. Nesmíme inkasovat a potřebujeme vstřelit první gól, pokud se nám to povede, fanoušci nám pomůžou ke druhému gólu," konstatoval trenér sofijského mužstva Stojčo Mladenov.

Odveta se neuskuteční na půdě CSKA, ale na sofijském Národním stadionu, kde už se Plzeň jednou v pohárech představila. Před pěti lety tam s Ludogorcem Razgrad na úvod 4. předkola Ligy mistrů prohrála 0:2 a po domácí remíze 2:2 vypadla. "Myslím, že mají nepříjemné fanoušky, nebo aspoň tyhle národy jsou takové nepříjemné. Co vím, je tam atletická dráha, možná budou diváci trošku dál. Jsme dost zkušení, abychom to zvládli," prohlásil obránce Havel.

Západočechům budou ze zdravotních důvodů chybět záložníci Aleš Čermák, Lukáš Kalvach a Jan Kopic a obránce Václav Míka. Na soupisku se opět nevešel ofenzivní univerzál Ondřej Pachlopník, letní posila z Brna.

Předpokládané sestavy:

Sofia: Busatto - Turicov, Mattheij, Lam, Mazikou - Geferson, Vion, Carey - Jomov, Caicedo, Wildshut.

Plzeň: Hruška - Řezník, Kaša, Pernica, Havel - Janošek - Ba Loua, Šulc, Bucha, Mosquera - Beauguel.

Severočeši se ještě nikdy neprobojovali do hlavní fáze pohárů z kvalifikace, do Evropské ligy v roce 2018 prošli přímo bez nutnosti hrát předkola.

Svěřenci trenéra Petra Rady v minulé sezoně vypadli ve 2. předkole Evropské ligy s Dunajskou Stredou 3:5 po prodloužení. V aktuálním ročníku nestačili ve 3. předkole Evropské ligy na Celtic Glasgow. Proti Žilině ale rozhodli o jednoznačné výhře už v prvním poločase, který ovládli 4:0.

"Myslím si, že hráči vědí, o co jde. Jsme v půlce cesty. V Žilině hrajeme na umělé trávě, kde to bude určitě něco jiného. Bude to nepříjemné, k tomu kulisa. Pokud bychom tam začali jenom bránit, byla by to asi smrt. Myslím, že ve fotbale je všechno možné," řekl Rada.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Jablonec – Žilina

Jablonec venku v pohárech čtyřikrát za sebou prohrál a vyhrál tam v jediném z posledních sedmi zápasů. Naopak Žilina, která postupně prošla z 1. předkola Evropské konferenční ligy přes Dila Gori, Apollon Limassol a Tobol Kostanaj až do závěrečného play-off, doma v pohárech našla přemožitele v jediném z posledních 13 duelů.

"Ani jsme si po (úvodním) zápase nezařvali, protože víme, že jsme v půlce. Bereme to takhle. V Žilině hrajeme na umělce. Co si pamatuju z hraní na Slovensku, tak jsou na umělce ještě o třídu lepší. Jsou na to zvyklí, ale pro nás to bude úplně jiné. Výsledek je samozřejmě úplně nádherný, ale bude to tam ještě těžké," uvedl jablonecký záložník Miloš Kratochvíl, autor dvou branek z prvního zápasu.

V minulosti hrál za Senici, kterou Žilina v neděli ve slovenské lize porazila 3:0. Jablonec zase v ligové generálce remizoval 1:1 se Slováckem. Žilina si naposledy zahrála v pohárech skupinu v sezoně 2010/11, kdy v závěrečném předkole Ligy mistrů přešla přes pražskou Spartu. V osmi zápasech v soutěžích UEFA proti českým soupeřům v základní hrací době prohrála pouze s Jabloncem.

"Ve čtvrtek nás čeká duel, který všichni považují za rozhodnutý. Chceme se především prezentovat dobrým výkonem a ukázat kus kvalitního fotbalu. Chceme zabrat naplno. Věřím, že přijde hodně diváků, podpoří nás a budou naším dvanáctým hráčem," sdělil kouč Žiliny Pavel Staňa.

Předpokládané sestavy:

Žilina: Belko - Anang, Minárik, Kiwior, Sluka - Gono, Bičachčjan, Slebodník - Rusnák, Jibril, Goljan.

Jablonec: Hanuš - Holík, Kubista, Zelený, Krob - Považanec - Pleštil, Houska, Kratochvíl, Pilař - Doležal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články