Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Jezdectví ČR 2024

Chelsea přehrála Servette, loňský finalista KL Fiorentina jen remizovala s Puskás Akadémií

Chelsea jako první anglický celek odstartovala účast v pohárové Evropě domácím vítězstvím 2:0 nad Servette Ženeva. Dvojnásobný finalista Konferenční ligy Fiorentina hrála ve 4. předkole doma s maďarským klubem Puskás Akadémia 3:3. Antonín Barák byl jen na lavičce domácích, zato v týmu hostí odehráli Patrizio Stronati i Jakub Plšek celé utkání. Tomáš Pekhart byl jako střídající náhradník u výhry Legie Varšava nad kosovským klubem Drita 2:0.

Noni Madueke z Chelsea dává gól Servette Ženevě
zdroj: ČTK / AP autor: Alastair Grant

Chelsea vstoupila jako první anglický klub do nového ročníku evropských pohárových soutěží výhrou 2:0 nad Servette Ženeva. Francouz Nkunku po změně stran proměnil pokutový kop, který si sám vykoledoval, a v závěru náskok pojistil střídající Madueke. Mezi střelce se mohl zapsat i osmnáctiletý Španěl Guiu, nová posila z Barcelony, ale obrovskou chybu špatně vybíhajícího brankáře Fricka nepotrestal.

Španělský brankář Fiorentiny De Gea na svou premiéru v novém působišti po přestupu z Manchesteru United nebude rád vzpomínat. Během úvodních dvanácti minut šel dvakrát pro míč do sítě po Nagyho penaltě a střele Fina Soisala. Ještě do přestávky Sottil snížil a ve druhém dějství se trefili Argentinec Martínez Quarta a střídající Kean, ale Polák Golla v poslední minutě zajistil hostům remízu.

Drita se musela ve Varšavě už od 30. minuty obejít bez vyloučeného ghanského záložníka Gomdy a početní převahu po změně stran využil přesnou hlavičkou slovinský útočník Kramer. V závěru ho vystřídal Pekhart, který v předchozích čtyřech pohárových zápasech dal dva góly. Tentokrát si bilanci nevylepšil, ale další náhradník Španěl Gual zajistil Legii do odvety dvoubrankový náskok.

Podstatně hůř dopadl druhý polský klub Wisla Krakov, která podlehla Cercle Bruggy 1:6, což je její největší domácí prohra ve více než stoleté historii. Nejlepší pozici pro odvetu si vytvořila Omonia Nikósie, když rozdrtila doma Ziru z Ázerbájdžánu 6:0. A to ještě Kapverďan Semedo neproměnil penaltu, čímž se připravil o hattrick. Kyperský klub vyhrál v Konferenční lize i svůj pátý zápas.

The New Saints mají blízko k tomu, aby se stali prvním zástupcem Walesu ve skupinové fázi evropských pohárů. Klub, který před třemi lety doma porazil Viktorii Plzeň 4:2 a pak s ní vypadl až na penalty, si dnes z Litvy odvezl slibnou výhru 3:0 nad Panevežysem. O podobném zápisu do historie může dál snít i gibraltarský klub Lincoln ve svém azylu v portugalském Faru po výhře nad severoirským Larne 2:1.

Přemožitel Baníku Ostrava FC Kodaň zdolal doma Kilmarnock 2:0. Třináct minut před koncem proměnil Nizozemec Dicks penaltu a v šesté minutě nastavení přidal druhý gól Falk. Pro skotský klub to byla první porážka v soutěži.

Ukrajinský Kryvbas hrál s Betisem Sevilla stejně jako proti Plzni v Košicích a opět prohrál, tentokrát 0:2. Argentinec Avila potřeboval na první gól jen třináct minut, druhý dal jmenovec španělské hvězdy Rodri.

Úvodní utkání 4. předkola fotbalové Konferenční ligy:

Mistrovská část:

Pjunik Jerevan – Celje 1:0 (0:0), Panevežys (Lit.) – The New Saints (Wal.) 0:3 (0:0), Víkingur Reykjavík – Santa Coloma (And.) 5:0 (1:0), Klaksvík (Faer. ostr.) – HJK Helsinky 2:2 (0:1), Lincoln (Gibr.) – Larne (Sev. Ir.) 2:1 (2:1).

Hlavní část:

FK Mladá Boleslav  Paks (Maď.) 2:2 (0:0), Legia Varšava – Drita (Kos.) 2:0 (0:0), Omonia Nikósie – Zira (Ázerb.) 6:0 (3:0), Djurgaarden – Maribor 1:0 (0:0), Brann Bergen – Astana 2:0 (1:0), Häcken – Heidenheim 1:2 (1:1), FC Kodaň – Kilmarnock 2:0 (0:0), Kluž – Pafos (Kypr) 1:0 (1:0), Rijeka – Olimpija Lublaň 1:1 (1:0), Fiorentina – Puskás Akadémia 3:3 (1:2), Kryvbas – Betis Sevilla 0:2 (0:1), Partizan Bělehrad – Gent 0:1 (0:1), Wisla Krakov – Cercle Bruggy 1:6 (0:3), St Patrick's (Ir.) – Basaksehir (Tur.) 0:0, St. Gallen – Trabzonspor 0:0, Lens – Panathinaikos Atény 2:1 (2:0), Chelsea – Servette Ženeva 2:0 (0:0).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články