Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

SESTŘIHY: Aston Villa je v semifinále EKL. V Soluni uspěly Bruggy a v Istanbulu Olympiakos

Celé utkání snášel pískot fanoušků Lille kvůli předloňskému finále mistrovství světa, ale nakonec se stal hrdinou. Argentinský brankář Emiliano Martínez zneškodnil v penaltovém rozstřelu dva pokusy soupeřů a dotáhl Aston Villu do semifinále Evropské konferenční ligy. V základní hrací době skončil zápas stejně jako před týdnem v Birminghamu vítězstvím domácího celku 2:1. Penalty rozhodly také na hřišti Fenerbahce Istanbul a se šťastným koncem pro Olympiakos Pireus. V normální hrací době vybojovali semifinále jen fotbalisté Brugg. Belgický klub po domácí výhře nad PAOK Soluň zvítězil v odvetě na řecké půdě 2:0.

Fotbalisté Lille postoupili poprvé do čtvrtfinále a o víkendu kvůli přípravě na odvetu vynechali ligu stejně jako další dva zástupci Francie na evropské scéně. Aston Villa zvolila jiný přístup a na odvetu se naladila výhrou nad Arsenalem. Dlouho to vypadalo, že účinnější bude francouzský recept, stejně jako v případě PSG a Marseille.

Po čtvrthodině turecký záložník Yazici svým pátým gólem v soutěži smazal ztrátu francouzského týmu z prvního zápasu. Hosty to k větší útočné aktivitě neprobudilo a dál stříleli jen domácí. V 68. minutě byli odměněni, když po rohovém kopu hlavičkoval André a míč se od tyče odrazil do sítě. Tři minuty před koncem ale brankáři Chevalierovi vypadl míč z rukou a polský obránce Cash si vynutil prodloužení. V něm měli sice navrch hosté, ale podruhé gólmana nepřekonali.

V rozstřelu mistr světa Martínez v brance birminghamského mužstva zmařil pokusy Alžířana Bin Táliba a Andrého. V týmu hostí neuspěl jen Jamajčan Bailey. Po výhře 4:3 na penalty je Aston Villa v evropském semifinále poprvé od roku 1982, kdy vyhrála PMEZ. Její španělský kouč Emery už čtyřikrát triumfoval v Evropské lize.

Bruggy se dostaly takhle daleko poprvé od roku 1992, kdy byly mezi čtyřmi nejlepšími v tehdejším PVP. Do Soluně si přivezly nejtěsnější náskok, ale ještě v prvním poločase k němu španělský útočník Jutglá přidal další dva góly. Pokaždé je sice musel přezkoumat videorozhodčí, ale gólové oslavy ani jednou nepokazil. Naopak domácím sebral penaltu, protože odhalil ofsajd, který faulu na bulharského útočníka Despodova předcházel.

Belgický klub přitom neprožívá příliš úspěšnou sezonu, v lize má k titulu daleko a v polovině března odvolal norského trenéra Deilu. Jeho nástupce Hayen dosud působil jen u mládežnické akademie, teď bude proti Fiorentině ve hře o finále.

To se bude hrát 29. května v Aténách a hostitelská země v něm může mít svého zástupce. Fenerbahce a Olympiakos Pireus se utkaly na podzim 2021 v Evropské lize a úspěšnější byl řecký klub, který vyhrál oba vzájemné zápasy. I před týdnem vykročil skvěle, po hodině vedl 3:0, ale pak dvakrát inkasoval.

Jeden gól mu tehdy dal Kahveci a v úvodu odvety si to zopakoval. V prodloužení měli blíž k postupu hosté, ale Iborra hlavičkoval do tyče. Při penaltách domácí střelci selhali, hned třikrát je zastavil brankář Tzolakis. Jeho chorvatský protějšek Livakovič zneškodnil jen dvě a Řecko má svůj tým v semifinále poprvé po 28 letech.

Odvetná utkání čtvrtfinále fotbalové Evropské konferenční ligy:

Lille – Aston Villa 2:1 po prodl. (2:1, 1:0), na pen. 3:4
Branky:
15. Yazici, 68. André – 87. Cash. První zápas: 1:2, postoupila Aston Villa.

PAOK Soluň – Club Bruggy 0:2 (0:2)
Branky: 33. a 45. Jutgla. První zápas: 0:1, postoupily Bruggy.

Fenerbahce Istanbul – Olympiakos Pireus 1:0 po prodl. (1:0, 1:0), na pen. 2:3
Branka: 12. Kahveci. ČK: 120.+4 Ntoi (Olympiakos). První zápas 2:3, postoupil Olympiakos.

Semifinále (první zápasy 2. května, odvety 9. května):
Fiorentina – Bruggy, Aston Villa – Olympiakos Pireus.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články